Γράφτηκε ιστορία στη Σαουδική Αραβία: Οι 10 πρώτες γυναίκες παρέλαβαν δίπλωμα οδήγησης

Στις 24 Ιουνίου θα αρθεί και επίσημα η απαγόρευση

Τον δρόμο του εκσυγχρονισμού παίρνει σιγά σιγά η Σαουδική Αραβία, η οποία στις 24 Ιουνίου ετοιμάζεται να άρει και επίσημα την απαγόρευση που ίσχυε εδώ και δεκαετίες και δεν άφηνε τις γυναίκες να πιάνουν τιμόνι στα χέρια τους.

Στις φωτογραφίες, βλέπετε τις πρώτες δέκα γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία οι οποίες έγραψαν ιστορία καθώς παρέλαβαν τα διπλώματα οδήγησής τους.

Τις φωτογραφίες έδωσε στη δημοσιότητα η κυβέρνηση της Σαουδικής Αραβίας επισημαίνοντας πως οι συγκεκριμένες γυναίκες είχαν διπλώματα τα οποία εκδόθηκαν σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, του Καναδά και του Λιβάνου, αλλά χρειάστηκε να περάσουν από νέες εξετάσεις στη χώρα τους.

Το τελευταίο διάστημα πάντως, οι προετοιμασίες για το «καλωσόρισμα» των γυναικών σε ρόλο οδηγών είναι πυρετώδεις. Σε ολόκληρη τη χώρα, γυναίκες κάνουν εντατικά μαθήματα οδήγησης για τις 24 Ιουνίου, οπότε αίρεται η απαγόρευση, ενώ ορισμένες εκπαιδεύονται για να γίνουν επαγγελματίες οδηγοί σε εταιρείες όπως η Uber.

Επί δεκαετίες ολόκληρες οι υπερσυντηρητικοί κύκλοι στη Σαουδική Αραβία θεωρούσαν ανήθικο το να οδηγούν οι γυναίκες και τις προειδοποιούσαν ότι αν το αποτολμήσουν θα δεχθούν σεξουαλική παρενόχληση. Πριν από τέσσερα χρόνια ο Μεγάλος Μουφτής Αμπντουλαζίζ Αλ Σεϊχ είχε υποστηρίξει ότι η απαγόρευση οδήγησης στις γυναίκες «υπηρετεί το συμφέρον της κοινωνίας», καθώς τις «προστατεύει από ατυχήματα».

Αν και το ισλαμικό κράτος δεν είχε κάποιον νόμο που να απαγορεύει στις γυναίκες να οδηγούν, οι πολίτες της χώρας που ήθελαν να πιάσουν το τιμόνι, όφειλαν να πάρουν μια άδεια  οδήγησης η οποία άτυπα δε δινόταν σε γυναίκες, καθιστώντας ουσιαστικά «παράνομη» για εκείνες την οδήγηση.

Πίσω από τις μεγάλες αλλαγές στα ήθη της Σαουδικής Αραβίας, βρίσκεται ο 32χρονος πρίγκιπας-διάδοχος του θρόνου, Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν ο οποίος το τελευταίο διάστημα πάει κόντρα στην υπερσυντηρητική ερμηνεία του Ισλάμ.

Εκτός από την άρση της απαγόρευσης οδήγησης στις γυναίκες, ο μπιν Σαλμάν επιχείρησε κι άλλα ανοίγματα προς τη νεολαία, επιτρέποντας τη διεξαγωγή μουσικών συναυλιών και τα εγκαίνια του πρώτου κινηματογράφου μετά από πολλά χρόνια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top