Κόντρα Αθήνας-Βερολίνου: Πώς φτάσαμε στην «καραντίνα» με τους Έλληνες στα γερμανικά αεροδρόμια

Μας αντιμετωπίζουν ως μια χώρα de factο εκτός Σένγκεν για ακόμα ένα εξάμηνο

Ήταν αρχές του χρόνου όταν στο σύστημα SIS (System Information Shengen) οι εμπειρογνώμονες της Europol στην Χάγη της Ολλανδίας ελέγχουν μια σοβαρή πληροφορία που αφορούσε μεταξύ άλλων και την Ελλάδα: Τη δράση των κυκλωμάτων που δραστηριοποιούνται στο πέρασμα μεταναστών και προσφύγων προς την Ευρώπη. Μετά την εξάλειψη της βαλκανικής οδού, τις δυσκολίες της θάλασσας, «τα κυκλώματα θα προσπαθήσουν να στραφούν και στις αεροπορικές μεταφορές».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Βερολίνο: «Εντοπίσαμε 1.000 παράνομες αφίξεις από την Ελλάδα»

Το σχέδιο ήταν απλό. Αρχικά να προμηθεύουν με πλαστά έγγραφα και αεροπορικά εισιτήρια τους μετανάστες, να τους εμφανίζουν ως τουρίστες που αναχωρούν από ελληνικά αεροδρόμια και ταξιδεύουν σε χώρες του χώρου Σένγκεν, χωρίς τις περισσότερες φορές να δημιουργείται πρόβλημα ελέγχου εισόδου στα σύνορα.

Το θέμα δεν άργησε με πρωτοβουλία του Βερολίνου να λάβει πρακτική μορφή. Η Γερμανία αρχικά ενημερώνει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ότι κάνοντας χρήση δικαιώματος που απορρέει από την Συμφωνία θα ελέγχει τους ταξιδιώτες που έρχονται από την Ελλάδα σημειώνοντας ότι οι έλεγχοι θα είναι στοχευμένοι και περιορισμένοι σε χρόνο.

ΟΙ 1.000 "ΠΑΡΑΝΟΜΕΣ" ΑΦΙΞΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ

 

Σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών της Γερμανίας, από τον Ιανουάριο έως τον Οκτώβριο, σε δειγματοληπτικούς ελέγχους σε πτήσεις από την Ελλάδα εντοπίστηκαν περίπου 1.000 παράνομες αφίξεις, αριθμός που χαρακτηρίζεται από το Βερολίνο ως πολλαπλάσιος από όλες τις άλλες πτήσεις εντός της Σένγκεν. Ωστόσο το νούμερο αυτό αμφισβητείται από την Ελλάδα.

Όπως τονίζεται στο ΑΠΕ/ΜΠΕ, τα νούμερα των παράνομων αφίξεων που έχουν εντοπισθεί από την Αυστρία και άλλες χώρες είναι πολύ μεγαλύτερα.

Έτσι ξεκινάει στην ουσία μια ιδιαίτερη αντιμετώπιση των ελληνικών πτήσεων καθώς τα αεροπλάνα οδηγούνται σε ειδικούς διαδρόμους και οι επιβάτες ελέγχονται κανονικά ως ταξιδιώτες της Αιγύπτου ή τρίτης χώρας εκτός Σένγκεν.

Όπως τονίζουν κύκλοι των Βρυξελλών έχουν δοθεί εγγυήσεις ότι «το μέτρο είναι προσωρινό», χωρίς ωστόσο να προσδιορίζεται μέχρι πότε.

ΕΝΤΟΝΗ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ

 

Η Ελλάδα σύμφωνα με πληροφορίες έχει αντιδράσει έντονα, και σήμερα συνεδριάζει στις Βρυξέλλες τριμερής επιτροπή εμπειρογνωμόνων (Ελλάδας -Γερμανίας -Κομισιόν) για το θέμα των ελέγχων στις πτήσεις από την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο ίδιος ο Υπουργός της Γερμανίας Ντε Μεζιέρ είναι υπηρεσιακός με αποτέλεσμα να μην έχει αυτή την στιγμή η Αθήνα πολιτικό  συνομιλητή στο θέμα αυτό. Όπως όλα δείχνουν, η σκληρή στάση για εντατικοποίηση των ελέγχων γίνεται και για λόγους εσωτερικής πολιτικής,  καθώς ο ίδιος ο υπουργός Εσωτερικών εκτιμάται ότι κάνει ακριβώς το αντίθετο από όσα είχε αρχικά διαβεβαιώσει.

Ο αρμόδιος Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος υπογράμμισε νωρίτερα σήμερα, ότι «η διαφύλαξη της ακεραιότητας του χώρου Σένγκεν, η αποτελεσματικότητα της ασφάλειας των συνόρων της ΕΕ, καθώς και η αποτελεσματική πολιτική επιστροφής είναι πιο σημαντικές από ποτέ», δηλώσεις που έκανε ο Έλληνας Επίτροπος, κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής για την έναρξη ισχύος της Συμφωνίας για την έδρα του Οργανισμού Ευρωπαϊκής Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής στη Βαρσοβία.

Η ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ ΤΩΝ ΓΕΡΜΑΝΩΝ ΑΦΟΡΑ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΧΩΡΕΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

 

Πάντως θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα μέτρα των Γερμανών αφορούν πέρα από την Ελλάδα, και την Αυστρία αλλά και Σκανδιναβικές χώρες, ενώ στην Ελλάδα ο αριθμός των Γερμανών ελεγκτών που βρίσκονται στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» αλλά και σε άλλα αεροδρόμια εντάσσεται στις δυνάμεις FRONTEX που έτσι ή αλλιώς βρίσκονται στη χώρα στο πλαίσιο του ελέγχου που πραγματοποιείται εδώ και χρόνια.

Διευκρινίζεται ότι οι Γερμανοί ελέγχουν όλους ανεξαιρέτως τους επιβάτες στις πτήσεις από Ελλάδα και όχι μόνο τους Έλληνες.

Η γερμανική τακτική είναι άλλωστε ένα επιπλέον στοιχείο ενίσχυσης εκείνων που ήδη επιθυμούσαν την πλήρη επαναφορά των ελέγχων στα σύνορα δηλαδή την κατάργηση ουσιαστικά (και όχι στα «χαρτιά») του χώρου Σένγκεν που είχε θεωρηθεί κάποτε ως η μεγαλύτερη  επίτευξη της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Σύμφωνα με μία διάταξη των Συμφωνιών του Σένγκεν πολλές χώρες είχαν από καιρό επαναφέρει τους ελέγχους στα εθνικά σύνορα τους.

Η Γερμανία, η Αυστρία, η Δανία η Νορβηγία και η Σουηδία το έκαναν εξαιτίας της προσφυγικής κρίσης ενώ η Γαλλία το αποφάσισε για να αντιμετωπίσει τις τρομοκρατικές απειλές. Την 13η Νοεμβρίου του 2015 η Γαλλία  επαναφέρει τους ελέγχους διαβατηρίων και ταυτοτήτων στα σύνορα της -ακόμη και σε αυτά με το Βέλγιο όπου κάποτε κάποιος περνούσε στους αυτοκινητοδρόμους με πάνω από 100 χιλιόμετρα- ως μέτρο ασφαλείας της Διάσκεψης για την κλιματική αλλαγή στο Παρίσι (30 Νοεμβρίου-11 Δεκεμβρίου 2015).

Ένα μέτρο που ενισχύθηκε την επομένη των  τρομοκρατικών επιθέσεων στη γαλλική πρωτεύουσα και παρατάθηκε με πολλές ευκαιρίες, προστέθηκε δε, σε πλήθος παρόμοιων μέτρων την ίδια περίοδο από χώρες μέλη του χώρου Σένγκεν που επιχείρησαν να βάλουν φρένο στην άφιξη μεταναστών, αλλά και αιτούντων άσυλο προσφύγων από την Συρία. Κάποια από αυτά τα μέτρα καταργήθηκαν και άλλα βρίσκονται ακόμη σε ισχύ.

 

 

 

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top