Η CIA δημοσίευσε νέα έγγραφα εκατομμυρίων σελίδων για τη δολοφονία Κένεντι

Απόπειρες στρατολόγησης σοβιετικών διπλωματών και απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων

Nέα έγγραφα για τη δολοφονία Κένεντι στο φως

Εκατοντάδες νέους φακέλους για τη δολοφονία Κένεντι έδωσε στη δημοσιότητα η CIA.

Πρόκειται κυρίως για διαβαθμισμένες αναφορές της αμερικανικής Kεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών, που αφορούν τη δολοφονία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Τζον Φ. Κένεντι.

Η δημοσιοποίηση τους έγινε την Παρασκευή, στα Εθνικά Αρχεία της χώρας. Πρόκειται για 680 φακέλους, ανάμεσα τους  553 που δεν είχαν δοθεί ποτέ πριν στη δημοσιότητα διότι η CIA είχε εναντιωθεί σε αυτό επικαλούμενη λόγους εθνικής ασφαλείας.

ΤΙ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ ΣΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Συγκαταλέγονται λεπτομερείς αναφορές για απόπειρες στρατολόγησης σοβιετικών διπλωματών που υπηρετούσαν στο εξωτερικό και απομαγνητοφωνήσεις τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχαν υποκλαπεί. 

Επίσης ανάμεσα στα έγγραφα, τα οποία αναρτήθηκαν στο Διαδίκτυο, βρίσκονται ντοκουμέντα του υπουργείου Δικαιοσύνης, του υπουργείου Άμυνας και μιας επιτροπής του Κογκρέσου που ερεύνησε τη δολοφονία του Κένεντι την 22α Νοεμβρίου 1963 στο Ντάλας, στην Πολιτεία του Τέξας.

Η επιτροπή εκείνη είχε συμπεράνει ότι τη δολοφονία διέπραξε μόνος του ο Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ, κάτι που ως ακόμη και σήμερα αμφισβητούν πολλοί, με εκατοντάδες βιβλία και κινηματογραφικές ταινίες—όπως το φιλμ JFK (1991) του Όλιβερ Στόουν—να δίνουν τροφή στις θεωρίες συνωμοσίας κατά τις οποίες για τη δολοφονία ευθύνονταν η Σοβιετική Ένωση, η Κούβα, η μαφία, στελέχη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, ή ο αντιπρόεδρος του Κένεντι, ο Λίντον Τζόνσον.

Οι ειδικοί στην υπόθεση Κένεντι εκτιμούν πάντως ότι τα νέα έγγραφα, που έχουν έκταση εκατομμυρίων σελίδων, πιθανότατα δεν θα οδηγήσουν σε κάποια συνταρακτική ή καθοριστική αποκάλυψη.

Να αναφέρουμε τέλος, πως ο Ντόναλντ Τραμπ σε στο FBI και τη CIA προθεσμία έξι μήνες, ως την 26η Απριλίου 2018, για να του παρουσιάσουν τους λόγους για τους οποίους πιέζουν τα εναπομείναντα «ευαίσθητα» διαβαθμισμένα έγγραφα να μη δημοσιοποιηθούν.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top