Aσθενείς με τον θανατηφόρο ιό Έμπολα το έσκασαν για να προσευχηθούν με άλλους 50

Ενδέχεται να τους έχουν μολύνει

Δυο ασθενείς που έχουν μολυνθεί από τον θανατηφόρο ιό Έμπολα, το έσκασαν από το νοσοκομείο για να πάνε να προσευχηθούν μαζί με άλλους 50 ανθρώπους.

Το περιστατικό συνέβη στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό η οποία πλήττεται από την ένατη κατά σειρά επιδημία λόγω του ιού Έμπολα.

Όπως έγινε γνωστό, οι δυο ασθενείς το έσκασαν από τον θάλαμο απομόνωσης του νοσοκομείου, το βράδυ της Δευτέρας.

Η δραπέτευση οργανώθηκε από τις οικογένειές τους.  Μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν έξι μοτοσικλέτες επειδή ήταν πολύ άρρωστοι και δε μπορούσαν να περπατήσουν.

Και οι δύο ασθενείς έκαναν εμετούς και πέθαναν λίγες ώρες μετά τη συγκέντρωση αυτή για προσευχή στην πόλη Μπαντάκα, σύμφωνα με τον Δρ. Ζαν-Κλεμάν Καμπρόλ, τον συντονιστή επειγόντων περιστατικών της οργάνωσης Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Ακόμα πιο τραγικό, είναι ότι με την πράξη τους αυτή υπάρχει πιθανότητα να τους εξέθεσαν όλους στον θανατηφόρο ιό:

 

«Τους πήγαν σε μια αίθουσα προσευχής μαζί με άλλους 50 ανθρώπους. Βρέθηκαν στις 2 τα ξημερώματα. Ο ένας ήταν ήδη νεκρός και ο άλλος ετοιμοθάνατος. Αυτό σημαίνει ότι είχαν 50-60 επαφές στο σημείο εκείνο. Οι ασθενείς ήταν και οι δύο στην ενεργή φάση της ασθένειας, έκαναν εμετούς» εξήγησε ο Δρ. Ζαν-Κλεμάν Καμπρόλ.

Οι αρχές της Λ.Δ. του Κονγκό προσπαθούν να περιορίσουν την εξάπλωση της ασθένειας που μεταδίδεται μέσω των σωματικών υγρών.

Η σπάνια ασθένεια προκαλεί πυρετό, εμετούς και διάρροια. Κατά μέσο όρο, ο ιός σκοτώνει τον έναν στους δύο ασθενείς. αλλά η έγκαιρη διάγνωση και η χορήγηση υγρών αυξάνουν τις πιθανότητες επιβίωσης.

Αυτή είναι η ένατη επιδημία Έμπολα στο Κογκό από το 1976, όταν πρωτοεμφανίστηκε η ασθένεια. Το 2014-16, σε μια επιδημία σε χώρες της Δυτικής Αφρικής πέθαναν περισσότεροι από 11.300 άνθρωποι στη Γουινέα, τη Σιέρα Λεόνε και τη Λιβερία.

Αυτήν την εβδομάδα οι υγειονομικές υπηρεσίες στο Κονγκό ξεκίνησαν μια εκστρατεία προληπτικού εμβολιασμού με ένα πειραματικό φάρμακο για να προστατεύσουν τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top