Iσπανία: Χιλιάδες άνθρωποι στους δρόμους για τον βιασμό 18χρονης από 5 άνδρες

Αυτοαποκαλούνταν «Αγέλη των Λύκων» και βιντεοσκόπησαν την πράξη στα κινητά τους

Στους δρόμους της Ισπανίας βγήκαν για ακόμα μια ημέρα χιλιάδες άνθρωποι, προκειμένου να διαδηλώσουν ενάντια στην ετυμηγορία που "αθωώνει" 5 άνδρες από τον ομαδικό βιασμό έφηβης.

Στις μαζικές διαμαρτυρίες που έλαβαν χώρα στην Παμπλόνα της βόρειας Ισπανίας, συμμετείχαν ακόμα και μοναχές του τάγματος των Καρμελιτών.

Πρόκειται για την τρίτη συνεχόμενη ημέρα διαδηλώσεων με αφορμή την υπόθεση της «Αγέλης των Λύκων». Έτσι αυτοαποκαλούνταν οι 5 άνδρες που καταδικάστηκαν.

Στην ειρηνική πορεία, συμμετείχαν 32.000-35.000 πολίτες με κεντρικό σύνθημα «δεν είναι σεξουαλική κακοποίηση, είναι βιασμός!»

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ

 

Πέντε άνδρες από τη Σεβίλλη, ηλικίας από 27 έως 29 ετών, οι οποίοι αυτοαποκαλούνταν «Αγέλη των Λύκων», καταδικάστηκαν την Πέμπτη σε εννέα χρόνια φυλάκιση ο καθένας, για τη «σεξουαλική κακοποίηση» μιας 18χρονης από τη Μαδρίτη κατά τη διάρκεια του φεστιβάλ ταυροδρομιών του Σαν Φερμίν το 2016 στην Παμπλόνα και για «κατάχρηση αδυναμίας».

Οι δράστες μαγνητοσκόπησαν την πράξη τους στα κινητά τους τηλέφωνα και επαίρονταν γι’ αυτήν στην εφαρμογή Whatsapp, ενώ στη δίκη, η κοπέλα κλήθηκε να δικαιολογήσει μια παθητική στάση που είχε απέναντί τους. Οι δικηγόροι των κατηγορουμένων ισχυρίστηκαν ότι το θύμα --που είχε πιει σανγκρία προηγουμένως-- είχε συναινέσει καθώς δεν έδειξε σε καμιά στιγμή να λέει «όχι».

Τέλος, οι δικαστές δεν έκαναν δεκτό τον όρο «βιασμός» για τον οποίο ο ισπανικός ποινικός κώδικας αναφέρει ότι πρέπει να υπάρχει «εκφοβισμός» ή «βία».

Ωστόσο, στην ετυμηγορία τους οι δικαστές έκριναν «αναμφισβήτητο ότι η ενάγουσα βρέθηκε ξαφνικά σε ένα στενό και κρυμμένο μέρος, περιτριγυρισμένη από πέντε μεγαλύτερης ηλικίας άνδρες που την αιφνιδίασαν χωρίς να μπορεί να αντιδράσει».

ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΙΚΗ

 

Ήδη από χθες, Παρασκευή, ο εισαγγελέας της Ναβάρας ανακοίνωσε ότι θα ασκήσει έφεση κατά της απόφασης επιμένοντας ότι «τα γεγονότα συνιστούν το έγκλημα της σεξουαλικής επίθεσης (βιασμού)».

Η ισπανική συντηρητική κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι έσπευσε να ανακοινώσει ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο μιας αναθεώρησης του ποινικού κώδικα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top