Τουσκ: "Δεν υπάρχει η επαρκής πρόοδος που ελπίζαμε για το Brexit"

Η ΕΕ θα αρχίσει την εσωτερική προετοιμασία για τις διαπραγματεύσεις με τη Βρετανία

Τουσκ: "Δεν υπάρχει πρόοδος για το Brexit"

Η ΕΕ θα αρχίσει την εσωτερική προετοιμασία για τη διαπραγμάτευση της μελλοντικής σχέσης ΕΕ - ΗΒ, αλλά όχι και τις ίδιες τις διαπραγματεύσεις με το ΗΒ, δήλωσε από την Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα συναντηθεί στο επίπεδο των 27 για να συζητήσει το Brexit την Παρασκευή. «Έχω εργαστεί για ένα ισορροπημένο μήνυμα να βγει από αυτή τη συνάντηση, καθώς δεν υπάρχει σαφώς η ‘επαρκής πρόοδος’ που ελπίζαμε», δήλωσε ο κ. Τουσκ από την Τριμερή Κοινωνική Σύνοδο και συνέχισε:

«Επομένως, δεν μπορούμε ακόμη να προχωρήσουμε στη δεύτερη φάση των διαπραγματεύσεων, αλλά αν και η πρόοδος δεν είναι επαρκής, υπάρχει μια πολλά υποσχόμενη πρόοδος, ιδίως μετά την ομιλία της πρωθυπουργού Μέι στη Φλωρεντία. Συνεπώς, θα συστήσω στην ΕΕ των 27 να αρχίσουν εσωτερικές προετοιμασίες για συνομιλίες σχετικά με τη μετάβαση και τη μελλοντική σχέση».

Η Τριμερής Κοινωνική Σύνοδος λαμβάνει χώρα, παραδοσιακά, πριν από τις τακτικές Συνόδους Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες και φιλοξενεί τα τριτοβάθμια σωματεία των εργαζομένων και εργοδοτών.

Αναφερόμενος στην ίδια τη Σύνοδο Κορυφής, ο Πρόεδρος του Συμβουλίου δήλωσε πως «κοινό μας καθήκον είναι να διασφαλίσουμε ότι τα οφέλη της οικονομικής ανάπτυξης θα είναι όσο το δυνατόν ευρύτερα κατανεμημένα», υποσχόμενος σε εργαζόμενους και εργοδότες πως η κοινωνική διάσταση της ΕΕ θα αποτελέσει αποκλειστικό αντικείμενο των Ηγετών στην Κοινωνική Σύνοδο Κορυφής του Γκέτεμποργκ για δίκαιες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη. Εκεί, οι ηγέτες θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν κοινωνικά ζητήματα.

«Εξακολουθώ να είμαι πεπεισμένος ότι μόνο λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις των κοινωνικών εταίρων μπορούμε να σημειώσουμε πραγματική πρόοδο», είπε ο Πρόεδρος του Συμβουλίου.

Αναφερόμενος, έπειτα, στην πορεία εργασιών της ΕΕ για το μετασχηματισμό της, ως τις ευρωεκλογές και μετά από αυτές, ο Πρόεδρος δήλωσε ότι η ενότητα είναι ο στόχος της ημερήσιας διάταξης των ηγετών και πιστεύει ακράδαντα ότι η ενότητα είναι αξία από μόνη της και ότι αυτή η φιλοδοξία δεν πρέπει να αποτελεί δικαιολογία για τη διαίρεση. «Επομένως, το σημείο εκκίνησης θα είναι πάντα η ΕΕ των 27 ή, κατά περίπτωση, η ΕΕ των 28. Ωστόσο, η ενότητα δεν μπορεί να είναι συνώνυμο της στασιμότητας», διευκρίνισε. Ο Πρόεδρος απέστειλε ήδη τη νέα ατζέντα για την καθοδήγηση του έργου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έως τον Ιούνιο του 2019 στους 27 της ΕΕ και εξήγησε ότι αυτή είναι το αποτέλεσμα ενός πλήρους γύρου διαβουλεύσεων με ένα προς έναν με τους ηγέτες.

«Θα καλέσω τους ηγέτες να συνεργαστούν σύμφωνα με ένα αυστηρό χρονοδιάγραμμα για τα θέματα που εντοπίσαμε ως τα πιο πιεστικά, από τη μετανάστευση στη μεταρρύθμιση της ΟΝΕ, όπου έχουμε αδιέξοδο και όπου ο γόρδιος δεσμός πρέπει να κοπεί», είπε ο Τουσκ.

Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τη μετανάστευση και ιδίως τις προσπάθειες της ιταλικής κυβέρνηση υπό την ηγεσία του πρωθυπουργού Τζεντιλόνι να εξαλείψει τις υψηλές ροές στην Κεντρική Μεσόγειο. «Χάρη στην Ιταλία, ο αριθμός των παράνομων μεταναστών και των θανάτων στη θάλασσα μειώνεται τελικά, αλλά δεν μπορούμε μόνο να παραμείνουμε απλά ευγνώμονες στην Ιταλία», είπε ο Τουσκ και συμπλήρωσε πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει τώρα να εντείνει τις προσπάθειές της για να βοηθήσει και τα κράτη μέλη μας πρέπει να είναι έτοιμα να δεσμεύσουν περισσότερα χρήματα στο Ταμείο Καταπιστεύματος για την Αφρική». Η δε Κομισιόν, η οποία διαχειρίζεται αυτό το Ταμείο, θα  διασφαλίσει ότι τα χρήματα είναι καλά στοχοθετημένα για την εξάλειψη της παράνομης μετανάστευσης.

Από τις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top