Νέα συνάντηση Τουσκ – Μέι σήμερα στις Βρυξέλλες

Σκληρή στάση κράτησε η Βρετανίδα πρωθυπουργός απέναντι στη Ρωσία

Νέα συνάντηση Τουσκ – Μέι σήμερα στις Βρυξέλλες

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, συναντά σήμερα εκ νέου την Πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής ΕΕ - χωρών Ανατολικής Εταιρικής Σχέσης, σε συνέχεια των συνομιλιών τους την περασμένη Παρασκευή στο Γκέτεμποργκ.

Ο Πρόεδρος Τουσκ είχε τότε δηλώσει πως το Ηνωμένο Βασίλειο έχει προθεσμία μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου για να σημειώσει ικανοποιητική πρόοδο στα θέματα της συντεταγμένης αποχώρησης (δικαιώματα πολιτών, Ιρλανδία και οικονομικό διακανονισμό), ώστε να υπάρχει χρόνος να προετοιμαστεί η έγκριση της έναρξης της συζήτησης για την "μελλοντική σχέση ΕΕ - ΗΒ" στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου (14 και 15).

 Η Τερέζα Μέι, προσερχόμενη πριν από λίγο στη Σύνοδο Κορυφής, ερωτηθείσα σχετικά δήλωσε: "Όπως λέω, σύνοδος κορυφής εδώ σήμερα είναι να συνεργαστούμε με τους ανατολικούς εταίρους μας, αλλά βεβαίως θα έχω και άλλες συναντήσεις. Θα δω τον Πρόεδρο Tusk εδώ σήμερα για τις θετικές συζητήσεις, τις θετικές διαπραγματεύσεις που έχουμε", σημείωσε. "Προσδοκούμε τη μελλοντική εμβάθυνση και ειδική συνεργασία που θέλω με την Ευρωπαϊκή Ένωση", τόνισε. "Οι διαπραγματεύσεις αυτές συνεχίζονται, αλλά αυτό που είναι σαφές είναι ότι πρέπει να προχωρήσουμε μαζί. Αυτό είναι σημαντικό τόσο για το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και για την Ευρωπαϊκή Ένωση - να προχωρήσουμε στο επόμενο στάδιο", είπε η Τερέζα Μέι.

Σκληρή στάση ΗΒ έναντι της Ρωσίας

Σύμφωνα με διπλωματική πηγή, η πρωθυπουργός Μέι, σε ό,τι αφορά την ίδια τη Σύνοδο, θα επαναβεβαίωσει τη στήριξη του Ηνωμένου Βασιλείου στην περιοχή και θα προσφέρει 50 εκατομμύρια λίρες στερλίνες για το οικονομικό αυτό έτος για να στηρίξει τη μεταρρύθμιση και την ασφάλεια, μέσω προγραμμάτων όπως η φορολογική μεταρρύθμιση στη Μολδαβία και η αποναρκοθέτηση στην Ουκρανία. Θα ανακοινώσει επίσης ότι θα δαπανήσει περί τα 100 εκατομμύρια λίρες στερλίνες για πέντε χρόνια στην ανατολική γειτονιά για την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης.

 Ο πρωθυπουργός Μέι, σύμφωνα με διπλωματική πηγή του Ηνωμένου Βασιλείου, αναμένεται να πει στους ομολόγους της:
 
"Από τη γεωργία στην Ουκρανία στον τομέα της τεχνολογίας στη Λευκορωσία - υπάρχει τεράστιο δυναμικό στην ανατολική γειτονιά που πρέπει να καλλιεργούμε και να αναπτύξουμε".
 
"Αλλά πρέπει επίσης να είμαστε ανοιχτοί με τις ενέργειες των εχθρικών κρατών όπως η Ρωσία που απειλούν αυτή τη δυνατότητα και προσπαθούν να ξεπεράσουν τη συλλογική μας δύναμη".
 
"Αυτή η σύνοδος κορυφής επισημαίνει την κρίσιμη σημασία των ευρωπαϊκών χωρών να συνεργαστούν για την προστασία των κοινών μας αξιών και ιδανικών. Το Ηνωμένο Βασίλειο ίσως εγκαταλείπει την ΕΕ, αλλά δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη και δεσμευόμαστε ανεπιφύλακτα για τη διατήρηση της ασφάλειας της Ευρώπης ", θα τονίσει η Τ. Μέι στους ομολόγους της. Η Τ. Μέι θα "θα χαιρετίσει  την ενιαία προσέγγιση για την αντιμετώπιση απειλών και προσπαθειών αποσταθεροποίησης από άλλες ξένες δυνάμεις όπως η Ρωσία", ανέφερε διπλωματική πηγή.

Ήδη προσερχόμενη στη Σύνοδο δήλωσε πως "η σημερινή σύνοδος κορυφής αφορά το να κάνουμε απολογισμό και να δούμε πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε μαζί τις κοινές προκλήσεις τόσο στην ασφάλεια όσο και στην ανάπτυξη".

"Πρέπει να είμαστε ανοιχτοί για τις ενέργειες των εχθρικών κρατών όπως η Ρωσία που απειλεί τη δυνητική ανάπτυξη των ανατολικών γειτονικών χωρών και που προσπαθούν να αποκόψουν τη συλλογική μας δύναμη", είπε μπαίνοντας στο κτίριο του Συμβουλίου. "Ανυπομονώ σήμερα να ανανεωθούν οι δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών χωρών να συνεργαστούν για την αντιμετώπιση αυτών των κοινών προκλήσεων τόσο στην ασφάλεια όσο και στην ανάπτυξη", σημείωσε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα.

"Και είμαι εδώ και να πω και πάλι ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεσμεύεται ανεπιφύλακτα να συνεχίσει να διαδραματίζει τον ηγετικό μας ρόλο στη διατήρηση της ασφάλειας της Ευρώπης. Μπορεί να φεύγουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δεν εγκαταλείπουμε την Ευρώπη ", τόνισε.

Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top