Ομολόγησε ο Zuckerberg: «Κάναμε λάθη υπάρχουν πολλά που πρέπει να κάνουμε»

Απολογήθηκε στους χρήστες του Facebook

Μετά από πέντε ολόκληρες μέρες, ο ιδρυτής του Facebook, Mark Zuckerberg απολογήθηκε για την «μεγάλη παραβίαση της εμπιστοσύνης των χρηστών του Facebook», όπως είπε, παραδέχθηκε ότι έγιναν λάθη στην υπόθεση της Cambridge Analytica και ανακοίνωσε τα βήματα που θα γίνουν από εδώ και πέρα για την προστασία των προσωπικών δεδομένων των χρηστών.

«Λυπάμαι πολύ για ό,τι έγινε», είπε ο Zuckerberg σε συνέντευξή του στο CNN αναφορικά με το σκάνδαλο της διαρροής προσωπικών δεδομένων χρηστών του Facebook από την εταιρεία Cambridge Analytica, τονίζοντας ότι το Facebook έχει ευθύνη να προστατεύει τα προσωπικά δεδομένα των χρηστών του.  

Διαβάστε επίσης: Σκάνδαλο μεγατόνων με το Facebook: Στο μάτι του κυκλώνα για τη διαρροή προσωπικών δεδομένων 50 εκατομμυρίων χρηστών

«Αν αποτύχουμε σε αυτό, τότε δεν μας αξίζει να υπηρετούμε τον κόσμο», πρόσθεσε.

Νωρίτερα ο ισχυρός άνδρας των social media είχε κάνει μια ανάρτηση στο Facebook με την οποία απολογούνταν για όσα αποκαλύφθηκαν τις τελευταίες μέρες.

Ο Zuckerberg δεν είχε κάνει κανένα σχόλιο από την περασμένη Παρασκευή, όταν κι έσκασε το σκάνδαλο με την Cambridge Analytics, η οποία φέρεται να απέκτησε παρανόμως πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα περίπου 50 εκατομμυρίων χρηστών του Facebook, ώστε να τους καθοδηγήσει στο να ψηφίσουν τον Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές.

Οι μετοχές του Facebook έχουν πέσει κατά 8%, με την εταιρεία να χάνει περίπου το 46% της αξίας της στην αγορά.

Στη συνέντευξή του στο CNN ο Mark Zuckerberg ανακοίνωσε ότι θα ληφθούν μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα κενά ασφαλείας, ενώ δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να καταθέσει στο Κογκρέσο, αλλά μόνο αν αυτό είναι το σωστό.

Τάχθηκε επίσης στην επιβολή πιο αυστηρών κανόνων τόσο για το Facebook, όσο και για άλλους κολοσσούς του ίντερνετ, όπως για παράδειγμα να γνωστοποιείται ποιος βρίσκεται πίσω από τη χρηματοδότηση πολιτικών διαφημίσεων.

Πάντως, ακόμα και πριν την αποκάλυψη του σκανδάλου, το Facebook είχε προχωρήσει στη λήψη μέτρων για να μην επαναληφθεί κάτι ανάλογο. Από το 2014 περιόρισε την πρόσβαση διάφορων εφαρμογών σε δεδομένα των χρηστών, όμως κάποια από τα μέτρα αυτά καθυστέρησαν να εφαρμοστούν, επιτρέποντας στην Cambridge Analytics να αποκτήσει πρόσβαση σε αυτά και να κατευθύνει για μήνες την κοινή γνώμη.

Στην ανάρτησή του ο Zuckerberg ανακοίνωσε ότι από εδώ και στο εξής οι προγραμματιστές εφαρμογών δεν θα έχουν πρόσβαση στο Facebook αν δεν συμφωνήσουν να υπόκεινται σε έλεγχο. Δε θα έχουν επίσης πρόσβαση στα προσωπικά δεδομένα χρηστών που έχουν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή τους για τρεις μήνες και γενικά θα υπάρχει περιορισμός στο είδος των προσωπικών δεδομένων στα οποία θα μπορούν να έχουν πρόσβαση, όπως για παράδειγμα το όνομα των χρηστών, η φωτογραφία προφίλ και τα email, αν πρώτα δεν υπογράψουν συμβόλαιο με το Facebook και δεν πάρουν την έγκριση των χρηστών.

Το Facebook έμαθε για το κενό ασφαλείας πριν από δύο χρόνια, αλλά δεν είχε δημοσιοποιήσει τίποτα μέχρι την περασμένη Παρασκευή.

Μάλιστα η εταιρία ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο της ανάπτυξης ενός εργαλείου για να ξέρουν οι χρήστες αν τα προσωπικά τους δεδομένα παραβιάστηκαν από την εφαρμογή «This is your Digital Life», την οποία δημιούργησε ο Aleksandr Kogan για λογαριασμό της Cambridge Analytica.

Κατόπιν η Cambridge Analytica αλίευσε τα δεδομένα περίπου 50 εκατ. χρηστών, καθώς η εφαρμογή είχε τη δυνατότητα να αποκτά πρόσβαση και σε φίλους των χρηστών που δεν την είχαν καν κατεβάσει ή δεν είχαν δώσει τη συναίνεσή τους.

Σύμφωνα με τον συνιδρυτή της εταιρείας, Chris Wylie, ο οποίος αποχώρησε το 2014, ένας από τους στόχους της Cambridge Analytica ήταν να επηρεάζει την κοινή γνώμη εγχέοντας περιεχόμενο πολλές φορές ψεύτικο ή παραπλανητικό.

Η εταιρεία υπέδειξε ως υπεύθυνο για το σκάνδαλο τον Kogan, ενώ ο ίδιος τόνισε ότι είναι ο αποδιοπομπαίος τράγος.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top