25χρονος, άτομο με ειδικές ανάγκες ο μακελάρης του Τορόντο

Δεν μιλούν για τρομοκρατικό χτύπημα οι αρχές - Νέα ενημέρωση: 21:06

Ο 25χρονος Άλεκ Μινασιάν είναι ο άνδρας που συνέλαβαν οι αρχές του Τορόντο ως ύποπτο για την επίθεση που σημειώθηκε τη Δευτέρα με βαν και είχε σαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 10 άνθρωποι.

Διαβάστε επίσης: Λουτρό αίματος:Video ντοκουμέντο από το Τορόντο, όπου βαν παρέσυρε πεζούς - 10 νεκροί και 15 τραυματίες

Όπως έγινε γνωστό ο Μινασιάν είχε φοιτήσει σε γυμνάσιο για μαθητές με ειδικές ανάγκες. Παλιοί συμμαθητές του είπαν ότι συχνά περπάταγε στους διαδρόμους και στις αίθουσες του σχολείου με το κεφάλι κάτω και τα χέρια πλεγμένα σφιχτά, ενώ έβγαζε ήχους παρόμοιους με νιαουρίσματα.

(Ο 25χρονος συλληφθείς)

Η Σιρίν Τσάμι, η οποία ήταν στην ίδια τάξη μαζί του είπε ότι ο 25χρονος δεν ήταν βίαιος. Είχε φοιτήσει στο δευτεροβάθμιο σχολείο Thornlea στα βόρεια προάστια του Τορόντο, όπου φοιτούν μαθητές με ειδικές ανάγκες που παρακολουθούν κανονικά και ειδικά μαθήματα. Στα άτομα με ειδικές ανάγκες το καναδικό εκπαιδευτικό σύστημα συγκαταλέγει τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες, συμπεριφορικές διαταραχές και διάφορες μορφές αναπηρίας.

«Δεν ήταν κοινωνικός, αλλά από όσο θυμάμαι ήταν απόλυτα άκακος», είπε η Τσάμι.

Σύμφωνα με την αστυνομία, ο Μινασιάν είχε λευκό ποινικό μητρώο και στους φακέλους του δεν υπάρχει κανένα στοιχείο που να τον συνδέει με την τρομοκρατία. Τα κίνητρα της επίθεση παραμένουν άγνωστα, ενώ ο επικεφαλής της αστυνομίας τόνισε ότι οι πράξεις του έμοιαζαν οπωσδήποτε εσκεμμένες.

Η σελίδα του 25χρονου στο Facebook δεν είναι προσβάσιμη, όμως πληροφορίες που μεταδίδει το Reuters αναφέρουν ότι φοιτούσε στο κολέγιο Seneca από το 2011 μέχρι τον Απρίλιο του 2018, ότι πήρε απολυτήριο από το γυμνάσιο Θόρνλι το 2011, ενώ ανάμεσα στα επαγγελματικά του προσόντα είναι η ανάπτυξη λογισμικού.

Δηλώσεις για το αιματηρό περιστατικό έκανε ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό. 

"Η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη. Η σκέψη και η καρδιά μας είναι στα θύματα και στις οικογένειές τους. Τις επόμενες ώρες θα μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες", είπε. 

Το χρονικό του τρόμου

Ο 25χρονος συνελήφθη 26 λεπτά αφότου έριξε το βαν που οδηγούσε σε δεκάδες πεζούς στην οδό Γιανγκ στο κέντρο του Τορόντο.

Βίντεο που τράβηξε αυτόπτης μάρτυρας και μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο CBC, τον δείχνει να κραδαίνει ένα αντικείμενο προς την κατεύθυνση ενός αστυνομικού. «Σκότωσέ με», του φωνάζει.

«Δεν με ενδιαφέρει. Πέσε κάτω», του έλεγε από την πλευρά του ο αστυνομικός. Τελικά, ο δράστης υπάκουσε και συνελήφθη.

Στις 13:26 τοπική ώρα (20:26 ώρα Ελλάδος) η αστυνομία έλαβε κλήση που ανέφερε ότι φορτηγάκι είχε χτυπήσει πεζούς στην οδό Γιανγκ.

Το λευκό φορτηγάκι κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα άρχισε να χτυπάει ανθρώπους στα πεζοδρόμια, όπου κάθονταν ή βάδιζαν. Πολλοί μάλιστα υπάλληλοι που εργάζονται στην περιοχή έκαναν διάλειμμα εκείνη την ώρα για μεσημεριανό.

Ο δράστης συνέχισε την φονική πορεία του για τουλάχιστον «ένα χιλιόμετρο», όπως τόνισε ο αρχηγός της αστυνομίας στο Τορόντο, Μαρκ Σόντερς.

Στις 13:52, 26 λεπτά μετά την πρώτη κλήση, ένας άνδρας συνελήφθη κοντά στο φορτηγάκι, που ήταν ακινητοποιημένο στο πεζοδρόμιο, με το μπροστινό του μέρος να έχει υποστεί ζημιά.

Οι σοροί των θυμάτων, καλυμμένες με πορτοκαλί κουβέρτες, ήταν διεσπαρμένες σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top