Ο Ερντογάν δίνει στη δημοσιότητα τα απόρρητα κείμενα της Συνθήκης της Λωζάνης

Στα άκρα η τουρκική προπαγάνδα

Στη δημοσιότητα έγγραφα της Συνθήκης της Λωζάνης

Στα άκρα φτάνει η τουρκική προπαγάνδα ενόψει των εκλογών στη γειτονική χώρα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να δίνει εντολή στον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου να δοθούν στη δημοσιότητα όλα τα απόρρητα έγγραφα που αφορούν στη Συνθήκη της Λωζάνης.

Σύμφωνα με τη φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak, η οποία επικαλείται πηγές του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, η Άγκυρα μέσω της Γαλλίας, συγκεντρώνει όλα τα διαβαθμισμένα έγγραφα που αφορούν στη Συνθήκη της Λωζάνης, ώστε «να μάθει επιτέλους ο τουρκικός λαός την αλήθεια».

Στόχος του Τούρκου προέδρου είναι να αποκρούσει τις επιθέσεις που δέχεται από την κεμαλική αξιωματική αντιπολίτευση, ενώ για μια ακόμα φορά εγείρει ζήτημα αναθεώρησης της Συνθήκης.

Μέσα σε ένα πολωμένο προεκλογικό κλίμα, ο Ερντογάν κάνει ό,τι μπορεί για να παραχαράξει την ιστορία και δεν διστάζει να ισχυρισθεί ότι το 1922 τη Σμύρνη την έκαψαν… Έλληνες.

 Παράλληλα, πληροφορίες που διαρρέονται στον τουρκικό Τύπο αναφέρουν ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να πραγματοποιήσει γεώτρηση εντός της κυπριακής ΑΟΖ, χωρίς όμως να έχει γίνει ακόμα γνωστό σε ποιο οικόπεδο. Παρ’ όλ’ αυτά η Άγκυρα αποφεύγει να παρενοχλήσει κινήσεις της αμερικανικής Exxon Mobil και της γαλλικής Total που πραγματοποιούν εκεί έρευνες.

Πάντως τα πράγματα για τον Ερντογάν δεν είναι εύκολα μετά και από την κλιμακούμενη ένταση στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, με αποκορύφωμα το νομοσχέδιο για τις αμυντικές δαπάνες του Κογκρέσου που φαίνεται να προσανατολίζεται στην προσωρινή αναστολή πωλήσεων οπλικών συστημάτων στην Τουρκία από την Ουάσιγκτον.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου χαρακτήρισε «παράλογη» την πρόταση των Αμερικανών βουλευτών για την επιβολή κυρώσεων στον τομέα της άμυνας και σημείωσε ότι «η αμερικανική προσέγγιση δεν ταιριάζει στο πνεύμα της συμμαχίας».

Μάλιστα προειδοποίησε για αντίποινα σε περίπτωση που υιοθετηθεί το επίμαχο νομοσχέδιο.

Τέλος ψυχρές είναι οι σχέσεις της Τουρκίας και με την ΕΕ, με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γερμανίας, Μίχαελ Ροτ, να δηλώνει ότι η Άγκυρα απέχει πολύ από την προοπτική ένταξης στην ΕΕ και ότι δεν υπάρχει ευκαιρία για να ανοίξουν νέα διαπραγματευτικά κεφάλαια.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top