Κόρη υπουργού για άλλον υπουργό: "Έβαλε το χέρι του μέσα από τη φούστα μου, ως το εσώρουχό μου" - Σκάνδαλο στη Γαλλία

Η εξομολόγηση της Ariane Fornia έχει σηκώσει θύελλα αντιδράσεων

Σεξουαλική επίθεση υπουργού σε κόρη άλλου υπουργού

Με αφορμή τις αποκαλύψεις περί σεξουαλικής παρενόχλησης με το hashtag #metoo, η Alexandra Besson, γνωστή ευρέως ως Ariane Fornia, κόρη του πρώην υπουργού της κυβέρνησης Sarcozy, Eric Besson, εξομολογήθηκε μέσω του προσωπικού της blog τη δική της εμπειρία.

Με hashtag #moiaussi, η Ariane ξεκίνησε τονίζοντας ότι «αυτή δεν είναι μια εξομολόγηση. Είναι η παραδοχή της ενοχής. Κι εγώ δεν είμαι ένοχη για τίποτα». Στη συνέχεια, αποκάλυψε όχι μόνο ότι υπήρξε θύμα σεξουαλικής παρενόχλησης, αλλά ότι ο θύτης ήταν ο Pierre Joxe, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Mitterrand.

Στην ανάρτησή της, εξιστορεί τη σεξουαλική επίθεση που δέχτηκε από τον υπουργό, η οποία την ισοπέδωσε ψυχολογικά και την έκανε να φοβάται. Αν και είχε δεχτεί σεξουαλική παρενόχληση και στο παρελθόν, σε ηλικία 13 και 19 ετών, η επίθεση του Joxe στα 25 της ήταν η χειρότερη, όπως λέει η ίδια.

H Ariane Fornia

«Για τις πρώτες δύο σεξουαλικές επιθέσεις έλεγα στον εαυτό μου ότι ίσως έφταιξα εγώ. Δεν είχα μπορέσει να πω όχι.

Αλλά αυτή την φορά κατάλαβα ότι μπορούσε να συμβεί σε οποιαδήποτε γυναίκα, σε οποιεσδήποτε συνθήκες, ότι δεν μπορούσες να προφυλαχτείς.

Πρέπει να εξηγήσω όλο το πλαίσιο, για να καταλάβετε την ατιμωρησία των παραβατών.

Ήμουν 25 ετών. Εκείνη την εποχή ο πατέρας μου ήταν υπουργός. Ήταν πολύ εκτεθειμένος επικοινωνιακά και εγώ υπέφερα πολύ από την υπερέκθεση, καθώς όλη μας η οικογένεια προτιμά την ανωνυμία. Το προνόμιο που απολάμβανα, ωστόσο, ιδιαίτερα (…) ήταν η όπερα. Η Όπερα του Παρισιού καλούσε συχνά τους υπουργούς να παραστούν στις εκδηλώσεις και ο πατέρας μου γνωρίζοντας την αγάπη που είχα στην λυρική τέχνη με καλούσε συχνά να τον συνοδεύω.

H Ariane Fornia κι ο Pierre Joxe

Εκείνο το βράδυ θα πηγαίναμε για να ακούσουμε Βάγκνερ στην Όπερα της Βαστίλης, αλλά ο πατέρας μου είχε μια επείγουσα δουλειά και θα ερχόταν να με συναντήσει στο διάλειμμα.

Ξαφνικά, εκεί που καθόμουν κάποιος ήρθε και κάθισε δίπλα μου, στα δεξιά μου, εκεί που θα καθόταν αργότερα ο πατέρας μου. Δεν ξέρω αν γνωρίζετε την Όπερα της Βαστίλης. Σε αυτή την τεράστια και υπέροχη αίθουσα, υπάρχει μια σειρά που θεωρείται VIP. Είναι η κατηγορία Optima, η πρώτη σειρά του πρώτου θεωρείου, στο μέσον της αίθουσας, όπου δεν υπάρχουν άλλοι θεατές μπροστά. Είναι η πιο εκτεθειμένη σειρά. Οι υπουργοί, οι σπουδαίες προσωπικότητες, οι σταρ πάντα κάθονται εκεί. Δεν πρόκειται για διακριτικό σημείο, κάπου κρυμμένο, αλλά θέσεις όπου όλοι σας βλέπουν και παρατηρούν τι κάνετε.

Ένας ηλικιωμένος κύριος, με αξιοσέβαστο στιλ, κάθισε, λοιπόν, στα δεξιά μου. Η σύζυγός του κάθισε στα δεξιά του. Επιμένω: η σύζυγός του ήταν παρούσα. Το έργο ξεκίνησε. Στα δέκα λεπτά, ο ηλικιωμένος κύριος βάζει το χέρι του στο μπούτι μου. Σκέφτομαι μήπως είναι πολύ γέρος και τα έχει χάσει. Τον απωθώ κομψά. Ξαναρχίζει. Και πάλι, τρίτη φορά. Αρχίζει να μου ανεβάζει τη φούστα. Γλιστράει το χέρι του από μέσα, ανεβάζει το χέρι ως το εσώρουχο. Σπρώχνω το χέρι του πιο δυνατά και βγάζω μια βουβή κραυγή απόγνωσης, με κλειστό στόμα. Όλος ο κόσμος με κοιτάει. Σταματάει. Δέκα λεπτά αργότερα ξαναρχίζει. Του μπήγω τα νύχια στο χέρι. Είναι μια σιωπηλή μάχη, τερατώδης, μέσα στην Όπερα της Βαστίλης. Ο Βάγκνερ στη σκηνή, ο γέρος ανώμαλος εναντίον μιας νεαρής που κάνει παντομίμα μέσα στην αίθουσα.

O Pierre Joxe

Στο διάλειμμα, φτάνει ο πατέρας μου. Τον βλέπω προβληματισμένο και δεν θέλω να τον αγχώσω. Φοβάμαι ότι θα πάει να σπάσει τα μούτρα αυτού του τύπου μες στη μέση της Όπερας. Είναι ίσως χαζό, αλλά σέβομαι και την γυναίκα του, που κάθεται δίπλα του. Δεν θέλω να της προκαλέσω τέτοια ταπείνωση.

Δεν λέω τίποτα στον πατέρα μου. Αλλάζω, όμως, θέση στο διάλειμμα και ρωτάω τον αστυνομικό του πατέρα μου: «Μπορείτε να μου πείτε ποιος είναι αυτός ο κύριος;». Πέντε λεπτά αργότερα μου λέει το όνομά του, ψάχνω κι επιβεβαιώνω στην Google, αυτός είναι. Νιώθω να θέλω να ξεράσω.

Είναι ένας πρώην υπουργός του Francois Mitterrand, μέλος πολλών κυβερνήσεων, υπουργός σε σημαντικά οικονομικά πόστα, ένα ιστορικό στέλεχος της αριστεράς, με παράσημα γαλλικά και ευρωπαϊκά. Ένας ζωντανός θρύλος. Η όπερα ξεκινάει εκ νέου, δεν με ενοχλεί πλέον, αλλά δεν μπορώ να συγκεντρωθώ.

Ανακεφαλαιώνω σύντομα: Είμαι κόρη εν ενεργεία υπουργού, στη θέση VIP ενός από τα σημαντικότερα θέατρα του Παρισιού. Ο άνθρωπος που κάθεται δίπλα μου κατείχε τις υψηλότερες δημόσιες θέσεις, είναι σεβάσμιος και συνοδεύεται από την σύζυγό του. Μου επιτέθηκε σεξουαλικά και επέμενε, παρά την αντίδρασή μου. (…) Στο αυτοκίνητο, καθώς γυρίζαμε, τα διηγούμαι όλα στον πατέρα μου και στον αστυνομικό του. Αφού πέρασε ο θυμός, αποφασίσαμε να μην κάνουμε τίποτα. (…)

O Eric Besson

Αλλά έχουν περάσει οκτώ χρόνια και τα βράδια ονειρεύομαι ότι του δίνω μια γροθιά, μπροστά στη γυναίκα του, μέσα στο θέατρο, μπροστά σε όλο τον κόσμο. 

Μπορεί να πείτε, «πες το όνομά του». Έχω ένα υπόλοιπο φόβου να με συγκρατεί, αλλά νομίζω ότι σας έδωσα πολλές ενδείξεις. Και αν αναγνωρίσει τον εαυτό του και θέλει να μου κάνει μήνυση για συκοφαντική δυσφήμιση, να ξέρει ότι ο πατέρας μου και ο αστυνομικός του μπορούν να είναι μάρτυρες εναντίον του. Να ξέρει επίσης ότι τον περιφρονώ βαθύτατα και λυπάμαι τη γυναίκα του».

Αν και η Ariane δεν αποκάλυψε αμέσως το όνομα του υπουργού, όπως αναφέρεται στο κείμενο, στη συνέχεια, μιλώντας στο περιοδικό L’Express, ανέφερε ότι πρόκειται για τον Pierre Joxe. 

Το περιοδικό, μάλιστα, προσέγγισε για σχόλιο τον πρώην υπουργό, ο οποίος αρνήθηκε τα πάντα.

O Eric Besson έγραψε, μετά τη δημοσιοποίηση της ιστορίας στο twitter του ότι όσα λέει η κόρη του είναι αληθή κι ότι δεν θα πει τίποτα άλλο, παρά μόνο μπροστά σε δικαστή.

Για την ιστορία, η Ariane έπεσε θύμα σεξουαλικής επίθεσης συνολικά 5 φορές.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top