Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα: "Η Τουρκία να συμμορφωθεί με τον ΟΗΕ για την Κύπρο"

"Σαφής παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" - Νέα Ενημέρωση 23:25

ΕΛΚ Η Τουρκία να συμμορφωθεί με τον ΟΗΕ για την Κύπρο

Την υπόδειξη προς την Τουρκία να εφαρμόζει την συμφωνία επανεισδοχής με την ΕΕ, χωρίς διακρίσεις, έναντι όλων των Κρατών - Μελών πέτυχε να συμπεριλάβει στο κείμενο των Συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής, η Κυπριακή Δημοκρατία.

Συγκεκριμένα, μετά από παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των Συμπερασμάτων της Συνόδου για τη Μετανάστευση, οι 28 συμπεριέλαβαν στο αρχικό κείμενο φράση που υποδεικνύει στην Άγκυρα "να εφαρμόζει πλήρως και χωρίς διακρίσεις της συμφωνίας επανεισδοχής ΕΕ - Τουρκίας, έναντι όλων των Κρατών Μελών".

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Σύνοδος δεν θα εκδώσει συμπεράσματα για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, όμως θα γίνει για αυτό το θέμα συζήτηση στο δείπνο.

Νωρίτερα, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) κατηγόρησε επίσημα την Τουρκία για τα αποτελέσματα των συνομιλιών του Crans Montana, καταδίκασε την τουρκική εμμονή στα δικαιώματα εγγύησης και παρέμβασης στην Κύπρο και κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί αμέσως με την προσέγγιση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και των αρχών και αξιών της ΕΕ. Οι ηγέτες του ΕΛΚ συνήλθαν σήμερα, Πέμπτη, στις Βρυξέλλες, για να συντονίσουν την κοινή τους στάση πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ενημερώθηκε από τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, για το ατυχές αποτέλεσμα της Διάσκεψης του Crans Montana για την Κύπρο.

Αργότερα, σε επίσημη δήλωση, το ΕΛΚ εξέφρασε την απογοήτευσή του για το γεγονός ότι η Διάσκεψη του Crans Montana για την Κύπρο δεν κατάφερε να επιτύχει μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, λόγω της εμμονής της Τουρκίας στη διατήρηση των δικαιωμάτων εγγύησης και παρέμβασης στην Κύπρο και της συνέχισης της παρουσίας των Τούρκων στρατιωτικών τροπικών στην Κύπρο.

Ως εκ τούτου, οι ηγέτες του ΕΛΚ  κάλεσαν επίσημα την Τουρκία να συμμορφωθεί αμέσως με την προσέγγιση του ΓΓ του ΟΗΕ και τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και να εργαστεί εποικοδομητικά για την ολοκληρωμένη επίλυση του κυπριακού προβλήματος.

Κατά την ίδια επίσημη δήλωση, το ΕΛΚ ενημερώθηκε επίσης για τα πρόσφατα μέτρα που επέβαλε η Τουρκία κατά των εγκλωβισμένων Ελληνοκυπρίων και Μαρωνιτών και κάλεσε την Τουρκία να αποσυρθεί αμέσως από τα μέτρα αυτά και να απέχει από ενέργειες που αποτελούν σαφή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

 

Από τις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου
 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top