Αναβάλλεται η αγορά των S400 από την Τουρκία

Πιέσεις από ΗΠΑ για τα F35

Την αναβολή της αγοράς των πυραύλων S400 φέρεται να αποφάσισε η κυβέρνηση Ερντογάν στην Τουρκία μετά από ισχυρές πιέσεις από τις ΗΠΑ για την απόκτηση των αεροσκαφών F35.

Σύμφωνα με τη Χουριέτ, η Τουρκία παγώνει για 10 μήνες την παραλαβή των S400, που ήταν προγραμματισμένο να παραληφθούν σε εννέα μήνες.

Πλέον η παραλαβή θα γίνει σε 19 μήνες, γεγονός που ανοίγει την πόρτα για την απόκτηση των αμερικανικών αεροσκαφών F35.

Υπενθυμίζεται ότι οι ΗΠΑ είχαν προειδοποιήσει την Άγκυρα για την παραλαβή των S400 από τη Ρωσία, ωστόσο η επίσημη αιτιολογία για την αναβολή είναι μια «εμπλοκή» στο θέμα του λογισμικού.

Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι από την πλευρά τους οι ΗΠΑ προσφέρθηκαν να εφοδιάσουν την Τουρκία με πυραύλους Πάτριοτ για να καλυφθεί το κενό των S400 και όπως όλα δείχνουν ο Ερντογάν προτίμησε να παραλάβει τα αμερικανικά μαχητικά για να αποφύγει τη σύγκρουση με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ.

Πάντως η Άγκυρα φαίνεται να διατηρεί το όπλο των S400 και να μην έχει έρθει σε ρήξη με τη Μόσχα, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι συζητήθηκε ακόμα και το ενδεχόμενο παραλαβής των S400 χωρίς όμως να ενεργοποιηθούν, όπως είχε κάνει στο παρελθόν η Ελλάδα με τους πυραύλους S300.

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημβρινό δελτίο ειδήσεων το STAR εδώ 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top