Ο Μακρόν αποθεώθηκε στο αμερικανικό Κογκρέσο: «Δεν υπάρχει πλανήτης Β» - Το ηχηρό μήνυμα για τον εθνικισμό

Καταχειροκροτήθηκε από τους Γερουσιαστές - Εκεί και η «άγρυπνη φρουρός» του, Μπριζίτ Μακρόν

Ο Μακρόν αποθεώθηκε στο Αμερικανικό Κογκρέσο

Μετά τις αβρότητες με τον Ντόναλντ Τραμπ, ο Εμανουέλ Μακρόν αποφάσισε να βάλει τα πράγματα στη θέση τους κατά την ομιλία του στο Αμερικανικό Κογκρέσο.

Ο Γάλλος Πρόεδρος έκλεψε την παράσταση κατά την είσοδό του στην αίθουσα. Οι Αμερικανοί γερουσιαστές του επεφύλασσαν θερμή υποδοχή, χειροκροτώντας τον και επευφημώντας τον όρθιοι για τουλάχιστον 3 λεπτά.

Ο Μακρόν ξεκίνησε την ομιλία του με επίκεντρο την αμερικανο-γαλλική φιλία, επισημαίνοντας ότι η Ευρώπη και οι ΗΠΑ πρέπει να αντιμετωπίσουν μαζί τις διεθνείς προκλήσεις.

Μάλιστα τόνισε πως Ουάσιγκτον και Παρίσι έχουν μια «πολύ ειδική σχέση».

Κατά τη διάρκεια της της τρίτης και τελευταίας ημέρας της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ, ο Μακρόν φρόντισε στην ομιλία του να «υπενθυμίσει» στους Αμερικανούς βουλευτές τον «άθραυστο δεσμό» που έχουν Γαλλία και ΗΠΑ, εξηγώντας πως αυτός βασίζεται βασίζεται στις δημοκρατικές αξίες, μέσω των οποίων και μπορούν να εργαστούν από κοινού για να οικοδομήσουν την παγκόσμια τάξη του 21ου αιώνα.

«ΣΚΟΤΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΛΑΝΗΤΗ - ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΛΑΝΗΤΗΣ Β»

 

«Δεν υπάρχει πλανήτης Β» είπε ο Γάλλος Πρόεδρος ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου αναφερόμενος στο θέμα της κλιματικής αλλαγής.

Ο Μακρόν απηύθυνε έκκληση στη διεθνή κοινότητα «να προσφέρουμε στα παιδιά μας έναν πλανήτη όπου θα μπορούμε να κατοικούμε ακόμη σε 25 χρόνια».

(Η Μπριζίτ Τρονιέ, σύζυγος του Εμανουέλ Μακρόν και «άγρυπνος φρουρός» του)

Σημείωσε ακόμα ότι «σκοτώνουμε τον πλανήτη,μολύνοντας τους ωκεανούς, μην κάνοντας τίποτα για τον περιορισμό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και καταστρέφοντας τη βιοποικιλότητα».

Επιπλέον, ο Μακρόν είπε ότι οι χώρες πρέπει να βρουν μια ομαλή μετάβαση προς μια οικονομία χαμηλών εκπομπών άνθρακα.

Τόνισε δε ότι είναι πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ, κάποια στιγμή, θα ενταχθούν στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα.

ΣΤΗΛΙΤΕΥΣΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΙΣΜΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΧΕΙΡΟΚΡΟΤΗΘΗΚΕ

 

Από τις στιγμές της ομιλίας του που ξεχώρισαν, ήταν όταν ο Μακρόν μέσα στο Αμερικανικό Κογκρέσο, στηλίτευσε τον εθνικισμό τασσόμενος στην ουσία «απέναντι» από τον Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος κατά καιρούς έχει κατηγορηθεί για τάσεις εθνικισμού και απομονωτισμού.

Ο Γάλλος Πρόεδρος και ζήτησε από τις ΗΠΑ να επανεφεύρουν την «πολυπολιτισμικότητα», προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα των γερουσιαστών και βουλευτών.

Πρότεινε να απορρίψουν τον εθνικισμό και να παραμείνουν δεσμευμένες στα παγκόσμια ιδεώδη της συνεργασίας ενώπιον της τρομοκρατίας και άλλων προκλήσεων, υπογραμμίζοντας ότι οι χώρες μπορούν να διατηρήσουν τις ταυτότητές τους.

«Δεν συμμερίζομαι τη λατρεία για νέες ισχυρότερες εξουσίες, την εγκατάλειψη της ελευθερίας και την ψευδαίσθηση του εθνικισμού» είπε ο επικεφαλής του γαλλικού κράτους στην κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου.

«Μπορούμε να επιλέξουμε τον απομονωτισμό, την απόσυρση και τον εθνικισμό, αυτή είναι μια επιλογή. Μπορούν να είναι δελεαστικά για εμάς ως μια προσωρινή θεραπεία για όλους τους φόβους. Αλλά το να κλείνουμε την πόρτα στον κόσμο, δεν θα σταματήσει την εξέλιξη του κόσμου» συμπλήρωσε.

ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ ΔΕΝ ΑΠΟΧΩΡΕΙ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ

 

«Η Γαλλία δεν θα αποχωρήσει από τη διεθνή συμφωνία για τον περιορισμό του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης (JCPOA) επειδή την υπογράψαμε» δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου.

Τόνισε ωστόσο την πρόθεση του Παρισιού να εργαστεί για μια καλύτερη συμφωνία.

«Μπορούμε να εργαστούμε για μια πιο ολοκληρωμένη συμφωνία», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας επίσης ότι: «To Ιράν δεν θα πρέπει ποτέ να αποκτήσει πυρηνικά όπλα».

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top