Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις - Τσαβούσογλου: Οι Τούρκοι της Θράκης δε μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη "Τούρκος"

Επίθεση Ερντογάν σε Ισραήλ μετά την απόφαση Τραμπ για την αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσάς του

Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις μετά την επίσκεψη Ερντογάν στην Ελλάδα. Μετά τον πρωθυπουργό Γιλντιρίμ και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κιλιντσάρογλου, τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας.

Ο Τσαβούσογλου έκανε λόγο για νησιά του Αιγαίου που δεν υπάγονται σε συμφωνία. Έσπευσε βέβαια να διευκρινίσει ότι η Τουρκία δεν έχει πρόβλημα με την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας.

«Δεν υπάρχει συνθήκη που να λέει ότι οι συμφωνίες δεν μπορούν να αναθεωρούνται και να επικαιροποιούνται μπορούν. Για παράδειγμα, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου που υπογράφηκε πριν από 20 χρόνια, δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα. Για παράδειγμα οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη λέξη 'Τούρκος'. Ο πρόεδρος της Δημοκρατίας λέει λοιπόν ότι όλα αυτά θα πρέπει να επανεξεταστούν»

Είχαν προηγηθεί ανάλογου ύφους δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Μπιναλί Γιλντιρίμ.

«Ο αείμνηστος πρόεδρος Ντεμιρέλ, τι είπε το 1998; “Στη θάλασσα του Αιγαίου, όταν λέμε για γκρίζες ζώνες, μιλάμε για περίπου 132 κομμάτια βράχων ή βραχονησίδες”»

Γιλντιρίμ: Το Αιγαίο δεν είναι ελληνικό ούτε τουρκικό - Έχει «γκρίζες» ζώνες

Τις δηλώσεις αυτές, κύκλοι του ελληνικού ΥΠΕΞ απέδιδαν σε εσωτερικές πολιτικές σκοπιμότητες.

Στην προσπάθειά του να διατηρήσει την εικόνα του προστάτη των απανταχού μουσουλμάνων ο Ερντογάν συνεχίζει από το βήμα της έκτακτης συνόδου του Οργανισμού Ισλαμικής Διάσκεψης αυτήν τη φορά να επιτίθεται στο Ισραήλ μετά την απόφαση Τραμπ για αναγνώριση της Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσάς του.

«Το Ισραήλ είναι μια κατοχική χώρα. Την ίδια ώρα το Ισραήλ είναι επίσης και μια χώρα-τρομοκράτης»

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ ζήτησε από τις μουσουλμανικές χώρες να απαντήσουν στο Ισραήλ και τον Τραμπ με το ίδιο νόμισμα.

«Πρέπει να ενθαρρύνουμε άλλες χώρες να αναγνωρίσουν το παλαιστινιακό κράτος στα σύνορά του του 1967με την ανατολική Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσά του»

Το Ισραήλ εξαπέλυσε πάντως αεροπορικές επιδρομές κατά της Γάζας σε απάντηση της εκτόξευσης πυραύλου κατά της πόλης Άσκελον στο νότιο τμήμα της χώρας. Από τις επιθέσεις πάντως δεν αναφέρθηκαν θύματα.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top