Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας δεν είναι για όλες: Κάποιες το 2018 αναγκάζονται να «αγοράζουν» εκτρώσεις στο Internet

Η συγκλονιστική ιστορία μιας 27χρονης που της απαγορεύεται το δικαίωμα της ελεύθερης επιλογής

Γυναίκες αγοράζουν εκτρώσεις μέσω social media

Μπορεί σήμερα να είναι η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, αυτό όμως δε σημαίνει πως οι γυναίκες σε όλο τον κόσμο απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και προνόμια.

Οι διαφορές του «δυτικού» με τον αναπτυσσόμενο κόσμο είναι σχεδόν… αγεφύρωτες, καθώς υπάρχουν γυναίκες που στερούνται του αυτονόητου δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής για το αν θα φέρουν ή όχι παιδιά στον κόσμο.

Ενδεικτική είναι η συγκλονιστική ιστορία που φέρνει στο φως της δημοσιότητας το CNN. Πρωταγωνίστρια είναι η 27χρονη Mpho (αυτό δεν είναι το πραγματικό της όνομα, καθώς ζήτησε να διατηρηθεί η ανωνυμία της).

Η Mpho μένει στο Lesotho, οι περισσότεροι ίσως να μη γνωρίζετε καν που «πέφτει». Πρόκειται για μια απομονωμένη χώρα 2,2 εκατομμυρίων ανθρώπων στη Νότιο Αφρική όπου η έκτρωση είναι αυστηρά απαγορευμένη, εκτός κι αν συντρέχουν σοβαροί λόγοι από τους οποίους διατρέχει κίνδυνο η ζωή μιας γυναίκας.

Οι γυναίκες που «τολμούν» να κάνουν έκτρωση στο Lesotho, είτε συλλαμβάνονται είτε διώχνονται από τις κοινότητές τους.

Ως αποτέλεσμα, πολλές αναγκάζονται να οδηγηθούν στην παρανομία μέσω Ίντερνετ με «όχημα» το Facebook. Αυτό έκανε και η 27χρονη Μpho όταν έμαθε πως είναι έγκυος. Έψαξε μέσω Facebook να βρει στοιχεία επαφής με διάφορους άνδρες που ισχυρίζονταν πως είναι γιατροί και πουλούσαν χάπια έκτρωσης.

Δεν ήταν δύσκολο, καθώς με ένα απλό search της εμφανίστηκαν δεκάδες «σελίδες» που διαφήμιζαν εκτρώσεις, πολλές έχοντας ως φόντο εικόνες αρχείου με γυναίκες (της λευκής φυλής) που κρατούσαν στα χέρια τους τα «μαγικά» χάπια. Όλες οι σελίδες προσέφεραν «ασφαλή» χάπια έκτρωσης, αλλά και ελπίδα στις γυναίκες του Lesotho, στο οποίο το Facebook αποτελεί το πιο δημοφιλές μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Το CNN μίλησε με ακόμα εννέα γυναίκες (17-30 ετών) που πήραν παράνομα χάπια έκτρωσης. Όλες είχαν την ίδια ιστορία να πουν: Μπήκαν στο Facebook, έψαξαν και βρήκαν «γιατρούς» που τα «πουλούσαν». Και οι εννέα, τόνισαν πως γνώριζαν εξαρχής ότι η διαδικασία δεν ήταν ασφαλής, ενώ περιέγραψαν πώς μετά τη λήψη των χαπιών υπέστησαν ακατάσχετη αιμορραγία και λιποθύμησαν. Καμία τους όμως δε ζήτησε ιατρική βοήθεια.

Μιλώντας στο CNN, εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας του Lesotho, είπε πως οι παράνομες μέθοδοι έκτρωσης είναι μεγάλο πρόβλημα στη χώρα, με την πλειοψηφία των εισαγωγών στα νοσοκομεία, να αφορούν γυναίκες και κορίτσια 13 ετών και άνω που χρειάζονται τις πρώτες βοήθειες έπειτα από μια αποτυχημένη ή ημιολοκληρωμένη προσπάθεια έκτρωσης με παράνομα μέσα και σε παράνομες δομές:

«Καμία τους δεν αποκαλύπτει ότι προσπάθησε να κάνει έκτρωση και έτσι δε γνωρίζουμε αν πρόκειται για αποβολή, ούτε γνωρίζουμε πόσες υπέστησαν σοβαρές επιπλοκές και πέθαναν εξαιτίας μιας μη ασφαλούς έκτρωσης».

Η ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ 27ΧΡΟΝΗΣ MPHO:

 

Όπως εκμυστηρεύτηκε η ίδια στο CNN, φίλες της και άλλες γυναίκες της είχαν πει να χρησιμοποιήσει τα social media για να βρει χάπια έκτρωσης σε online forums. Ήταν κοινό μυστικό στις παρέες και στα «κουτσομπολιά» μεταξύ γυναικών.

Όταν βρήκε τους «γιατρούς» που ήθελε, επικοινώνησε μαζί τους μέσω WhatsApp:

«Δεν τους εμπιστευόμουν. Ακούγονταν λες και το μόνο που ήθελαν ήταν να πάρουν τα χρήματα και να με ξεπετάξουν. Αλλά δεν είχα άλλη επιλογή».

Τελικά μετά από πολλές συζητήσεις επέλεξε έναν με τον οποίο ένιωθε περισσότερη ασφάλεια, κανόνισε το κόστος της διαδικασίας και ταξίδεψε στο Ladybrand, μια πόλη στα σύνορα της πρωτεύουσας Maseru, περίπου 30 λεπτά οδήγησης μακριά από το Lesotho.

Ο υποτιθέμενος γιατρός τη συνάντησε σε ένα μικρό, «γυμνό» πίσω δωμάτιο, ηταν κοντόχοντρος και είχε «ξενική» προφορά. Την κοιτούσε λάγνα ενώ ξάπλωνε σε ένα μονό κρεβάτι με γκρι σεντόνια. Στο πάτωμα δίπλα της, υπήρχε ένας κουβάς και σε ένα τραπέζι, ένα βιβλίο αποδείξεων:

«Με ανάγκασε να πάρω μερικά χάπια χωρίς να μου πει τι είναι. Στη συνέχεια έβαλε με τη βία δυο χάπια μέσα στον κόλπο μου με τα χέρια του. Μου είπε να χαλαρώσω, και μου έκανε πολύ άσχημα αστεία για το πόσο ωραία ήταν όταν γινόταν η σύλληψη του μωρού. Με πλήγωνε αλλά το απολάμβανε. Ήταν τα πιο αηδιαστικά και άβολα δέκα λεπτά της ζωής μου».

Μετά το τέλος της διαδικασίας, ο γιατρός ανέβασε την τιμή από τα αρχικά συμφωνημένα 67 δολάρια, στα 126 δολάρια. Αν σκεφτεί κανείς ότι το ετήσιο εισόδημα μιας γυναίκας στο Lesotho είναι 2.258 δολάρια, μπορεί κανείς να καταλάβει πόσο ακριβή είναι η εν λόγω διαδικασία.

Του έδωσε τα λεφτά και έφυγε. Αλλά η διαδικασία δε «δούλεψε». Η Mpho ήταν ακόμα έγκυος.

Μερικές ώρες αφότου είχε πάρει τα χάπια, ξύπνησε στο κρεβάτι του φίλου της μούσκεμα στο αίμα. Έτρεμε ολόκληρη, ενώ το σώμα της ήταν κρύο. Την κάλυψε με κουβέρτες για να ηρεμήσει.

«Ένιωθα πως το αίμα μπορούσε να γεμίσει κουβά 20 λίτρων. Αν προσπαθούσα να σηκωθώ όρθια, κατέρρεα. Ποτέ στη ζωή μου δεν έχω αιμορραγήσει ή έχω νιώσει τόσο πολύ πόνο», θυμάται.

Ο φίλος της δεν την πήγε ποτέ στο νοσοκομείο. Όχι επειδή δεν ήθελε, αλλά επειδή φοβόταν πως θα τη συλλάβουν.

Σήμερα, η Mpho τρέμει για τις συνέπειες που μπορεί να έχει μελλοντικά στο κορμί της η όλη διαδικασία:

«Δεν ξέρω αν είμαι καλά. Ακόμα δεν έχω πάει σε γιατρό. Φοβάμαι τι θα μου πουν. Και αν έχω καταστραφεί; Αν δε μπορώ να κάνω παιδιά στο μέλλον;»

Το σίγουρο πάντως, είναι πως πρόκειται για έναν φαύλο κύκλο. Οι γυναίκες που κάνουν έκτρωση στο Lesotho, καταγγέλλονται στην αστυνομία. Πολλοί στη χώρα, αντί να κατακρίνουν τους αλλοδαπούς «γιατρούς» που εκμεταλλεύονται την απελπισία τους, κατηγορούν τις ίδιες τις γυναίκες, και έτσι εκείνες δεν καταγγέλλουν ποτέ τον «γιατρό» που τις σακάτεψε. Αποτέλεσμα; Οι δήθεν «γιατροί» παίρνουν τα χρήματα, πλουτίζουν σε βάρος τους και φεύγουν όποτε θέλουν από τη χώρα δίχως συνέπειες.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top