Γαλλία: Ημέρα κινητοποιήσεων κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης

Διχασμένο παραμένει το συνδικαλιστικό κίνημα

Γαλλία: κινητοποιήσεις κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης

Είναι η τέταρτη φορά σήμερα, Πέμπτη, που τα γαλλικά συνδικάτα έχουν κηρύξει ημέρα πανεθνικής κινητοποίησης κατά της εργασιακής μεταρρύθμισης και των νεοφιλελεύθερων μέτρων για την ενίσχυση της οικονομίας που θέλει να εφαρμόσει ο Emmanuel Macron.

Ο Γάλλος πρόεδρος υπέγραψε τα προεδρικά διατάγματα που αλλάζουν τα εργασιακά στο τέλος Σεπτεμβρίου. Όμως η επικύρωση τους θα εξεταστεί από το γαλλικό κοινοβούλιο την Δευτέρα 20 Νοεμβρίου και το γεγονός αυτό προκάλεσε τις σημερινές κινητοποιήσεις.   

Το συνδικαλιστικό κίνημα, πάντως, παραμένει διχασμένο. Για πρώτη φορά από την έναρξη της θητείας του Emmanuel Macron, το συνδικάτο FO απηύθυνε κάλεσμα στα μέλη του να συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις μαζί με τα μέλη του συνδικάτου CGT.  Όσο για το συνδικάτα CFDT και CFE-CGC, ασκούν κριτική στα διατάγματα με τα οποία ψηφίζονται οι αντιλαϊκοί νόμοι που πλήττουν και τον δημόσιο τομέα, ωστόσο δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις παρά τα επαναλαμβανόμενα αιτήματα των μελών τους.

Στις 19 Οκτωβρίου, το συνδικάτο CGT είχε καλέσει και πάλι σε κινητοποιήσεις, όμως η συμμετοχή ήταν απογοητευτική. Σύμβουλοι του Emmanuel Macron προβλέπουν πως ούτε και οι σημερινές σε Παρίσι και επαρχία θα έχουν ιδιαίτερη επιτυχία.

Η εταιρεία γαλλικών σιδηροδρόμων, η πολιτική αεροπορία, η RATP (μετρό, προαστιακός, λεωφορεία και τραμ)  δεν προβλέπουν πως θα δημιουργηθούν ιδιαίτερα προβλήματα στη λειτουργία τους. Κάποιες επαρχιακές πόλεις αναμένεται να αντιμετωπίσουν προβλήματα από τις κινητοποιήσεις, κυρίως στα σχολεία.

Πάντως, οι μαθητές γυμνασίων και λυκείων δεν αναμένεται να κατέβουν μαζικά στους δρόμους, ακόμα κι αν ορισμένοι μαθητές στήσουν μπλόκα σε λύκεια και γυμνάσια. «Βρισκόμαστε σε μια φάση εξηγήσεων πάνω στην εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», εξηγεί ο Nathan Le Pouatie, γενικός γραμματέας του μαθητικού συνδικάτου UNL-SD.

Οι κινητοποιήσεις έχουν ξεκινήσει από το πρωί της Πέμπτης στην επαρχία. Στο Παρίσι οι συμμετέχοντες στις διαδηλώσεις αναμένεται να συγκεντρωθούν στις 2 το μεσημέρι τοπική ώρα στην Place de la Republique και προορισμός τους θα είναι η Place de la Nation.

 

Από το Παρίσι, Μαρία Δεναξά

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top