Ακραίοι Σκοπιανοί εθνικιστές προκαλούν καίγοντας την ελληνική σημαία

Ζητούν την «Απελευθέρωση» της Θεσσαλονίκης στο δημαρχείο της πόλης

Τέσσερα ονόματα πρότεινε ο Ζόραν Ζάεφ για τα Σκόπια σύμφωνα με ανακοίνωση του πριν από λίγες ώρες  στο Λονδίνο.

Μιλώντας  στο Reuters μετά τη σύνοδο κορυφής των Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο τόνισε:  «Οι προτάσεις είναι Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη και Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)».

Ερωτηθείς αν η Ελλάδα θα δεχόταν κάποια απ' αυτές τις επιλογές, ο Ζάεφ πρόσθεσε: «Ναι... Εχουν επιλογές που προτιμούν περισσότερο και μερικές που δεν προτιμούν και τόσο (όσον αφορά το όνομα)».

Ο ίδιος δήλωσε πως το ζήτημα που παραμένει είναι αν υπάρχει «πραγματική ανάγκη» να αλλάξει το σύνταγμα της ΠΓΔΜ, κάτι που η Ελλάδα έχει επίσης ζητήσει.

 

Σκοπιανοί ζητούν την «Απελευθέρωση» της Θεσσαλονίκης στο δημαρχείο της πόλης 

Αυτό που βλέπεται δεν είναι γιορτή στα Σκόπια αλλά στο δημαρχείο της Θεσσαλονίκης, όπου Σκοπιανοί κάνουν προπαγάνδα  με αφορμή την  5η γιορτή πολυγλωσσίας που θέσπισε ο Γιάννης Μπουτάρης.

Ο εκπρόσωπος των Σκοπιανών δηλώνει: «Εμείς πάντως είμαστε γηγενείς  Μακεδόνες και χορεύουμε χορούς και τραγούδια της Μακεδονίας  και τα λόγια τα οποία συνοδεύουν τους χορούς μας, τι άλλο θα μπορούσε να είναι;»

Η προπαγάνδα συνεχίζεται την ώρα που οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Σκοπιανοί δημιούργησαν σελίδα στο facebook  ανεβάζοντας το κατάπτυστο  βίντεο όπου καίνε την ελληνική σημαία  δίπλα σε μια τουρκική στην Μελβούρνη.

Ο πρόεδρος ομογένειας Μελβούρνης σε δηλώσεις του τονίζει: «Αυτό για μας είναι απαράδεκτο, μας πληγώνει και μας ενοχλεί πάρα πολύ ότι αυτό έγινε σε αυτή τη χώρα την Αυστραλία».

Μέσα σε αυτό το κλίμα ετοιμάζουν συλλαλητήριο στις 4 Μαρτίου και ήδη έχουν γεμίσει το διαδίκτυο με προπαγανδιστικό υλικό. Σε αφίσα δείχνουν τον Μέγα Αλέξανδρο και το αστέρι της Βεργίνας,  δηλώνοντας  υπερασπιστές της Μακεδονίας, ενώ  έχουν κρεμάσει και πανό που γράφει ότι οι Έλληνες είναι Τούρκοι.

Ποινικές ευθύνες αν δεν γίνει δημοψήφισμα

Οι παμακεδονικές ενώσεις έστειλαν εξώδικο στον Αλέξη Τσίπρα και το Νίκο Κοτζιά, για τους χειρισμούς του ζητήματος, θέτοντάς τους ενώπιων των ευθυνών τους.  Αδίκημα που τιμωρείται όπως λένε με την εσχάτη των ποινών. 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top