HΠΑ: Κλεμμένα αρχαία από την Ελλάδα σε σπίτι δισεκατομμυριούχου

Το συνολικό κόστος των κατασχεθέντων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια - Πρώτη ενημέρωση: 07-01-2018 23:58

Ολόκληρο μουσείο εντόπισαν οι αμερικανικές αρχές όταν έκαναν έφοδο στο σπίτι του Αμερικανού δισεκατομμυριούχου Μάικλ Στάινχαρτ στο Μανχάταν.

Η αρχαία Ελλάδα ήταν παρούσα σε κάθε γωνιά του πολυτελούς οικήματος της 5ης Λεωφόρου.

Εννέα έργα τέχνης από την Ελλάδα και την Ιταλία κατασχέθηκαν.

Μεταξύ αυτών,  μια αρχαιοελληνική λευκή λήκυθος από τον 5ο αιώνα, το κόστος της οποίας φτάνει τα 380.000 δολάρια, αλλά φιγούρες της Πρωτοκορινθιακής Περιόδου, από τον 7ο π.Χ. αιώνα που απεικονίζουν μια κουκουβάγια και μια πάπια το κόστος των οποίων φτάνει τα 250.000 δολάρια.

Το συνολικό κόστος των κατασχεθέντων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο δολάρια.

Ο δισεκατομμυριούχος και φιλάνθρωπος Στάιχαρτ συλλέγει έργα τέχνης από την Ελλάδα εδώ και τριάντα χρόνια και πληρώνει όσο όσο για να αποκτήσει ό,τι επιθυμεί.

Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται έγινε έφοδος στο σπίτι του Στάιτχαρτ. Τον Οκτώβριο κατασχέθηκε έργο τέχνης από το Λίβανο, το οποίο ήδη έχει επιστραφεί.

Σύμφωνα με τους Τimes της Νέας Υόρκης, η γενική εισαγγελία του Μανχάταν έχει δώσει εντολή να εντοπιστούν και να επιστραφούν στις χώρες καταγωγής τους, κλεμμένες αρχαιότητες που βρίσκονται στη Νέα Υόρκη.

Το υπ. Πολιτισμού ζητά επαναπατρισμό των κλεμμένων αρχαιοτήτων

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού βρίσκεται σε επαφή με το Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του διαμερίσματος του Μανχάταν και περιμένουμε την επίσημη ενημέρωση για να μπορέσουμε να δούμε ποια αντικείμενα θα ζητήσουμε να επιστραφούν. Για τη λήκυθο έχουν προχωρήσει οι απαραίτητες διαδικασίες από τον περασμένο μήνα» δήλωσε στο ΑΠΕ η γενική γραμματέας του υπουργείου Πολιτισμού, Μαρία Ανδρεαδάκη- Βλαζάκη, αναφερόμενη στο θέμα της κατάσχεσης ελληνικών και ιταλικών αρχαιοτήτων από την ιδιωτική συλλογή του δισεκατομμυριούχου Μάικλ Στάινχαρντ στο Μανχάταν, το οποίο έγινε γνωστό μετά από δημοσίευμα των New York Times.

*φωτο: AP

Δείτε ολόκληρο το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top