Στους 39 οι νεκροί από τις φωτιές που κατακαίνε την Πορτογαλία και την Ισπανία

Για εμπρησμό έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Ισπανίας, Μαριάνο Ραχόι

Τουλάχιστον 39 άνθρωποι βρήκαν φρικτό θάνατο από τις δασικές πυρκαγιές που μαίνονται από την Κυριακή στην Ιβηρική Χερσόνησο, ενώ στην Πορτογαλία κηρύχθηκε τριήμερο εθνικό πένθος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τουλάχιστον 36 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Πορτογαλία και άλλοι τρεις στη Γαλικία, οι οποίες πλήττονται από ξηρασία, ενώ τις φλόγες ενίσχυσαν οι ισχυροί άνεμοι που συνόδευαν την τροπική καταιγίδα Οφηλία.

Σύμφωνα με τις αρχές της Πορτογαλίας, ανάμεσα στους νεκρούς είναι κι ένα βρέφος, μόλις ενός μηνός, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται στους 63, 16 από αυτούς σοβαρά.

Περισσότεροι από 5.300 πυροσβέστες με πάνω από 1.600 οχήματα δίνουν τιτάνια μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο τις τεράστιες δασικές πυρκαγιές που μαίνονται στο κεντρικό τμήμα της Πορτογαλίας και στην ισπανική περιφέρεια της Γαλικίας.

Παρά τη νέα πτώση των θερμοκρασιών και τη βροχόπτωση που προβλέπει για σήμερα η μετεωρολογική υπηρεσία, η Πολιτική Προστασία της Πορτογαλίας αποφάσισε να παρατείνει τον κόκκινο συναγερμό τον οποίο έθεσε σε ισχύ το πρωί της Κυριακής.

Ο πρωθυπουργός της Ισπανίας μίλησε ξεκάθαρα για εμπρησμό και διέταξε τις αρχές να προχωρήσουν στις απαραίτητες ενέργειες για τον εντοπισμό των εμπρηστών.

Ενδεικτικό είναι ότι μόνο την Κυριακή στην Πορτογαλία καταγράφηκαν από τις αρχές 524 πυρκαγιές, ενώ χθες τα ενεργά μέτωπα ήταν 200, με αποτέλεσμα να ζητηθεί βοήθεια από την ΕΕ.

Η Ιταλία έστειλε δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη, ενώ ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα ανακοίνωσε την προώθηση θεμελιωδών μεταρρυθμίσεων για να αποφευχθούν στο μέλλον ανάλογες τραγωδίες.

Υπενθυμίζεται ότι στα μέσα Ιουνίου η Πορτογαλία επλήγη και πάλι από καταστροφικές πυρκαγιές που στοίχισαν τη ζωή σε 64 ανθρώπους.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top