Επέστρεψε ο θανατηφόρος ιός Έμπολα – 6 νεκροί

Αυτή είναι η ένατη επιδημία του από το 1976, όταν η ασθένεια αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά

Το υπουργείο Υγείας του Κονγκό ανακοίνωσε έξι νέες επιβεβαιωμένες περιπτώσεις Έμπολα και δύο νέες ύποπτες υποθέσεις. Δύο από τους νεκρούς του Έμπολα ήταν νοσηλευτές, ο ένας στο Iboko και ο άλλος στο Bikoro.

Οι εμβολιασμοί συνεχίστηκαν την Τρίτη, για δεύτερη μέρα, σε μια προσπάθεια να περιοριστεί ο θανατηφόρος ιός, σε πληθυσμό άνω του 1 εκατομμυρίου.

Δεκάδες εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας στη βορειοδυτική πλευρά της επαρχίας, Mbandaka, εμβολιάστηκαν υπό τον φόβο ότι ο ιός θα αναπτυχθεί στις αγροτικές περιοχές.

Οι εργαζόμενοι της πρώτης γραμμής κινδυνεύουν ιδιαίτερα να προσβληθούν από τον ιό, ο οποίος εξαπλώνεται σε επαφή με τα σωματικά υγρά των μολυσμένων ανθρώπων, αλλά και των νεκρών.

Η UNICEF δήλωσε την Τρίτη ότι κινητοποιεί εκατοντάδες εργαζόμενους για να αυξήσει την ευαισθητοποίηση των οικογενειών, σχετικά με το πώς θα προστατεύσουν τον εαυτό τους από την επιδημία.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι 33 άνθρωποι έλαβαν τους πρώτους εμβολιασμούς τη Δευτέρα.

Περισσότερες από 7.500 δόσεις εμβολίων είναι διαθέσιμες στο Κονγκό και άλλες 8.000 δόσεις θα είναι διαθέσιμες τις επόμενες ημέρες.

Ο Έμπολα και τα συμπτώματά του

Αυτή είναι η ένατη επιδημία του Έμπολα από το 1976, όταν η ασθένεια αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά.

Όλες οι εστίες βασίζονταν σε απομακρυσμένες αγροτικές περιοχές, όμως ο ιός έφτασε δύο φορές στην Κινσάσα, την πρωτεύουσα των 10 εκατομμυρίων ανθρώπων, αλλά περιορίστηκε αποτελεσματικά.

Δεν υπάρχει ειδική θεραπεία για την Ebola. Τα συμπτώματά του περιλαμβάνουν πυρετό, έμετο, διάρροια, μυϊκούς πόνους και κατά καιρούς εσωτερική και εξωτερική αιμορραγία.

Ο ιός μπορεί να είναι θανατηφόρος σε ποσοστό έως και 90% των περιπτώσεων, ανάλογα με το στέλεχος.

To 2014 ο Έμπολα ήταν σε μεγάλη έξαρση. Η Ελλάδα είχε χαρακτηρισθεί χώρα χαμηλού κινδύνου για την εξάπλωση του θανατηφόρου ιού, ωστόσο η εμφάνισή του στη χώρα μας αλλά και στα υπόλοιπα ευρωπαϊκά κράτη δεν είχε αποκλειστεί από τους ειδικούς.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top