Παραδοχή Ζάκερμπεργκ στη δεύτερη κατάθεσή του – Διέρρευσαν και τα δικά του προσωπικά δεδομένα

Στο μάτι του κυκλώνα ο CEO του Facebook μετά το σκάνδαλο «Cambridge Analytica»

Μετά τη χθεσινή του απολογία και το «mea culpa» κατά τη διάρκεια κατάθεσής του ενώπιον του Κογκρέσου, ο Μαρκ Ζάκερμπεργκ καταθέτει σήμερα για δεύτερη μέρα, στην επιτροπή Ενέργειας και Εμπορίου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Ο ιδρυτής του Facebook ο οποίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα μετά το σκάνδαλο «Cambridge Analytica», παραδέχτηκε ότι ακόμα και τα δικά του προσωπικά δεδομένα χρησιμοποιήθηκαν από τους πολιτικούς αναλυτές της εταιρίας «Cambridge Analytica» κατά την προεκλογική περίοδο των προεδρικών εκλογών στην Αμερική (διαβάστε αναλυτικά εδώ τι έχει συμβεί).

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

«Δικό μου λάθος, συγγνώμη»: Η απολογία του Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο Κογκρέσο για το σκάνδαλο «Cambridge Analytica»

Σκάνδαλο μεγατόνων με το Facebook: Στο μάτι του κυκλώνα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων 50 εκατομμυρίων χρηστών

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Facebook, όταν ρωτήθηκε από την Anna Eshoo (μέλος του Κογκρέσου) αν τα δεδομένα του συμπεριλαμβάνονται σε αυτά που πουλήθηκαν σε «κακόβουλα» τρίτα μέρη, απάντησε μονολεκτικά και με έναν ελαφρύ δισταγμό «ναι».

Η παραδοχή του Ζάκερμπεργκ ότι ακόμη και τα δικά του προσωπικά δεδομένα κατέληξαν στα χέρια της Cambridge Analytica δείχνει ωστόσο ότι ακόμη και ο ιδρυτής της εταιρείας δεν ήταν σε θέση να προστατευτεί από τρίτα μέρη που επιδίωκαν την εκμετάλλευσή τους. Το γεγονός αυτό υπογραμμίζει πόσο θα δυσκολευτεί το Facebook να πείσει το Κογκρέσο ότι οι χρήστες μπορούν να διαφύλάξουν τα δεδομένα τους μόνοι τους, αν διαχειριστούν προσεκτικά τις προσωπικές ρυθμίσεις τους και ότι δεν είναι απαραίτητος κάποιος νόμος που θα αφορά τη χρήση των δεδομένων.

Ωστόσο, ο Ζάκερμπεργκ ήταν κατηγορηματικός όταν ρωτήθηκε αν οι χρήστες του Facebook έχουν επαρκή έλεγχο των δεδομένων τους στην πλατφόρμα, απορρίπτοντας τις κατηγορίες που ισχυρίζονται το αντίθετο (ότι δηλαδή δεν έχουν έλεγχο):

«Κάθε φορά που κάποιος επιλέγει να μοιραστεί κάτι στο Facebook... γίνεται ένας έλεγχος. Ακριβώς εκείνη τη στιγμή. Δεν θάβεται κάπου στις ρυθμίσεις, αλλά είναι ακριβώς εκεί».

Ο ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΣΑΦΕΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΟΥ

 

Φορώντας σκούρο κοστούμια και γραβάτα, ο ιδρυτής του Facebook υπερασπίστηκε κατ' επανάληψη την πρακτική που ακολουθεί η εταιρεία του, λέγοντας ότι οι χρήστες έχουν τον έλεγχο των δικών τους δεδομένων και αποφασίζουν μόνοι τους τι θα μοιραστούν.

Αναφερόμενος στην εφαρμογή κάποιου ρυθμιστικού πλαισίου στις διαδικτυακές εταιρείες και τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης, ο Ζάκερμπεργκ είπε ότι είναι «αναπόφευκτη» μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και πάλι απέφυγε να γίνει πιο συγκεκριμένος. Είπε ότι δεν είναι αντίθετος αλλά θα πρέπει να διασφαλιστεί ότι το ρυθμιστικό πλαίσιο δεν θα αποτελεί τροχοπέδη για τις μικρές εταιρείες του τομέα.

Ορισμένοι βουλευτές εκνευρίστηκαν λόγω του χρονικού ορίου των τεσσάρων λεπτών που είχαν στη διάθεσή τους για να πάρουν συγκεκριμένες απαντήσεις από τον Ζάκερμπεργκ και κάποιες φορές τον επέπληξαν επειδή τους επαναλάμβανε κοινοτοπίες περί του πόσο εκτιμά την ιδιωτικότητα των χρηστών. «Δε μπορώ να σας επιτρέψω να κωλυσιεργείτε τώρα» είπε κάποια στιγμή η Ρεπουμπλικανή Μάρσα Μπλάκμπερν που τον διέκοψε αρκετές φορές. 

ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ Ο CEO ΤΗΣ CAMBRIDGE ANAYTICA

 

Μετά τον σάλο που προκλήθηκε πάντως, έγινε γνωστό σήμερα πως παραιτήθηκε ο Αλεξάντερ Τάιλερ, CEO της εταιρίας «Cambridge Analytica». Ο Τάιλερ  δε θα εγκαταλείψει τελείως την εταιρία αλλά θα αναλάβει τη θέση του υπεύθυνου δεδομένων.

 

ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΟΥ ΣΚΑΝΔΑΛΟΥ ΠΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΑΛΟ

 

Ο 33χρονος μεγιστάνας των social media, βρέθηκε στο επίκεντρο των διεθνών επικρίσεων, όταν έγινε γνωστό πως τα δεδομένα εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, διέρρευσαν και χρησιμοποιήθηκαν εν αγνοία τους για προεκλογικούς σκοπούς, κατά τη διάρκεια της καμπάνιας του Ντόναλντ Τραμπ, την περίοδο που διεκδικούσε το προεδρικό χρίσμα.

Μετά τον σάλο από την είδηση που έκανε το γύρο του κόσμου, τα social media πήραν φωτιά, με τους χρήστες του Twitter να καλούν τους άλλους να διαγράψουν το Facebook.

To hashtag #deletefacebook (δηλαδή «διαγράψτε το Facebook») έγινε γρήγορα trend, μαζί με το hashtag #BoycottFacebook.

Χθες Τρίτη, το Facebook άρχισε να στέλνει ειδοποιήσεις σε περισσότερους από 87 εκατομμύρια ανθρώπους απ΄όλο τον κόσμο (ανάμεσά τους και 1.000.000 Βρετανοί), λέγοντάς τους ότι οι προσωπικές τους πληροφορίες ίσως δόθηκαν στην εταιρία «Cambridge Analytica» από έναν app developper του πανεπιστημίου του Cambridge.

*Η δεύτερη απολογία του είναι σε εξέλιξη.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top