Ιρλανδία: Δημοψήφισμα για τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων

Άνοιξαν οι κάλπες

Στις κάλπες προσέρχονται από το πρωί οι Ιρλανδοί για να ψηφίσουν υπέρ ή κατά της νομιμοποίησης των αμβλώσεων.

Τα εκλογικά κέντρα άνοιξαν στις 08:00 τοπική ώρα (10:00 ώρα Ελλάδος) και θα κλείσουν στις 23:00 τοπική ώρα.

Μετά από μια έντονη προεκλογική εκστρατεία με έντονη αντιπαράθεση όσων στηρίζουν τη νομιμοποίηση των αμβλώσεων και εκείνων που τάσσονται κατά, το «Ναι» φαίνεται να προηγείται στην πρόθεση ψήφου, αν και όλα θα εξαρτηθούν από τη συμμετοχή στο δημοψήφισμα.

Οι αρχές έχουν καταγράψει αύξηση στον αριθμό των νέων εγγεγραμμένων στις εκλογικές λίστες, με περισσότερα από 118.000 αιτήματα, ένδειξη του ενδιαφέροντος των Ιρλανδών για το δημοψήφισμα.

Η κινητοποίηση των ψηφοφόρων ήταν ένας από τους βασικούς στόχους και των δύο στρατοπέδων, με τους αντιπάλους των αμβλώσεων να βασίζονται κυρίως στους κατοίκους της υπαίθρου.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Λίο Βαράντκαρ μιλώντας την Πέμπτη στον ραδιοφωνικό σταθμό Newstalk χαρακτήρισε το δημοψήφισμα «ευκαιρία μιας γενιάς», υπενθυμίζοντας ότι σε περίπτωση που υπερισχύσει το «Όχι» δεν θα διεξαχθεί δεύτερο δημοψήφισμα.

Ο Βαράντκαρ επανέλαβε την έκκλησή του προς τους Ιρλανδούς να ψηφίσουν «Ναι» και επεσήμανε ότι «μετά την υιοθέτηση της 8ης τροπολογίας στο Σύνταγμα, 170.000 γυναίκες από την Ιρλανδία πήγαν στο εξωτερικό για να κάνουν άμβλωση».

Το ερώτημα του δημοψηφίσματος αφορά ακριβώς στην κατάργηση αυτής της τροπολογίας, που υιοθετήθηκε το 1983 και απαγόρευε τις αμβλώσεις. Μια τροποποίηση που ψηφίστηκε το 2013 επιτρέπει τις αμβλώσεις σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όπως όταν κινδυνεύει η ζωή της μητέρας. Ωστόσο ο βιασμός, η αιμομιξία ή η δυσμορφία του εμβρύου δεν αποτελούν νόμιμους λόγους για να γίνει άμβλωση.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top