Συγκρούσεις έξω από τη βουλή του ιρακινού Κουρδιστάν μετά την ανακοίνωση παραίτησης του Προέδρου Μπαρζανί

«Θα παραμείνω ως πεσμεργκά (κούρδος μαχητής)» δήλωσε

Συγκρούσεις σημειώθηκαν έξω από την βουλή του Iρμπίλ, μετά την ανακοίνωση του Προέδρου του Ιρακινού Κουρδιστάν, ο οποίος επιβεβαίωσε την πρόθεσή του να παραιτηθεί την 1η Νοεμβρίου και κάλεσε το κοινοβούλιο να λάβει μέτρα προκειμένου να συμπληρώσει το κενό εξουσίας.

«Αρνούμαι να συνεχίσω στη θέση του προέδρου της περιφέρειας μετά την 1η Νοεμβρίου», αναφέρει στην επιστολή του ο Μπαρζανί, σύμφωνα με ένα τουίτ του κόμματος. «Θα παραμείνω ως πεσμεργκά (κούρδος μαχητής)».

Η εν λόγω ανακοίνωση, έγινε ένα μήνα μετά το αμφιλεγόμενο δημοψήφισμα που διεξήχθη με επικεφαλής τον Μπαρζανί, το οποίο πυροδότησε βαθιά κρίση στην περιοχή.

Όπως θα δείτε και στο video, η ομάδα του κουρδικού καναλιού NRT δέχτηκε επίθεση από διαμαρτυρόμενους, ενώ ήταν σε εξέλιξη το διάγγελμα του Μπαρζανί.

Ο ηγέτης των Κούρδων του βορείου Ιράκ, κατηγόρησε την κεντρική κυβέρνηση της Βαγδάτης, για την τοπική κρίση που ακολούθησε της ψήφου για την ανεξαρτησία.

Η θητεία του 71χρονου Μπαρζανί, του πρώτου εκλεγμένου ηγέτη της αυτόνομης περιφέρειας, έληξε το 2013. Παρατάθηκε για δύο χρόνια από το κοινοβούλιο και εν συνεχεία παρέμεινε πρόεδρος χωρίς να διεξαχθούν εκλογές ή να ληφθεί επίσημη απόφαση μπροστά στο χάος που προκάλεσε η προέλαση της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ.

Η περιφέρεια, που διαθέτει εδώ και χρόνια ευρεία αυτονομία, βρίσκεται σε αναταραχή μετά τη διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία τον περασμένο μήνα που προκάλεσε στρατιωτικά και οικονομικά αντίποινα από την κεντρική κυβέρνηση του Ιράκ στη Βαγδάτη.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top