Γιατί άλλαξε πάλι την ώρα ο Κιμ στη Βόρεια Κορέα;

Μια συμβολική κίνηση από τον Βορειοκορεάτη ηγέτη

Τι σημαίνει η αλλαγή ώρας της Βόρειας Κορέας

Στις 15 Αυγούστου 2015 με εντολή του Κιμ Γιονγκ Ουν οι κάτοικοι της Βόρειας Κορέας γύρισαν τους δείκτες των ρολογιών τους μισή ώρα πίσω για να δημιουργήσουν τη δική τους ζώνη ώρας, την οποία ονόμασαν «Ώρα Πιονγιάνγκ».

Λιγότερο από τρία χρόνια μετά, οι δείκτες των ρολογιών ξαναγυρίστηκαν μισή ώρα μπροστά, ώστε η Βόρεια Κορέα να βρίσκεται στην ίδια ζώνη ώρας με τη Νότια Κορέα.

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν αποφάσισε να εναρμονίσει την ώρα της χώρας του με εκείνη της Νότιας Κορέας όταν επισκέφτηκε την αποστρατικοποιημένη ζώνη την περασμένη εβδομάδα για να συναντήσει τον Νοτιοκορεάτη ομόλογό του.

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης είδε στον τοίχο δύο ρολόγια που έδειχναν δύο διαφορετικές ώρες για τη Βόρεια και τη Νότια Κορέα.

Σύμφωνα με το βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων ο Κιμ φέρεται να δήλωσε ότι ήταν πολύ δυσάρεστο να βλέπει τα δύο αυτά ρολόγια που έδειχναν δύο διαφορετικές ώρες κι έτσι αποφάσισε να αλλάξει για μια ακόμα φορά η ώρα της Βόρειας Κορέας.

Η κίνηση αυτή αποτελεί μια ακόμα συμβολική ένδειξη της προσπάθειας του Κιμ Γιονγκ Ουν για να δείξει πιο διαλλακτικός,  καθώς το 2015 είχε δηλώσει με σαφήνεια ότι δε θα επέτρεπε σε καμία περίπτωση η χώρα του να είναι στην ίδια ζώνη ώρας με τους Γιαπωνέζους ιμπεριαλιστές.

Η Βόρεια Κορέα είχε εγκαθιδρύσει για λίγο τη δική της ζώνη ώρας ,πριν καταληφθεί από την Ιαπωνία το 1910, η οποία και επέβαλε τη δική της ζώνη ώρας στην κορεατική χερσόνησο.

Η Νότια Κορέα επέστρεψε στην αρχική ζώνη ώρας το 1954 και το 1961 άλλαξε και πάλι για να συμβαδίζει με εκείνη της Ιαπωνίας.

Πάντως η αλλαγή ώρας στη Βόρεια Κορέα, όπως και σε άλλες χώρες όπου έγινε ήταν εντελώς αυθαίρετη.

Για παράδειγμα η Κίνα και η Ινδία έχουν μία ώρα που εφαρμόζεται παντού, με αποτέλεσμα σε κάποια σημεία των χωρών αυτών τα πρωινά να επικρατεί σκοτάδι και τα απογεύματα φως. Η Ρωσία πάλι έχει 12 διαφορετικές ζώνες ώρας και τις έχει αλλάξει πάρα πολλές φορές στην πάροδο των χρόνων. Μάλιστα ο Πούτιν είχε αρνηθεί να αλλάζει την ώρα σε θερινή γιατί μπερδεύονταν, όπως είχε πει οι... αγελάδες, ενώ είχε επηρεαστεί και το εμπόριο. 

Η Βόρεια Κορέα δεν ήταν η μοναδική χώρα που εδραίωσε ως τοπική ώρα τη μισή ώρα μπροστά από τη συντονισμένη παγκόσμια ώρα. Η Βενεζουέλα το 2007 υπό τον Ούγκο Τσάβες γύρισε τους δείκτες των ρολογιών της χώρας κατά μισή ώρα μπροστά από την παγκόσμια ώρα για να υπάρχει μια πιο «δίκαιη διανομή του ηλιοβασιλέματος», όπως είχε πει, αλλά και για να μην μοιράζεται η χώρα την ίδια ώρα με τις ΗΠΑ.

Προς το παρόν πάντως η Βόρεια και η Νότια Κορέα φαίνεται ότι συμφωνούν στην τακτική προσέγγισης και  ελπίζουν ότι αν κοιτούν το ίδιο ρολόι θα υπάρξει ταχύτερη πρόοδος στην ειρήνευση στην κορεατική χερσόνησο.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top