Στον παλμό δημοψηφίσματος βρίσκεται και η Ιταλία, καθώς σήμερα, Κυριακή, οι περιφέρειες της Λομβαρδίας και του Βένετο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το 30% του ΑΕΠ της χώρας, ψηφίζουν για μεγαλύτερη αυτονομία από τη Ρώμη.

Τα δημοψηφίσματα αποφασίστηκαν από τους δύο περιφερειακούς ηγέτες, τον Roberto Maroni της Λομβαρδίας και τον Luca Zaia του Βένετο. Το δημοψήφισμα δεν είναι δεσμευτικό, αλλά, όπως αναφέρουν οι τοπικοί ηγέτες, θα μπορέσει να αποτελέσει όπλο στα χέρια τους, ώστε να διαπραγματευτούν με τη Ρώμη για περισσότερες εξουσίες.

Ο Maroni δήλωσε στο CNNi ότι «στόχος είναι να έχουμε αρκετή δύναμη για να σπάσουμε την αντίσταση της κυβέρνησης. Θέλουμε να διαχειριστούμε την περιοχή, να διαχειριζόμαστε τις περιοχές που χειρίζονται τις μεταναστευτικές ροές». Τόνισε, ακόμα, ότι το πιο σημαντικό είναι η απόκτηση πόρων.

Το ιταλικό σύνταγμα, σε αντίθεση με το ισπανικό, επιτρέπει τέτοιου είδους δημοψηφίσματα. Μάλιστα, η Ιταλία θα πρωτοπορήσει, καθώς η ψηφοφορία στη Λομβαρδία θα πραγματοποιηθεί μέσω e-vote. Το Βένετο θα τηρήσει τους παραδοσιακούς τρόπους ψηφοφορίας.

 

 

Tags: