Φουντώνει η εθνικιστική ένταση στα Σκόπια με αφορμή τη χρήση της αλβανικής γλώσσας

Η διαμάχη ανάμεσα στους ακραίους εθνικιστές και την κυβέρνηση των Σκοπίων

Στο video βλέπετε τη συγκέντρωση εκατοντάδων ανθρώπων στα Σκόπια προκειμένου να διαμαρτυρηθούν εναντίον ενός νέου νόμου, που αναγνωρίζει την Αλβανική γλώσσα, ως μια από τις επίσημες γλώσσες του κράτους. Παράλληλα διαμαρτυρήθηκαν κατά της αλλαγής του ονόματος της χώρας, τραγουδώντας τον εθνικό ύμνο και κυματίζοντας σημαίες με τον ήλιο της Βεργίνας.

 

Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τα Σκόπια προχωρούν εντατικά, με τις δύο πλευρές να βρίσκουν κοινά σημεία επαφής όσον αφορά στο όνομα της γειτονικής χώρας, στο εσωτερικό της ΠΓΔΜ εδώ και καιρό σιγοκαίει η φλόγα μιας νέας εθνικιστικής αντιπαράθεσης. Αφορμή αποτέλεσε η υπερψήφιση από το κοινοβούλιο της χρήσης της Αλβανικής γλώσσας ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους.

Το ζήτημα αυτό έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, κυρίως από την αντιπολίτευση της οποίας ηγούνται οι εθνικιστές του VMRO – DPMNE, του Νικολάς Γκρουέφσκι και έχει πυροδοτήσει μαζικές διαδηλώσεις ενάντια στα σχέδια του κυβερνητικού συνασπισμού των σοσιαλιστών με τα αλβανικά κόμματα.

Τον περασμένο Ιανουάριο ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ, Γκιόργκι Ιβάνοφ, άσκησε βέτο και δεν επικύρωσε το νομοσχέδιο για την αναγνώριση της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι ο νόμος είναι αντισυνταγματικός και ότι απειλεί την ενότητα της ΠΓΔΜ.

Το νομοσχέδιο πέρασε με τις ψήφους των Σοσιαλιστών του Ζάεφ και των μικρότερων αλβανικών κομμάτων, ενώ την ψηφοφορία μποϋκόταραν οι εθνικιστές υπό τον Γκρουέφσκι.

Τι ορίζει ο νόμος

Με τον νόμο αυτό, ο αλβανικός πληθυσμός της χώρας, που σύμφωνα με επίσημα στοιχεία αντιστοιχεί στο ένα τέταρτο του συνολικού πληθυσμού, δηλαδή 2,1 εκατ. άνθρωποι, θα μπορούν να χρησιμοποιούν την αλβανική γλώσσα σε οποιαδήποτε δημόσια υπηρεσία. Επίσης, τα αλβανικά θα διδάσκονται σε όλα τα σχολεία της χώρας ως ισότιμη γλώσσα με τη σλαβομακεδονική, που μιλάει η πλειονότητα του πληθυσμού.

Ξύπνησαν και πάλι φυλετικές διαμάχες

Με την άρνηση του προέδρου της ΠΓΔΜ να επικυρώσει το νόμο για την ανάδειξη της αλβανικής ως δεύτερης επίσημης γλώσσας του κράτους, αναζωπυρώθηκαν παλιές εθνικιστικές διαμάχες.

Ο ίδιος ο Ιβανόφ υποστήριξε ότι τα αιτήματα των Αλβανών υπονομεύουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της ΠΓΔΜ, δίνοντας το σήμα για μια σειρά μαζικών διαδηλώσεων στα Σκόπια και προκαλώντας τη δυσαρέσκεια της ΕΕ και των ΗΠΑ.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Αλβανίας Μπουτζάρ Νισάνι, σε συνάντηση που είχε με τον Σκοπιανό ομόλογό του τον περασμένο μήνα εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις, υποστηρίζοντας ότι κάποιοι επιδιώκουν να μετατρέψουν μια πολιτική κρίση σε μια φυλετική κρίση με σοβαρές επιπτώσεις για όλες τις πλευρές.

Ιστορικό υπόβαθρο

Με τη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η χώρα κατακερματίστηκε και στην επιφάνεια ήρθαν φυλετικές διαφορές χρόνων. Μία από αυτές ήταν και η καταπίεση του αλβανικού πληθυσμού στην ΠΓΔΜ, που από την εποχή του Τίτο είχε περιορισμένα δικαιώματα έναντι του σλαβικού πληθυσμού.

Οι εθνικιστικές αυτές διαφορές φαίνεται να αμβλύνθηκαν με τη συνθήκη ειρήνης που υπογράφτηκε το 2001, μετά από μια σύντομη εμφύλια διαμάχη που άφησε πάνω από 100 νεκρούς.

Οι γλώσσες που μιλάνε στην ΠΓΔΜ

Σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του 2002 το 64% των κατοίκων της ΠΓΔΜ είναι Σλάβοι, το 25% Αλβανοί, το 4% Τούρκοι και το 3% Ρομά.

Η επίσημη γλώσσα είναι ένα βουλγαρικό ιδίωμα που επισημοποιήθηκε το 1945 και τη μιλούν περίπου 1,2 – 2,5 εκατ. άνθρωποι στην ΠΓΔΜ.  Δεύτερη μεγαλύτερη εθνική ομάδα είναι οι Αλβανοί που μιλούν την αλβανική γλώσσα κι ένα μικρότερο ποσοστό μιλά τουρκικά και μια διάλεκτο της ρουμανικής γλώσσας.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top