Με το ένα πόδι στην ΕΕ ΠΓΔΜ και Αλβανία

Η Κομισιόν ζήτησε την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων

Με το ένα πόδι στην ΕΕ ΠΓΔΜ και Αλβανία

Η Kομισιόν συνιστά στο Συμβούλιο των Κρατών Μελών να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την ΠΓΔΜ και την Αλβανία, σύμφωνα με το πακέτο των εκθέσεων προόδου για τη διεύρυνση που ενέκρινε την Τρίτη το Κολέγιο των Επιτρόπων και παρουσίασαν στο Στρασβούργο ο Επίτροπος Χαν και η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι.

Συγκεκριμένα η Κομισιόν συνέστησε να αρχίσουν διαπραγματεύσεις προσχώρησης με την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αλβανία, υπό το πρίσμα της προόδου που επιτεύχθηκε, τη διατήρηση και εμβάθυνση της τρέχουσας δυναμικής μεταρρυθμίσεων.

Για την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας, η υλοποίηση των επειγουσών μεταρρυθμιστικών προτεραιοτήτων θα είναι καθοριστική για την περαιτέρω πρόοδο της χώρας. Για την Αλβανία, η πρόοδος θα είναι καθοριστικής σημασίας για τον βασικό τομέα του κράτους δικαίου, ιδίως σε όλες τις πέντε βασικές προτεραιότητες μεταρρύθμισης, και θα πρέπει να συνεχίσουν να υπάρχουν συγκεκριμένα και απτά αποτελέσματα στην αξιολόγηση δικαστών και εισαγγελέων.

Η Κομισιόν δηλώνει μάλιστα ότι για την περίπτωση της Αλβανίας, θα εφαρμόσει την ενισχυμένη προσέγγιση για τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων για τη δικαιοσύνη, τα θεμελιώδη δικαιώματα και τη δικαιοσύνη, την ελευθερία και την ασφάλεια.

Όπως σημειώνεται στη στρατηγική για τα Δυτικά Βαλκάνια, η ίδια η ΕΕ πρέπει να είναι έτοιμη για νέα μέλη - μόλις εκπληρώσουν τις προϋποθέσεις - μεταξύ άλλων από θεσμική και δημοσιονομική προοπτική.

Η Κομισιόν αναφέρει ότι η διεύρυνση της ΕΕ αποτελεί επένδυση στην ειρήνη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην Ευρώπη: η προοπτική ένταξης στην ΕΕ έχει ισχυρό μετασχηματιστικό αποτέλεσμα στους εταίρους της διαδικασίας, ενσωματώνοντας θετικές δημοκρατικές, πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές.

Η Ύπατη Εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων και Πολιτικής Ασφάλειας Μογκερίνι δήλωσε συγκεκριμένα ότι "Ένα βήμα για την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Αλβανία αποτελεί ένα βήμα προς τα εμπρός για όλη την περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, ώστε να επιτευχθεί πρακτική πρόοδο και οφέλη για τους πολίτες της περιοχής. Ωστόσο, οι εργασίες για μεταρρυθμίσεις και εκσυγχρονισμό πρέπει να συνεχιστούν προς το συμφέρον των εταίρων και της Ευρωπαϊκής Ένωσης".

Από την πλευρά του ο Γιοχάνες Χαν αρμόδιος Επίτροπος για την Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και τις Διαπραγματεύσεις για τη Διεύρυνση, δήλωσε: "η πολιτική μας για τη διεύρυνση εξακολουθεί να αποτελεί βασικό κινητήριο μοχλό μεταρρυθμίσεων στα Δυτικά Βαλκάνια, αναγνωρίζουμε την πρόοδο που έχει σημειωθεί, αλλά είναι σαφές - και αυτό ισχύει για όλες τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων: δεν υπάρχουν εκπτώσεις, οι μεταρρυθμίσεις, ιδίως στο κράτος δικαίου, πρέπει να υλοποιηθούν πιο δυναμικά και να παραχθούν βιώσιμα αποτελέσματα. Οι μεταρρυθμίσεις αυτές δεν είναι «για τις Βρυξέλλες» - αποτελεσματική δικαστική εξουσία, αποτελεσματική καταπολέμηση της της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος, της αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης, της ισχυρότερης οικονομίας - όλα αυτά θα ωφελήσουν άμεσα την περιοχή και τους πολίτες της, και Την Ευρώπη στο σύνολό της. "

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην έκθεση για την ΠΓΔΜ η Κομισιόν αναφέρει ότι "όσον αφορά την περιφερειακή συνεργασία, η χώρα διατήρησε τις καλές της σχέσεις με άλλες χώρες της διεύρυνσης και συμμετείχε ενεργά σε περιφερειακές πρωτοβουλίες". Σημειώνεται ότι "έχουν ληφθεί αποφασιστικά μέτρα για τη βελτίωση των σχέσεων καλής γειτονίας, μεταξύ άλλων μέσω της έναρξης ισχύος της διμερούς συνθήκης με τη Βουλγαρία".

"Το ζήτημα του ονόματος πρέπει να επιλυθεί επειγόντως", καταγράφει η Κομισιόν. Σημειώνει δε ότι οι συζητήσεις για το ζήτημα του ονόματος έχουν εντατικοποιηθεί υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

"Οι εποικοδομητικές συζητήσεις σε επίπεδο πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών επέδρασαν θετικά την πρόοδο στην εφαρμογή των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης. H κοινή ανακοίνωση των πρωθυπουργών της Ελλάδας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας τον Ιανουάριο του 2018, με τη μετονομασία του αεροδρομίου των Σκοπίων και μια εθνική οδό ήταν συγκεκριμένα σημάδια ενίσχυσης της αμοιβαίας εμπιστοσύνης", τονίζει η έκθεση.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top