Σενάριο τρόμου! Πιθανή μια έκρηξη ηφαιστείου που θα αφανίσει τον πλανήτη

Για ηφαιστειακό big bang κάνουν λόγο οι επιστήμονες

Πιθανή μια έκρηξη ηφαιστείου που θα αφανίσει τον πλανήτη

Τελικά το τέλος του κόσμου μπορεί να είναι πιο κοντά από ότι πιστεύαμε και να το προκαλέσει όχι η πτώση ενός μετεωρίτη που αφάνισε τους δεινοσαύρους, αλλά μια έκρηξη ηφαιστείου.

Με αφορμή τον ηφαίστειο Αγκούνγκ στο Μπαλί που τις τελευταίες μέρες βρυχάται και έχει σημάνει συναγερμό, Βρετανοί επιστήμονες προειδοποιούν ότι μια σούπερ έκρηξη ηφαιστείου μπορεί να αναγκάσει το ανθρώπινο είδος να επιστρέψει στην εποχή των σπηλαίων και αυτό μπορεί να συμβεί πολύ νωρίτερα από ό,τι υποστήριζαν οι ερευνητές έως σήμερα.

Όπως τονίζουν οι επιστήμονες οι τεράστιες εκρήξεις ηφαιστείων αποτελούν κίνδυνο για την ανθρωπότητα ανάλογο με εκείνο από μια πρόσκρουση αστεροειδούς στη Γη.

Οι Βρετανοί ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή στατιστικής Τζόναθαν Ρουτζίερ της Σχολής Γεωεπιστημών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ ανέλυσαν τα γεωλογικά αρχεία των τελευταίων 100.000 ετών.

Κατέληξαν λοιπόν στο συμπέρασμα ότι ο χρόνος που μεσολαβεί ανάμεσα στις σούπερ-εκρήξεις ηφαιστείων, είναι στην πραγματικότητα πολύ μικρότερος από ό,τι είχε θεωρηθεί μέχρι σήμερα.

Η προηγούμενη εκτίμηση ήταν ότι συμβαίνουν κατά μέσο όρο κάθε 45.000 έως 714.000 χρόνια, αλλά η νέα εκτίμηση είναι ότι συμβαίνουν κάθε 5,2 έως 48 χιλιάδες χρόνια, με πιο πιθανή εκτίμηση κάθε 17.000 χρόνια.

Υπενθυμίζεται ότι ο σύγχρονος πολιτισμός, μετά τη γεωργική επανάσταση, δεν έχει ηλικία άνω των 12.000 ετών. Οι δύο πιο πρόσφατες υπερηφαιστειακές εκρήξεις συνέβησαν πριν από 25.000 έως 30.000 χρόνια, συνεπώς ίσως να μην απέχει πολύ η επόμενη.

Μια τέτοια έκρηξη θα μπορούσε να εκτοξεύσει στον ουρανό υλικά άνω των 1.000 γιγατόνων, αρκετά για να σκεπάσουν μια ολόκληρη ήπειρο με ηφαιστειακές στάχτες και να αλλάξουν το κλίμα του πλανήτη για χρόνια, αν όχι για δεκαετίες. Αν υπάρξουν στη σειρά περισσότερες από μία τέτοιες εκρήξεις -κάτι που έχει γίνει στο παρελθόν- τότε ο κίνδυνος απειλεί όχι μόνο μια ήπειρο, αλλά όλη τη Γη.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top