Παγιδευμένο με εκρηκτικά όχημα προκάλεσε τον θάνατο τουλάχιστον 14 ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων 47, στην πόλη Λασκάρ Γκα  στο νοτιοδυτικό Αφγανιστάν.

Η έκρηξη, που συγκλόνισε την πρωτεύουσα της επαρχίας Χελμάντ (βρίσκεται περίπου 600 χλμ. νοτιοδυτικά της Καμπούλ), σημειώθηκε την ώρα που πλήθος θεατών αποχωρούσε από το στάδιο όπου διεξαγόταν αγώνας πάλης, διευκρίνισε η αστυνομία. Ανάμεσα στους θεατές ήταν τοπικοί βουλευτές.

Επρόκειτο για «επίθεση βομβιστή-καμικάζι. Τον δράστη σταμάτησε η αστυνομία καθώς προσπαθούσε να διεισδύσει στο στάδιο, αλλά κατάφερε να ανατινάξει το παγιδευμένο όχημά του», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του κυβερνήτη της επαρχίας Χελμάντ, Όμαρ Ζουάκ.

Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες, ο αγώνας διεξαγόταν στο πλαίσιο των εορτασμών για το Νορούζ, το νέο περσικό έτος, τους οποίους σκληροπυρηνικοί σουνίτες θεωρούν αντιισλαμικούς.

Ο πρόεδρος του Αφγανιστάν Άσραφ Γάνι καταδίκασε την επίθεση αυτή εναντίον «αθώων πολιτών» με ανακοίνωση που εξέδωσαν οι υπηρεσίες του.

Την Τετάρτη στην Καμπούλ μια ακόμη επίθεση βομβιστή-καμικάζι, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος (ΙΚ), είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 33 άνθρωποι και να τραυματιστούν άλλοι 65, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό του υπουργείου Υγείας της ασιατικής χώρας. Επρόκειτο για την πέμπτη επίθεση στην αφγανική πρωτεύουσα μέσα σε μερικές εβδομάδες.

Δεν έχει υπάρξει μέχρι τώρα ανάληψη της ευθύνης για την επίθεση στη Λασκάρ Γκα.

Πηγή: AP