Γερμανία… ώρα μηδέν: Σήμερα οι μεγάλες αποφάσεις – Μεγάλος συνασπισμός ή εκλογές(;)

Μέρκελ και Σουλτς «παίζουν» το τελευταίο τους χαρτί

Γερμανία… ώρα μηδέν: Σήμερα οι μεγάλες αποφάσεις

Στη Βόννη, όπου γίνεται το συνέδριο των Σοσιαλδημοκρατών, είναι στραμμένα τα βλέμματα της Γερμανίας και της Ευρώπης.

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Μάρτιν Σουλτς «παίζουν» το τελευταίο τους χαρτί για τη δημιουργία του μεγάλου συνασπισμού, με το ενδεχόμενο των εκλογών  να είναι ακόμη ορατό.

Το  έκτακτο Συνέδριο του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) θα κληθεί να εγκρίνει ή να απορρίψει την πρόταση της ηγεσίας του για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με στόχο τον σχηματισμό «μεγάλου» συνασπισμού με την Χριστιανική Ένωση (CDU/CSU) υπό την 'Ανγκελα Μέρκελ. 

Όπως εκτιμούν τα γερμανικά μέσα, στο συνέδριο του SPD δεν κρίνεται μόνο το μέλλον του μεγάλου συνασπισμού, αλλά όπως όλα δείχνουν, και το πολιτικό μέλλον του προέδρου των Σοσιαλδημοκρατών Μάρτιν Σουλτς.

Διαφορετικά, το «όχι» θα οδηγήσει είτε σε κυβέρνηση μειοψηφίας είτε σε νέες εκλογές.

Τα πιθανότερα σενάρια

Όπως μετέδωσε η Deutsche Welle, τα σενάρια για το συνέδριο είναι τα εξής:

Σε περίπτωση «Ναι»

Σοσιαλδημοκράτες και Συντηρητικοί μπορούν να ξεκινήσουν άμεσα, ακόμα και από μεθαύριο Δευτέρα, διαπραγματεύσεις για τη συνέχιση του μεγάλου συνασπισμού αφού πρώτα ασχοληθούν με οργανωτικά ζητήματα και θέσουν χρονοδιάγραμμα.

Στόχος της Άνγκελας Μέρκελ είναι οι διαβουλεύσεις να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου. Ακόμα. Σε περίπτωση που επιτευχθεί αυτός ο στόχος το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να εγκριθεί από τα περίπου 440.000 μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού κόμματος.

Μια διαδικασία που θα διαρκέσει περίπου τρεις εβδομάδες. Αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις από τις 12 Μαρτίου και πέρα είναι εφικτή η διεξαγωγή της εκλογής καγκελαρίου στο ομοσπονδιακό κοινοβούλιο και η νέα κυβέρνηση θα σχηματιστεί πιθανότατα μέχρι το Πάσχα, αρχές Απριλίου.

Σε περίπτωση «Όχι»

Η κατάσταση περιπλέκεται. Μετά το αδιέξοδο τόσο των διαπραγματεύσεων της λεγόμενης «Τζαμάικας» με Συντηρητικούς, Πράσινους και Φιλελευθέρους, όσο και των διαβουλεύσεων για τον μεγάλο συνασπισμό μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών και Συντηρητικών υπάρχουν, τουλάχιστον θεωρητικά, τρία ενδεχόμενα:

α) Νέα, δεύτερη προσπάθεια για το σχηματισμό κυβέρνησης «Τζαμάικα», την οποία ωστόσο έχει αποκλείσει εκ των προτέρων ο πρόεδρος του FDP Κρίστιαν Λίντνερ σε συνέντευξή του σε γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

β) Κυβέρνηση μειοψηφίας: Η Άγκελα Μέρκελ θα πρέπει σε αυτή την περίπτωση να αναζητεί για κάθε νομοσχέδιο ή σημαντική κυβερνητική απόφαση την στήριξη της αντιπολίτευσης. Η καγκελάριος έχει ήδη αποκλείσει το ενδεχόμενο αυτό. Ωστόσο μετά από ενδεχόμενο «Όχι» του SPD στο μεγάλο συνασπισμό όλα τα σενάρια επιστρέφουν ξανά στο τραπέζι.

γ) Πρόωρες εκλογές: Σε περίπτωση αδιεξόδου ο ομοσπονδιακός πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ θα προχωρήσει στη διάλυση της Βουλής και θα δρομολογήσει τη διεξαγωγή νέων εκλογών εντός 60 ημερών. Άγνωστο παραμένει ωστόσο αν το εκλογικό αποτέλεσμα που θα προκύψει από μια νέα προσφυγή των Γερμανών στις κάλπες θα διευκολύνει το σχηματισμό σταθερής κυβέρνησης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top