Brexit: Λονδίνο και Βρυξέλλες καταλήγουν σε μια ευρεία συμφωνία για τη μεταβατική περίοδο

Δόθηκε μάλιστα η διαβεβαίωση σε όλους του πολίτες και όλους όσοι λαμβάνουν χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ότι θα διατηρήσουν τα σημερινά τους δικαιώματα

Brexit: Συμφωνία για το νομικό κείμενο αποχώρησης

Την επίτευξη μιας συμφωνίας επί του νομικού κειμένου της συμφωνίας απόσυρσης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ, ανακοίνωσαν  σήμερα ο Επικεφαλής Διαπραγματευτής της ΕΕ Μισέλ Μπαρνιέ και ο Διαπραγματευτής της ΕΕ Ντέιβιντ Ντέιβις.

Συγκεκριμένα ΕΕ και ΗΒ συμφώνησαν σε όλα τα θέματα του, επικαιροποιημένου πια, κειμένου της συμφωνίας απόσυρσης, εκτός από το ζήτημα της Β.Ιρλανδίας και το ζήτημα της "διακυβέρνησης της συμφωνίας απόσυρσης". Ωστόσο όπως είπε ο Μ.Μπαρνιέ, "τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, αν δεν συμφωνηθούν όλα". Επιπλέον όπως ανακοινώθηκε, συμφωνήθηκε και το κομμάτι της μεταβατικής περιόδου, αλλά και το γεγονός ότι η μελλοντική σχέση θα συμφωνηθεί τελικά μεταξύ ΗΒ και 27 κατά την ίδια τη μεταβατική περίοδο και όχι τώρα.

Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε από τον Μ.Μπαρνιέ, ΗΒ και ΕΕ συμφώνησαν ότι για το θέμα της νήσου της Ιρλανδίας, η λεγόμενη "εφεδρική" επιλογή (τα θαλάσσια σύνορα μεταξύ νήσου Βρετανίας και νήσου Ιρλανδίας) θα πρέπει να περιληφθεί στο νομικό κείμενο της αποχώρησης και ενεργοποιηθεί αν δεν επιτευχθεί άλλη συμφωνία. Επιπλέον το ΗΒ θα εργαστεί για να συγκεκριμενοποιήσει τις δικές του δύο σχετικές προτάσεις.

Όπως ανακοίνωσαν Ντ.Ντέιβις και Μ.Μπαρνιέ, ΗΒ και ΕΕ συμφώνησαν απολύτως ότι η μεταβατική περίοδος θα είναι σύντομη (όπως επιθυμούσε η ΕΕ) και τα δικαιώματα των πολιτών που θα φτάνουν στο ΗΒ κατά τη διάρκειά της θα είναι ακριβώς τα ίδια με όσους θα είναι εκεί από πριν. Επιπλέον, οι συζητήσεις ΗΒ και ΕΕ κατέστησαν δυνατό να έχουμε πλήρη συμφωνία στο χρηματοπιστωτικό κομμάτι (τι πρέπει να πληρώσει το ΗΒ στην ΕΕ) και τα διακαιώματα των πολιτών. Έχει πλέον καταστεί εφικτή η πλήρης νομική μεταφορά της συμφωνίας του Δεκεμβρίου, στη συμφωνία αποχώρησης. Κατά τη μεταβατική περίοδο το ΗΒ δεν θα μετέχει στη διαδικασία λήψης αποφάσεων της ΕΕ, αλλά θα εφαρμόζει πλήρως το κοινοτικό κεκτημένο.

Δόθηκε μάλιστα η διαβεβαίωση σε όλους του πολίτες και όλους όσοι λαμβάνουν χρήματα από τον κοινοτικό προϋπολογισμό ότι θα διατηρήσουν τα σημερινά τους δικαιώματα. Το ΗΒ θα διαπραγματευτεί στη συνέχεια μια συμφωνία ενισχυμένης συνεργασίας με την ΕΕ σε θέματα ασφάλειας και άμυνας.

Σε σχέση με το ανοιχτό θέμα της Β.Ιρλανδίας, και οι δύο πλευρές επαναβεβαίωσαν την κοινή έκθεση που παρουσιάστηκε το Δεκέμβριο, την πρόβλεψη για αποφυγή σκληρού συνόρου και τη διασφάλιση της συμφωνίας της Μ.Παρασκευής, τον κοινό χώρο ταξιδίων και τη συνεργασία Βορρά Νότου.

Το κοινό νομικό κείμενο, σε ένα μεγάλο βαθμό που θα αποτελέσει τη βάση της διεθνούς συμφωνίας για την αποχώρηση του ΗΒ από την ΕΕ, και ο Μισέλ Μπαρνιέ θα το παρουσιάσει στους 27 ηγέτες την Παρασκευή μετά από πρόσκληση του Ντ.Τουσκ. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει τη συμφωνία. Ο Μισέλ Μπαρνιέ θα παρουσιάσει το κείμενο και στη διευθύνουσα Επιτροπή του ΕΚ για το Brexit, θα ενημερώσει αύριο τους Υπουργούς του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων και θα ενημερώσει το Κολέγιο των Επιτρόπων την Τετάρτη.

 

Του Θάνου Αθανασίου, ανταποκριτή του Star στις Βρυξέλλες
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top