Στον Άρη ο πύραυλος του Έλον Μάσκ υπό τις μελωδίες του Space Oddity του David Bowie

Επέστρεψαν οι εκτοξευτήρες στη Γη

Με επιτυχία εκτοξεύτηκε το βράδυ της Τρίτης ο πύραυλος Falcon Heavy της αμερικανικής ιδιωτικής διαστημικής εταιρείας SpaceX του δισεκατομμυρίου Έλον Μασκ.

Ο πύραυλος μεταφέρει ένα κόκκινο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο, το Tesla Roadster, που κατασκευάζει η αυτοκινητοβιομηχανία του Μασκ.

Ο συγκεκριμένος πύραυλος έχει ύψος 70 μέτρων και διαθέτει 27 μηχανές προώθησης. Μπορεί να μεταφέρει βάρος έως 64 τόνους σε χαμηλή τροχιά, δηλαδή όσο ζυγίζουν πέντε διώροφα λονδρέζικα λεωφορεία, ενώ κάθε εκτόξευση έχει κόστος 90 εκατομμύρια δολάρια.

Στην παρθενική του αυτή πτήση, στο αυτοκίνητο που μεταφέρει ο πύραυλος κάθεται στη θέση του οδηγού μια κούκλα με διαστημική στολή, ενώ το ραδιόφωνο του αυτοκινήτου παίζει το Space Oddity του David Bowie.

Οκτώ λεπτά μετά την εκτόξευση, δύο από τα κατώτερα μέρη του πυραύλου επέστρεψαν στη Γη με ελεγχόμενο τρόπο για να ξαναχρησιμοποιηθούν στο μέλλον, κάτι που επιτρέπει εξοικονόμηση κόστους.

Οι εκτοξευτήρες μάλιστα προσεδαφίστηκαν σχεδόν ταυτόχρονα κοντά στο σημείο από όπου είχαν εκτοξευθεί.

Το τρίτο κατώτερο τμήμα, που επρόκειτο να επιστρέψει πάνω σε ένα πλοίο-drone εκατοντάδες χιλιόμετρα από την ακτή της Φλόριντα, έχασε το στόχο του και συνετρίβη στη θάλασσα του Ατλαντικού με ταχύτητα 500 χιλιομέτρων την ώρα.

Ο Falcon Heavy είναι ο πιο μεγάλος πύραυλος εν λειτουργία σήμερα. Στην ιστορία έχουν υπάρξει δύο ακόμη πιο ισχυροί πύραυλοι που έχουν πια αποσυρθεί, ο αμερικανικός Saturn V που έστειλε τους αστροναύτες στη Σελήνη και ο σοβιετικός Energia που έκανε δύο πτήσεις το 1987-88. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top