Ένα βήμα πιο κοντά στην κλωνοποίηση ανθρώπων: Οι επιστήμονες ανακοίνωσαν την πρώτη κλωνοποίηση μαϊμούδων

Θαυμασμός αλλά και αντιδράσεις για το επίτευγμα Κινέζων επιστημόνων - Νέα Ενημέρωση: 20:58

Να κλωνοποιήσουν δυο μαϊμούδες χρησιμοποιώντας την ίδια τεχνική με αυτή που είχε εφαρμοστεί στην περίπτωση του προβάτου «Dolly», κατάφεραν επιστήμονες από την Κίνα, οι οποίοι ανακοίνωσαν και επίσημα το επίτευγμά τους σε ένα έγγραφο που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τετάρτη από το περιοδικό Cell.

Οι δυο κλωνοποιημένοι μακάκοι ονομάζονται Zhong Zhong και Hua Hua, και δημιουργήθηκαν από το Ινστιτούτο Νευροεπιστήμης της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη λίγο πριν «φύγει» το 2017.

Ο Zhong Zhong είναι δυο μηνών, μόλις 10 ημέρες μεγαλύτερος από τον Hua Hua. Και οι δυο, παραμένουν σε σταθερή κατάστασγ σύμφωνα με την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών, η οποία ανακοίνωσε πως ένας τρίτος κλώνος αναμένεται μέσα σε αυτόν τον μήνα, ενώ θα ακολουθήσουν κι άλλοι κατά τη διάρκεια του χρόνου.

ΠΩΣ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΑΝ ΤΟΥΣ ΜΑΚΑΚΟΥΣ ΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

 

Οι ερευνητές επεξεργάστηκαν τα γονίδια μέσα σε δοκιμαστικό σωλήνα, επιλέγοντας με ακρίβεια και παράγοντας σωματικά κύτταρα με τον ίδιο γενότυπο.

Στη συνέχεια μετέφεραν το DNA από τον πυρήνα ενός σωματικού (μη εμβρυικού) κυττάρου στο ωάριο ενός δωρητή, από το οποίο έχει αφαιρεθεί ο πυρήνας με το δικό του DNA.

Τα «καινούργια» ωάρια, παρήγαγαν με τη σειρά τους έμβρυα τα οποία οι επιστήμονες έβαλαν στις μήτρες παρένθετων θηλυκών μαϊμούδων με το ίδιο γενετικό υπόβαθρο.

Τι σημαίνει αυτή η ανακάλυψη;

Ότι η Κίνα θα αποτελέσει πρωτοπόρο στην επιστημονική έρευνα για το ανθρώπινο μυαλό και τις ασθένειες (όπως καρκίνους, μεταβολικές και αυτοάνοσες παθήσεις), χρησιμοποιώντας τους κλωνοποιημένους μακάκους ως «μοντέλα» μελέτης:

«Η κλωνοποίηση τέτοιων μη ανθρώπινων πρωτευόντων θηλαστικών, θα αποτελέσει πρόσφορο έδαφος για τη μελέτη των ανθρώπινων ασθενειών και της ανθρώπινης υγείας» τόνισε ο Bai Chunli, πρόεδρος της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών.

Να σημειώσουμε, ότι οι δυο κλωνοποιημένες μαϊμούδες είναι τα πρώτα πρωτεύοντα που κλωνοποιούνται με αυτή τη μέθοδο. Χρειάσθηκαν 79 αποτυχημένες προσπάθειες, εωσότου οι Κινέζοι το καταφέρουν, ενώ διαβεβαίωσαν ότι ακολούθησαν αυστηρά τους διεθνείς κανονισμούς και τις ηθικές προδιαγραφές για τις έρευνες σε ζώα.

Οι Κινέζοι ερευνητές διευκρίνισαν ότι, αν και έσπασαν το τεχνικό φράγμα για την κλωνοποίηση πρωτευόντων, δεν σκοπεύουν να επιδιώξουν την κλωνοποίηση ανθρώπων.

Να αναφέρουμε τέλος, πως μεγάλος μέρος της επιστημονικής κοινότητας δεν είδε με «καλό» μάτι αυτό το επίτευγμα, θέτοντας ζητήματα ηθικής και τονίζοντας πως η κλωνοποίηση μαϊμούδων αποτελεί ένα «αμφιλεγόμενο ορόσημο» για την επιστήμη.

ΑΝΟΙΓΕΙ Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΩΝΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ;

 

Όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Muming Poo, της Κινεζικής Ακαδημίας Επιστημών στη Σαγκάη, το κατόρθωμα αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να κλωνοποιηθούν. Αλλά, είπε ότι η ομάδα του δεν έχει καμία πρόθεση να το κάνει αυτό. Οι επιστήμονες γενικά αντιτίθενται στη δημιουργία κλωνοποιημένων ανθρώπων, ενώ ο Poo είπε ότι η κοινωνία θα την απαγορεύσει για ηθικούς λόγους. Αντ' αυτού, τόνισε ότι ο στόχος είναι να δημιουργηθούν παρτίδες γενετικά όμοιων μαϊμούδων για χρήση στην ιατρική έρευνα, όπου θα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμοι επειδή εμφανίζουν μεγαλύτερες ομοιότητες με τους ανθρώπους σε σχέση με άλλα εργαστηριακά ζώα όπως ποντίκια ή αρουραίοι.

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ DOLLY:

 

Δεκαέξι χρόνια πριν, στις 5 Ιουλίου 1996, γεννήθηκε η διάσημη προβατίνα «Ντόλι», αποτέλεσμα επιτυχημένης διαδικασίας κλωνοποίησης.

Η Ντόλι κλωνοποιήθηκε μέσω της διαδικασίας μεταφοράς πυρήνα από ζωντανά ενήλικα κύτταρα, από τους Ίαν Γουΐλμουτ, Κιθ Κάμπελ και τους συναδέλφους τους στο ινστιτούτο Ρόσλιν, κοντά στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Η Ντόλι δηµιουργήθηκε από κύτταρο που ελήφθη από θηλαστικό αδένα. Το υπόλοιπο δείγµα ιστού καταψύχθηκε µε σκοπό να χρησιµοποιηθεί αργότερα, όπως κι έγινε.

Ήταν η πρώτη επιτυχηµένη απόπειρα κλωνοποίησης θηλαστικού από ενήλικο κύτταρο, η γέννηση της Ντόλι,το 1996, στο Ινστιτούτο Ρόσλινκοντά στο Εδιµβούργο, και όπως ήταν φυσικό έγινε πρώτη είδηση σε όλα τα διεθνή µέσα ενηµέρωσης.

Μάλιστα χαρακτηρίστηκε επιστηµονικό θαύµα, αν και αρκετοί επιστήµονες άσκησαν κριτική στην τεχνική λόγω των πολλών αποβολών – κατά την πρώτη κλωνοποίηση χρησιµοποιήθηκαν 277 ωάρια, εκ των οποίων επέζησε µόνο ένα, η Ντόλι. Ακόµη και στις περιπτώσεις που τα ζώα γεννιούνταν, παρουσίαζαν σοβαρά προβλήµατα υγείας ή πέθαιναν πρόωρα.

Η Ντόλι θανατώθηκε το 2003 σε ηλικία µόλις 6 ετών για να δοθεί ένα τέλος στον πόνο και την ταλαιπωρία που είχε υποστεί λόγω προχωρηµένης αναπνευστικής νόσου και αρθριτικών.

 

 

 

 

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με τη Μάρα Ζαχαρέα εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top