Να κατηγορηθεί ο Πουτζδεμόν για εξέγερση και στασιασμό ζητά ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας

Κλίμα διχασμού στην Καταλονία μετά την κήρυξη ανεξαρτησίας και την ενεργοποίηση του άρθρου 155 - Νέα Ενημέρωση 17:47

Ο γενικός εισαγγελέας της Ισπανίας,  Χοσέ Μανουέλ Μάθα, ζητεί την απαγγελία κατηγοριών για εξέγερση, στασιασμό και διασπάθιση δημοσίου χρήματος κατά των αυτονομιστών ηγετών της Καταλονίας.

Ζητεί επίσης να κληθούν από τις δικαστικές αρχές για κατάθεση.

Σύμφωνα με το ισπανικό δικαστικό σύστημα, ο γενικός εισαγγελέας προτείνει και ο δικαστής απαγγέλλει κατηγορίες.

Να σημειώσουμε, ότι μια εβδομάδα αβεβαιότητας ξεκίνησε σήμερα στην Καταλονία, εν αναμονή των επόμενων κινήσεων της αποπεμφθείσας κυβέρνηση της επαρχίας, η οποία εδέχεται να προσπαθήσει να προχωρήσει με τη δημιουργία της «Καταλανικής Δημοκρατίας» την οποία κήρυξε την Παρασκευή, την ώρα που η Μαδρίτη σκοπεύει να αναλάβει τη διακυβέρνησή της περιοχής.

Χιλιάδες υποστηρικτές της ενότητας της Ισπανίας κατέβηκαν στους δρόμους της Βαρκελώνης χθες Κυριακή, ενώ την προηγουμένη δεκάδες χιλιάδες είχαν διαδηλώσει για να εκφράσουν τη χαρά τους για την κήρυξη της ανεξαρτησίας της Καταλονίας.

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι έχει λάβει μέτρα για να θέσει υπό κηδεμονία την Καταλονία, ενεργοποιώντας το άρθρο 155 του ισπανικού Συντάγματος που του επιτρέπει να αναστείλει την αυτονομία της. Εκτός από την προκήρυξη πρόωρων εκλογών, η Μαδρίτη ζήτησε τη διάλυση του κοινοβουλίου της Καταλονίας, ενώ η αντιπρόεδρος της ισπανικής κυβέρνησης Σοράγια Σάενθ ντε Σάνταμαρία ανέλαβε τη διακυβέρνησή της.

Ο Πουτζδεμόν ο οποίος αποπέμφθηκε την Παρασκευή και το Σάββατο κάλεσε τους υποστηρικτές του να αντισταθούν ειρηνικά.

«Ο Πουτζδεμόν είναι και θα παραμείνει πρόεδρος της Καταλονίας», τόνισε ο αντιπρόεδρος της αποπεμφθείσας περιφερειακής κυβέρνησης Οριόλ Ζουνκέρας σε άρθρο του που δημοσιεύθηκε χθες.

Σύμφωνα πάντως με την ανάλυση του οικονομολόγου, Holger Schmieding, η Ισπανία αυτό το διάστημα έχει εισέλθει στη χειρότερη πολιτική κρίση της, μετά το πραξικόπημα του 1981:

Παρά ταύτα, οι αγορές δείχνουν… απτόητες από το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί μεταξύ της Ισπανίας και της Καταλονίας, η οποία κατέχει το 20% της Ισπανικής οικονομίας.

Θα μπορούσε όμως το πρόβλημα με την Ισπανία και την Καταλονία να αναδειχθεί σε μείζον ζήτημα για την Ευρωζώνη ως σύνολο;

Όπως σημειώνει ο Holger Schmieding, οι αγορές γνωρίζουν καλά πως με τον ESM (Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας) και με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η Ευρωζώνη έχει τα μέσα να αντιμετωπίσει οποιαδήποτε κρίση, ενώ οι αγορές δεν πανικοβάλλονται τόσο εύκολα.

Επίσης, το ρίσκο ότι κι άλλες περιοχές της Ισπανίας ή της Ευρώπης ακολουθήσουν το «παράδειγμα» της Καταλονίας, όλο και απομακρύνεται. Άλλωστε ο Holger Schmieding τονίζει πως η αντίθεση μεταξύ των αδύνατων πραγμάτων που υποσχέθηκαν οι αυτονομιστές ηγέτες και της πραγματικότητας, είναι αποτρεπτική από μόνη της.

ΔΕΙΤΕ ΣΤΟ VIDEO ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΔΙΑΔΗΛΩΤΕΣ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΠΡΟΚΕΙΜΕΝΟΥ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΝ ΥΠΕΡ ΤΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ
Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top