Βαϊκάλη: Η πιο καθαρή και βαθιά λίμνη στον κόσμο κινδυνεύει να μετατραπεί σε βάλτο

Το 60% των παραλιών της έχει καλυφθεί από φύκια –Αδιευκρίνιστες οι συνθήκες του φαινομένου

Κινδυνεύει να γίνει βάλτος η λίμνη Βαϊκάλη από τα φύκια

Αντιμέτωπη με την οικολογική καταστροφή είναι η λίμνη Βαϊκάλη, καθώς κινδυνεύει να μετατραπεί σε βάλτο εξαιτίας ενός είδους φυκιών που αυξάνεται με αλματώδεις ρυθμούς.

Η πιο καθαρή και βαθιά λίμνη στον κόσμο, απειλείται άμεσα από τα σπειρόγυρα (είδος φυκιών), τα οποία σύμφωνα με το ερευνητικό κέντρο «Αντιστοιχεία», έχουν καλύψει το 60% των παραλιών της.

Η αύξηση αυτού του είδους φυκιών, τα οποία δεν είναι χαρακτηριστικά για την λίμνη Βαϊκάλη αλλά συνήθη για τις βαλτώδεις περιοχές, είχε καταγραφεί αρχικά το 2011, αλλά τα τελευταία χρόνια είναι όλο και πιο αισθητή η παρουσία τους στους ανατολικούς και βόρειους κόλπους της λίμνης.

ΚΡΟΥΟΥΝ ΤΩΝ ΚΩΔΩΝΑ ΤΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ – ΑΓΝΩΣΤΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΕΜΦΑΝΙΣΗΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΦΥΚΙΩΝ

 

Αν και οι επιστήμονες μελετούν τα σπειρόγυρα από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκαν στη λίμνη Βαϊκάλη, αδυνατούν προς το παρόν να καταλήξουν σε μια ενιαία άποψη ως προς τα αίτια της εμφάνισης του και ως προς τους κινδύνους που εγκυμονούν για την Βαϊκάλη. Αδιευκρίνιστες είναι επίσης οι αιτίες της εμφάνισης τους.

Ωστόσο οι υποθέσεις που κάνουν οι Ρώσοι επιστήμονες για το περίεργο αυτό φαινόμενο, είναι πολλές, αποδίδοντάς το σε πολλούς παράγοντες όπως στα λύματα που πέφτουν στην λίμνη, στους τουρίστες και την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Προς το παρόν πάντως, οι υπάρχουσες μονάδες καθαρισμού λυμάτων δεν διασφαλίζουν επαρκώς τον καθαρισμό τους.

Οι ερευνητές κατάφεραν επίσης να προσδιορίσουν ότι από τα 14 είδη φυκιών σπειρογύρα σε μη ευνοϊκές οικολογικές συνθήκες αναπτύσσεται μαζικά μόνο ένα είδος. Το είδος αυτό φυτρώνει στις πέτρες, τυλίγοντας τες στην κυριολεξία.

Η πιο μεγάλη μάλιστα βλάστηση των φυκιών αυτών παρατηρείται  σε περιοχής μαζικής προσέλευση τουριστών στους μήνες Αύγουστο και Σεπτέμβριο, όταν η μόλυνση του περιβάλλοντος  λόγω της τουριστικής κίνησης φθάνει στα μέγιστα επίπεδα.  

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top