Οι λεπτομέρειες της συμφωνίας για το Brexit

Τι δήλωσε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της Ευρώπης - NEA ENHMEΡΩΣΗ: 16:07

Την επιβεβαίωση από τους διαπραγματευτές ότι έχει σημειωθεί ικανοποιητική πρόοδος, δήλωσε πως έλαβε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, μετά τη συνάντηση που είχε με την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι σήμερα το πρωί, και προτείνει στους 27 της ΕΕ να αρχίσουν οι συζήτησει για τη μελλοντική σχέση, αλλά και για μια μεταβατική περίοδο στο ΗΒ, όπου θα ισχύουν οι τέσσερις ελευθερίες, αλλά το ΗΒ δεν θα έχει πλέον δικαίωμα ψήφου.

Όπως δήλωσε στον Τύπο ο Πρόεδρος Τουσκ αυτό «μου επιτρέπει να παρουσιάσω το σχέδιο κατευθυντήριων γραμμών για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο του Δεκεμβρίου, το οποίο μόλις σήμερα έστειλε στους 27 ηγέτες».

Οι προτάσεις Τουσκ οι ακόλουθες:

Πρώτον, καλεί τους 27 να αρχίσουν τη διαπραγμάτευση της μεταβατικής περιόδου, "έτσι ώστε οι άνθρωποι και οι επιχειρήσεις να έχουν σαφήνεια σχετικά με την κατάστασή τους". "Όπως γνωρίζετε, το Ηνωμένο Βασίλειο ζήτησε μετάβαση περίπου δύο ετών, παραμένοντας παράλληλα μέρος της ενιαίας αγοράς και τελωνειακής ένωσης", είπε ο  Τουσκ, σημειώνοντας ότι η ΕΕ έχει φυσικά όρους για αυτό. Προτείνει δε ότι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, το Ηνωμένο Βασίλειο θα πρέπει να σεβαστεί:

- ολόκληρο το δίκαιο της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του νέου δικαίου ·
- να τηρεί τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις ·
- να σεβαστεί τη δικαστική εποπτεία και όλες τις σχετικές υποχρεώσεις.


"Είναι σαφές ότι, εντός της μεταβατικής περιόδου μετά την απόσυρση του Ηνωμένου Βασιλείου, η λήψη αποφάσεων από την ΕΕ θα συνεχιστεί μεταξύ των 27 κρατών μελών, χωρίς το Ηνωμένο Βασίλειο", κατέστησε σαφές ο Πρόεδρος Τουσκ.

"Όλα αυτά που έχω πει φαίνεται να είναι η μόνη λογική λύση και είναι προς το συμφέρον όλων των πολιτών μας να συμφωνηθεί το συντομότερο δυνατό και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο θα ζητήσω από τους ηγέτες της ΕΕ να δώσουν εντολή στον διαπραγματευτή μας να ξεκινήσει αμέσως αυτές τις συνομιλίες", τόνισε.

Δεύτερον, όπως είπε ο Ντ. Τουσκ, η ΕΕ θα αρχίσει συζητήσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο προκειμένου να διερευνήσει το βρετανικό όραμα για τις μελλοντικές σχέσεις του με την ΕΕ.

"Μέχρι στιγμής έχουμε ακούσει διάφορες ιδέες", είπε. "Χρειαζόμαστε μεγαλύτερη σαφήνεια σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο το Ηνωμένο Βασίλειο βλέπει τις μελλοντικές μας σχέσεις, αφού εγκαταλείψει την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση", ανέφερε. Ως εκ τούτου, πρότεινε να δοθεί εντολή στον διαπραγματευτή Μ. Μπαρνιέ να αρχίσει διερευνητικές συνομιλίες με τους βρετανούς σχετικά με αυτό το πρόβλημα. "Από την πλευρά μας, είμαστε έτοιμοι να ξεκινήσουμε την προετοιμασία μιας στενής εταιρικής σχέσης ΕΕ-Ηνωμένου Βασιλείου στο εμπόριο, αλλά και στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και του διεθνούς εγκλήματος καθώς και της ασφάλειας, της άμυνας και της εξωτερικής πολιτικής. Για να συμβεί αυτό, το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα πρέπει να εγκρίνει πρόσθετες κατευθυντήριες γραμμές το επόμενο έτος", κατέστησε σαφές ο Ντ. Τουσκ.

"Ενώ είμαστε ικανοποιημένοι με τη σημερινή συμφωνία, η οποία είναι προφανώς η προσωπική επιτυχία της πρωθυπουργού T. Μέι, ας θυμηθούμε ότι η πιο δύσκολη πρόκληση είναι ακόμα μπροστά μας", ξεκαθάρισε. "Όλοι γνωρίζουμε ότι η διάσπαση είναι δύσκολη. Αλλά η διάσπαση και η οικοδόμηση μιας νέας σχέσης είναι πολύ πιο δύσκολη", σημείωσε. "Μετά το δημοψήφισμα του Brexit, πέρασε ένα και ενάμιση χρόνος. Έχει αφιερωθεί τόσο πολύς χρόνος στο ευκολότερο μέρος του έργου. Και τώρα, για να διαπραγματευτούμε μια μεταβατική ρύθμιση και το πλαίσιο για τη μελλοντική μας σχέση, έχουμε de facto λιγότερο από ένα χρόνο", κατέληξε ο Ντ. Τουσκ.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top