Μυστηριώδης θάνατος δημοσιογράφου - Έκανε ρεπορτάζ για Ρώσους μισθοφόρους που σκοτώθηκαν στη Συρία

Έπεσε από το παράθυρο του πέμπτου ορόφου

Πέθανε μυστηριωδώς Ρώσος δημοσιογράφος

Ο Μαξίμ Μποροντίν, Ρώσος δημοσιογράφος που δημοσίευσε ρεπορτάζ για τον θάνατο δεκάδων Ρώσων μισθοφόρων στη Συρία, πέθανε στο νοσοκομείο έπειτα από την πτώση του από το παράθυρο του πέμπτου ορόφου του διαμερίσματός του στο Γεκατερίνμπουργκ.

Ο δημοσιογράφος βρέθηκε τραυματισμένος από γείτονες και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου υπέκυψε στα τραύματά του.

Τοπικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν βρέθηκε σημείωμα αυτοκτονίας, αλλά θεωρούν ότι «δεν είναι πιθανόν ο θάνατός του να οφείλεται σε εγκληματική ενέργεια».

Όμως, φίλος του αποκάλυψε ότι το διαμέρισμά του ήταν περικυκλωμένο από άνδρες των ρωσικών υπηρεσιών ασφαλείας δύο ημέρες πριν από την πτώση του.

Ο Βιατσεσλάβ Μπασκόφ, που χαρακτηρίζει τον Μαξίμ Μποροντίν «ακέραιο και έντιμο» δημοσιογράφο, δήλωσε ότι ο Μποροντίν επικοινώνησε μαζί του στις 5 το πρωί της 11ης Απριλίου λέγοντας ότι «υπάρχει κάποιος με όπλο στο μπαλκόνι του και άνδρες με στολές καμουφλάζ και μάσκες στο κατώφλι της σκάλας» του κτιρίου.

Αρχικά, ο δημοσιογράφος αναζητούσε δικηγόρο. Στη συνέχεια όμως του ξανατηλεφώνησε για του να του πει ότι έκανε λάθος και ότι οι άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας λάμβαναν μέρος σε κάποιο είδος άσκησης.

Αφού βρέθηκε βαριά τραυματισμένος στο έδαφος κάτω από το διαμέρισμά του την περασμένη Πέμπτη, οι τοπικές αρχές ανέφεραν ότι η πόρτα του διαμερίσματός του ήταν κλειδωμένη από μέσα για να καταλήξουν στο συμπέρασμα ότι «κανείς δεν μπήκε ή βγήκε από το διαμέρισμα». Τουλάχιστον, όχι από την πόρτα.

Ο διευθυντής του Novyy Den, όπου εργαζόταν ο Μποροντίν, δεν πιστεύει ότι ο θάνατός του μπορεί να οφείλεται σε ατύχημα και επιμένει ότι ο δημοσιογράφος δεν είχε λόγο να αυτοκτονήσει.

Το επίμαχο ρεπορτάζ

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο δημοσιογράφος είχε γράψει ρεπορτάζ για τους Ρώσους μισθοφόρους που ανήκουν στο Wagner Group, οι οποίοι, σύμφωνα με πληροφορίες, σκοτώθηκαν στη Συρία στις 7 Φεβρουαρίου κατά τη διάρκεια συγκρούσεων με τις αμερικανικές δυνάμεις.

Την περασμένη εβδομάδα, ο απερχόμενος επικεφαλής της CIA Μάικ Πομπέο είχε δηλώσει ότι «καμιά διακοσαριά» ρώσοι μισθοφόροι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια συγκρούσεων στο Ντέιρ αλ Ζορ. Οι μισθοφόροι συμμετείχαν όπως φαίνεται σε επίθεση μαχητών συμμάχων του καθεστώτος της Δαμασκού κατά του αρχηγείου των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, συμμάχου των ΗΠΑ.

Μερικές εβδομάδες αργότερα, η Μόσχα παραδέχθηκε ότι δεκάδες ρώσοι πολίτες σκοτώθηκαν ή τραυματίσθηκαν κατά τις συγκρούσεις, αλλά επέμεινε ότι ανάμεσά τους δεν υπήρχαν μέλη του τακτικού ρωσικού στρατού.

«Είναι επικίνδυνο να είσαι ρώσος δημοσιογράφος», σχολίασε στον λογαριασμό του στο Twitter ο δημοσιογράφος του BBC Τζον Σίμπσον.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top