Η ειρωνία με τον Πύργο της Πίζας – Αυτός είναι ο λόγος που δεν πέφτει

Το «μυστήριο» έλυσαν Βρετανοί και Ιταλοί επιστήμονες

Αυτός είναι ο λόγος που δεν πέφτει ο πύργος της Πίζας

Την απάντηση στο ερώτημα γιατί δεν πέφτει ο πύργος της Πίζας, κατάφεραν να δώσουν Βρετανοί και Ιταλοί επιστήμονες.

Ο πύργος που χρονολογείται από το 1280 και έχει ύψος 58 μέτρων, παρουσιάζει μια κλίση 3-4 μοιρών και εξακολουθεί να παραμένει όρθιος παρά τους τέσσερις ισχυρούς σεισμούς που έχουν σημειωθεί στην περιοχή τα 500 χρόνια της ύπαρξής του.

Πού οφείλεται αυτό; Σύμφωνα με την ομάδα των 16 πολιτικών μηχανικών-ερευνητών στην οποία συμμετείχε και ο Έλληνας Τζωρτζ Μυλωνάκης από το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του πανεπιστημίου του Μπρίστολ, το μυστικό κρύβεται στο… έδαφος.

Η ΕΙΡΩΝΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΥΡΓΟ ΤΗΣ ΠΙΖΑΣ

 

Σύμφωνα με τους μηχανικούς, ο συνδυασμός της ανθεκτικής κατασκευής του Πύργου και του μαλακού εδάφους κατά την διάρκεια των σεισμού δεν δημιουργεί ταλαντώσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα η κατασκευή αυτή να έχει σχεδόν τον καλύτερο δείκτη της λεγόμενης δυναμικής αλληλεπίδρασης κτίσματος και εδάφους, με τον οποίο οι μηχανικοί αξιολογούν την σταθερότητα ενός κτιρίου κατά την διάρκεια σεισμού.

«Η ειρωνεία βρίσκεται στο ότι, το ίδιο αυτό μαλακό έδαφος που προκάλεσε την κλίση και έφερε τον Πύργο στα όρια της κατάρρευσης, ήταν αυτό που συνέβαλε στο να αντέξει στις σεισμικές επιδράσεις», δηλώνει ένας από τους ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ, ο καθηγητής Τζώρτζ Μυλωνάκης.

Τα αποτελέσματα της μελέτης των 16 Βρετανών και Ιταλών μηχανικών  υπό την εποπτεία του Καθηγητή Camillo Nuti του Πανεπιστήμιου της Ρώμης 3 (Roma Tre University), έχουν ήδη παρουσιασθεί σε διεθνή ομάδα εργασίας και τυπικά θα ανακοινωθούν στη 16η Ευρωπαϊκή Διάσκεψη Σεισμών και Μηχανικής (16th European Conference in Earthquake Engineering) που θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη, στο διάστημα 18-21 Ιουνίου.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top