Ο Πέδρο Σάντσεθ ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ισπανίας

Oρκίστηκε ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου ΣΤ’ στο Ανάκτορο Θαρθουέλα, στα βορειοδυτικά προάστια της Μαδρίτης.

Ο Πέδρο Σάντσεθ ορκίστηκε πρωθυπουργός της Ισπανίας

Ο σοσιαλιστής Πέδρο Σάντσεθ ορκίστηκε νέος πρωθυπουργός της Ισπανίας, μετά την υπερψήφιση από το κοινοβούλιο της πρότασης μομφής κατά του Μαριάνο Ραχόι και την ανατροπή του συντηρητικού επικεφαλής της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με εικόνες που μετέδωσε απευθείας η τηλεόραση, ο Σάντσεθ, ένας 46χρονος οικονομολόγος χωρίς εμπειρία στην εξουσία, ορκίστηκε ενώπιον του βασιλιά Φιλίππου ΣΤ’ στο Ανάκτορο Θαρθουέλα, στα βορειοδυτικά προάστια της Μαδρίτης.

Μέχρι στιγμής είναι άγνωστη η σύνθεση του νέου κυβερνητικού σχήματος, το οποίο αναμένεται αναλάβει καθήκοντα εντός των επόμενων ημερών.

Σημειώνεται ότι η μομφή εναντίον του Ραχόι επήλθε μία ημέρα μετά την καταδίκη του Λαϊκού Κόμματος για υπόθεση εκτεταμένης διαφθοράς. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης συσπειρώθηκαν εναντίον του απερχόμενου πρωθυπουργού, στηρίζοντας την πρόταση των Σοσιαλιστών, με 180 ψήφους.

«Ήταν τιμή μου -δεν υπάρχει μεγαλύτερη- που κυβέρνησα την Ισπανία», δήλωσε ο Ραχόι, μετά την ψηφοφορία, και ευχήθηκε στον διάδοχό του να αφήσει τη χώρα σε καλύτερη κατάσταση απ’ αυτή που την βρήκε.

Ο Σάντσεθ, από την πλευρά του, δεσμεύτηκε να αντιμετωπίσει με ταπεινότητα όλες τις προκλήσεις της χώρας, κάνοντας ειδική μνεία στα κοινωνικά ζητήματα, την ανεργία και τις σχέσεις εργασίας.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, η διακυβέρνηση της ιβηρικής χώρας από τους Σοσιαλιστές μόνο εύκολη υπόθεση δεν χαρακτηρίζεται, καθώς η βουλευτική δύναμη του PSOE αριθμεί σε μόλις 84 έδρες. Η νέα κυβέρνηση, βέβαια, μπορεί να υπολογίζει στη στήριξη των βουλευτών του Podemos, του Καταλανικού Κόμματος και των Βάσκων Εθνικιστών.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top