Τούρκος αντιπρόεδρος: Έλληνες εγκαταλείψτε τις προκλητικές ενέργειες για να μην υπάρξουν επεισόδια

"Θα συμπεριφερόμαστε στην Ελλάδα όπως μας συμπεριφέρεται" είπε για τους 8 Τούρκους αξιωματικούς

Έλληνες εγκαταλείψτε τις προκλητικές ενέργειες

Σε απίστευτα προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο Τούρκος αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπερκίρ Μποζντάγ μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, κάνοντας μια ευρεία αναφορά στα ελληνοτουρκικά θέματα. Αφού κατηγόρησε την Ελλάδα για προκλητικές ενέργειες, «προειδοποίησε» ότι αν δεν τις σταματήσουμε θα υπάρξουν δυσάρεστα επεισόδια. Παράλληλα, έθεσε το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών λέγοντας: «Όπως μας συμπεριφέρεται η Ελλάδα θα τους συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο».

«Η Ελλάδα πρέπει να εγκαταλείψει τις προκλητικές ενέργειες. Εάν δεν τις εγκαταλείψει μπορεί να υπάρξουν δυσάρεστα επεισόδια, τα οποία δεν τα θέλουμε καθόλου» δήλωσε ο Τούρκος αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπερκίρ Μποζντάγ. Όπως είπε «ας μην περιμένει κανείς ότι η Τουρκία θα κλείσει τα μάτια σε τετελεσμένα στο Αιγαίο».

«Αν η Ελλάδα κάνει τέτοιους υπολογισμούς, αυτοί οι υπολογισμοί θα βρεθούν στον πάτο του Αιγαίου» ανέφερε.

«Όπως μας συμπεριφέρεται η Ελλάδα θα τους συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο»

Στο τέλος της ομιλίας του δε, έθεσε το ζήτημα των 8 Τούρκων αξιωματικών λέγοντας: «Όπως μας συμπεριφέρεται η Ελλάδα θα τους συμπεριφερόμαστε με τον ίδιο τρόπο».

«Όπως μας συμπεριφέρεται η Ελλάδα, με τον ίδιο τρόπο θα συμπεριφερθούμε κι εμείς σε εκείνους. Αυτό ειδικά θέλω να το ξέρουν» δήλωσε ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ αναφερόμενος στους 8 Τούρκους στρατιωτικούς που κρατούνται στην Ελλάδα. Κατηγόρησε την Ελλάδα ότι κάνει δηλώσεις ρίχνοντας τον μπαλάκι στη δικαιοσύνη, ενώ όπως υποστήριξε «τώρα βλέπουμε ότι ένα μέλος της εκτελεστικής εξουσίας κάνει δηλώσεις για το πως θα κινηθεί η δικαστική εξουσία» είπε χαρακτηριστικά.

 «Από τις καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επωφελούνται αμοιβαία και οι δύο χώρες»

Σε δηλώσεις του μετά το Υπουργικό Συμβούλιο, ο Τούρκος αντιπρόεδρος είπε ότι «η Τουρκία με την Ελλάδα είναι γείτονες χώρες. Εμείς επιθυμούμε το Αιγαίο να γίνει μία θάλασσα φιλίας και καλής γειτονίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Και η Τουρκία, αλλά και οι κυβερνήσεις του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης εδώ και 16 χρόνια έχουμε κάνει σημαντικά βήματα για να υπάρξουν θετικές εξελίξεις στις σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας. Και βρήκαμε ανταπόκριση στο θέμα αυτό από την Ελλάδα. Από τις καλές σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας επωφελούνται αμοιβαία και οι δύο χώρες».

Μέλη της (ελληνικής) κυβέρνησης δεν πρέπει να θυσιάζουν τις καλές σχέσεις για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης

Τόνισε όμως ότι «δυστυχώς στην Ελλάδα τον τελευταίο καιρό λόγω του ότι  -όπως είναι η εκτίμησή μας-, υπάρχει ανησυχία για την εσωτερική πολιτική, γίνονται κάποιες προκλητικές δηλώσεις. Το άσχημο φυσικά είναι ότι τις κάνουν κάποιοι Υπουργοί που είναι στο Υπουργικό, κάποιοι πολιτικοί. Αν κοιτάξουμε καθαρά, θα δούμε ότι η Ελλάδα κάνει αυτές τις δηλώσεις για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, προκειμένου να ενδυναμωθεί. Η αλήθεια είναι ότι δεν αισθάνονται την ανάγκη να το κρύβουν αυτό. Οι σχέσεις Τουρκίας-Ελλάδας πρέπει να είναι θετικές, αλλά κάποιοι πολιτικοί, που είναι και μέλη της κυβέρνησης δεν πρέπει να θυσιάζουν αυτές τις καλές σχέσεις για λόγους εσωτερικής πολιτικής κατανάλωσης. Δεν είμαστε εμείς που προβαίνουμε σε προκλητικές δηλώσεις. Εμείς κάθε φορά προσπαθούμε να διορθώσουμε τα λάθη στα οποία προβαίνει η Ελλάδα».

«Να μην περιμένει κανείς ότι η Τουρκία θα κλείσει τα μάτια σε τετελεσμένα στο Αιγαίο»

«Όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου και τα διαφιλονικούμενα ζητήματα που υπάρχουν εκεί, το θέμα είναι ξεκάθαρο. Να μην περιμένει κανείς ότι η Τουρκία θα κλείσει τα μάτια σε τετελεσμένα στο Αιγαίο. Αν η Ελλάδα κάνει τέτοιους υπολογισμούς, αυτοί οι υπολογισμοί θα βρεθούν στον πάτο του Αιγαίου. Η Τουρκία δεν μπορεί να ανεχτεί τέτοιους υπολογισμούς. Γι’ αυτό ο καθένας ας υπολογίσει σωστά. Η βάση της λύσης των διαφιλονικούμενων ζητημάτων στο Αιγαίο είναι σαφής. Κανένας δεν μπορεί να αλλάξει τη ροή και τα γεγονότα της ιστορίας με παιδιάστικες κινήσεις. Δε γίνεται κάτι τέτοιο. Μπορεί στο ένα νησί να πηγαίνει ένας υπουργός, στο άλλο να υψώνετε τη σημαία σας και να λέτε ότι “εμείς υψώσαμε τη σημαία μας” ή “αυτό το νησί είναι δικό μας”. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα».

Για τη σημαία στη βραχονησίδα

«Όπως γνωρίζετε, πρόσφατα σε μία βραχονησίδα ανοιχτά των Διδύμων φέρανε και ύψωσαν μια σημαία ,αλλά η Τουρκία την κατέβασε αυτή τη σημαία από εκεί. Κανένας δεν έχει το δικαίωμα να προβαίνει σε τέτοιες αδικίες. Ούτε και η Ελλάδα το έχει, ούτε καμία άλλη χώρα. Η Τουρκία, όπως δεν επέτρεψε μέχρι σήμερα, έτσι και από εδώ και στο εξής, δε θα κάνει τα στραβά μάτια.

Το Αιγαίο πρέπει να γίνει θάλασσα καλής γειτονίας. Για να μη ζήσουμε στο Αιγαίο και τα νησιά του ανεπιθύμητα γεγονότα, η Ελλάδα πρέπει να αποφεύγει προκλητικές και επιθετικές συμπεριφορές. Διαφορετικά  μπορεί να συμβούν δυσάρεστα περιστατικά, που ούτε εμείς θέλουμε καθόλoυ. Για να αποφευχθεί κάτι τέτοιο, η Ελλάδα δεν πρέπει να επαναλάβει παιδιάστικες, προκλητικές ενέργειες. Αυτή που δημιουργεί το πρόβλημα δεν είναι η Τουρκία».

«Δεν είναι η Τουρκία που πηγαίνει και βγάζει φωτογραφίες και λέει αυτά είναι δικά μας κάνοντας εφέ. Σε αυτές τις παιδιάστικες συμπεριφορές, αυτή που απαντάει και επιδεικνύει ώριμη συμπεριφορά είναι η Τουρκία. Το λέω ξεκάθαρα. Η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτρέψει ποτέ τετελεσμένα στο Αιγαίο. Αυτό οι πολιτικοί της Ελλάδας ας το καταλάβουν καλά. Ελπίζουμε αυτά που λέμε να έχουν θετικό, προς τα συμφέροντά τους, όφελος» σημείωσε.

Άννα Ανδρέου, Κωνσταντινούπολη

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top