G7: Προσπάθειες να μειωθούν τα ρήγματα ανάμεσα στις ισχυρές οικονομίες

Συμβιβαστικό κλίμα μετά την εμπορική κόντρα

Η Σύνοδος Κορυφής της G7 ολοκληρώνεται σήμερα με κάποιες ύστατες προσπάθειες να σωθούν τα προσχήματα και να μειωθεί το χάσμα που άνοιξε ο Τραμπ με τις αποφάσεις του για το εμπόριο.

Ο οικοδεσπότης  και πρωθυπουργός του Καναδά Τζάστιν Τρυντό επέλεξε ένα ειδυλλιακό μέρος για τη Σύνοδο στην τουριστική Λα Μαλμπέστον ποταμό του Αγίου Λαυρεντίου στο Κεμπέκ.

Ήταν η πρώτη συνεδρίαση των επτά πιο  ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών μετά την έναρξη της ισχύος των αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου και η πρώτη με έναν πρωθυπουργό της Ιταλίας, τον άγνωστο μέχρι χθες Τζουζέπε Κόντε, ο οποίος ήταν ανοικτός στην επιστροφή της Ρωσίας, πρόταση του Τραμπ , αλλά και ιδέα που έθαψαν γρήγορα οι υπόλοιποι Ευρωπαίοι.

«Η Ρωσία έπρεπε να είναι στη συνάντηση. Γιατί έχουμε συνάντηση χωρίς να παρευρίσκεται και η Ρωσία;» αναρωτήθηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ,  ενώ ο πρωθυπουργός της Ιταλίας τόνισε   ότι η χώρα του παραδοσιακά είναι υπέρμαχος της παρουσίας της Ρωσίας στο G8.

Όπως ήταν φυσικό,  στο περιθώριο της συνάντησης των ηγετών των 7 πιό ανεπτυγμένων χωρών υπήρξαν πολλές διμερείς συναντήσεις. Σε μία από αυτές ο Τραμπ συναντήθηκε με τον Μακρόν σε ομολογουμένως καλό κλίμα. «Νομίζω ότι στο εμπόριο υπάρχει ένα κρίσιμο βήμα ώστε να υπάρξει πρόοδος για όλους» δήλωσε ο πρόεδρος της Γαλλίας, με τον πρόεδρο των ΗΠΑ να απαντά  «Κάτι θα γίνει, νομίζω ότι θα είναι πολύ θετικό» .

Πάντως αναμένεται να υπάρξει κοινό ανακοινωθέν το οποίο θα είναι συμβιβαστικό. Ο Αμερικανός πρόεδρος  ήταν ο τελευταίος που έφθασε στο Κεμπέκ, χωρίς της Μελάνια και ο πρώτος που θα αναχωρήσει σήμερα σε λιγότερο από 24 ώρες. Ήταν φανερό ότι το μυαλό του τρέχει στη Σιγκαπούρη και στη συνάντηση που θα έχει εκεί με τον Κιμ Γιονγκ Ουν…

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top