Ο Τραμπ ζήτησε να δανειστεί πίνακα του Βαν Γκογκ αλλά του έστειλαν χρυσή τουαλέτα

Η λειτουργική λεκάνη των 18 καρατίων και το «άκυρο» στον Πρόεδρο των ΗΠΑ από το Μουσείο Γκουγκενχάιμ

Μπορεί ο Ντόναλντ Τραμπ να είναι ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, αυτό όμως δε σημαίνει πως μπορεί να τα έχει όλα και να του γίνονται όλα τα χατίρια.

Πάρτε για παράδειγμα το «άκυρο» που έφαγε από το Μουσείο Γκουγκενχάιμ της Νέας Υόρκης, όταν ζήτησε να δανειστεί ένα έργο του Βίνσεν Βαν Γκογκ για τον Λευκό Οίκο.

Όπως μεταδίδει η Washington Post, το μουσείο δεν το δέχτηκε και του ζήτησε συγγνώμη που  αδυνατεί να κοσμήσει τον Λευκό Οίκο με έναν εξαιρετικό πίνακα του Βαν Γκογκ που απεικονίζει τοπίο στο χιόνι.

Ωστόσο του αντιπρότεινε να δανειστεί ένα άλλο έργο του Μαουρίτσιο Κατελάν.

Ποιο είναι αυτό; Μια ολόχρυση και πλήρως λειτουργική τουαλέτα 18 καρατίων.

Σύμφωνα με τη Washington Post, το αίτημα από τον Λευκό Οίκο είχε γίνει τον περασμένο Σεπτέμβριο, με την επιμελήτρια του μουσείου Νάνσι Σπέκτορ να απαντά σε αυτό:

 

«Λυπάμαι που σας ενημερώνω πως δεν μπορούμε να συμμετάσχουμε σε αυτόν τον δανεισμό, επειδή ο πίνακας ανήκει στη Συλλογή Thannhauser του Μουσείου, η οποία απαγορεύεται να απομακρυνθεί από το Μουσείο για οποιονδήποτε λόγο».

Ο πίνακας του Βαν Γκογκ, που χρονολογείται από το 1888, θα εκτεθεί στο Ινστιτούτο Γκουγκενχάιμ με την άδεια των ιδιοκτητών.

Ωστόσο, σημειώνει η επιμελήτρια, η χρυσή τουαλέτα δια χειρός Μαουρίζιο Κατελάν είναι διαθέσιμη «για μακροπρόθεσμο δανεισμό» στον Λευκό Οίκο.

«Είναι, βέβαια, πολύ πολύτιμη και κάπως εύθραυστη, αλλά θα παρέχουμε όλες τις οδηγίες για την εγκατάσταση και τη φροντίδα της» πρόσθεσε.

Η τουαλέτα- έκθεμα έχει το όνομα «America», είναι χρυσή 18 καρατίων και πλήρως λειτουργική και ερμηνεύεται και ως σάτιρα για τον υπερβολικό πλούτο στις ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια της έκθεσής της, ήταν διαθέσιμη για χρήση σε όλους σε μία από τις τουαλέτες του Μουσείου. Περισσότεροι από εκατό χιλιάδες άνθρωποι, σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Γκουγκενχάιμ, περίμεναν υπομονετικά στην ουρά για να απολαύσουν την ευκαιρία να ανταποκριθούν ταυτόχρονα στο κάλεσμα της φύσης και της τέχνης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top