Νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Βόρειας Κορέας

Εξαιτίας της συνεχιζόμενης ανάπτυξης των πυρηνικών όπλων και των βαλλιστικών πυραύλων της χώρας

 Νέες κυρώσεις της ΕΕ κατά της Βόρειας Κορέας

Πλήρη απαγόρευση επενδύσεων, μείωση στο ένα τρίτων των εμβασμάτων και τερματισμό των αδειών εργασίας υπηκόων της Βορείου Κορέας στην ΕΕ αποφάσισαν οι 28 Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, οι οποίοι συνεδριάζουν σήμερα, Δευτέρα, στο Λουξεμβούργο.

Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Εξωτερικών, αφού συζήτησαν για την κατάσταση στην Κορεατική Χερσόνησο και ιδίως για τη συνεχιζόμενη ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων και των βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας κατά παραβίαση και με κατάφωρη περιφρόνηση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, αποφάσισαν να επιτείνουν περαιτέρω τις κυρώσεις της ΕΕ προς την ΛΔΚ.

H απόφαση χαρακτηριστικά αναφέρει: "Δεδομένης της μόνιμης απειλής για τη διεθνή ειρήνη και σταθερότητα που συνιστά η Λαοκρατική Δημοκρατία της Κορέας, το Συμβούλιο ενέκρινε νέα αυτόνομα μέτρα της ΕΕ για να ασκήσει μεγαλύτερη πίεση προς την ΛΔΚ ώστε η χώρα να συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της".

Τα μέτρα συμπληρώνουν και ενισχύουν τις κυρώσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Η ισχύς τους είναι άμεση και περιλαμβάνουν:

- πλήρη απαγόρευση επενδύσεων της ΕΕ στη ΛΔΚ, σε όλους τους τομείς. Η απαγόρευση περιοριζόταν προηγουμένως στις επενδύσεις στην πυρηνική βιομηχανία και τη βιομηχανία των συμβατικών όπλων, στους τομείς της εξόρυξης, της διύλισης και τη χημική βιομηχανία, τη μεταλλουργία και την κατεργασία μετάλλων και την αεροδιαστημική·

- πλήρη απαγόρευση της πώλησης προϊόντων διύλισης πετρελαίου και αργού πετρελαίου στη ΛΔΚ. Οι εξαγωγές αυτές υπόκεινται σε ορισμένους περιορισμούς σύμφωνα με την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών της 11ης Σεπτεμβρίου·

- μείωση του ποσού των προσωπικών εμβασμάτων που αποστέλλονται στη ΛΔΚ από 15.000 σε 5.000 ευρώ, δεδομένου ότι υπάρχει η υποψία ότι χρησιμοποιούνται για την υποστήριξη του παράνομου πυρηνικού προγράμματος και του παράνομου προγράμματος βαλλιστικών πυραύλων της χώρας.

- επιπλέον, προκειμένου να εξαλειφθούν τα εμβάσματα προς τη ΛΔΚ, τα κράτη μέλη συμφώνησαν να μην ανανεώνουν τις άδειες εργασίας υπηκόων της ΛΔΚ που βρίσκονται στην επικράτειά τους, εξαιρουμένων των προσφύγων και άλλων ατόμων που τυγχάνουν διεθνούς προστασίας.


Τέλος, το Συμβούλιο προσέθεσε τρία πρόσωπα και έξι οντότητες που στηρίζουν τα παράνομα προγράμματα στους καταλόγους προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται σε δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και ταξιδιωτικούς περιορισμούς. Έτσι, ο συνολικός αριθμός των προσώπων και οντοτήτων που υπόκεινται σε περιοριστικά μέτρα κατά της ΛΔΚ, όπως έχουν καταχωριστεί από την ΕΕ αυτόνομα, ανέρχεται σε 41 άτομα και 10 οντότητες. Επιπλέον, 63 άτομα και 53 οντότητες έχουν καταχωριστεί από τον ΟΗΕ.

Οι υπουργοί συμφώνησαν επίσης να ασκήσουν πιέσεις για την ουσιαστική εφαρμογή όλων των σχετικών αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών από όλα τα κράτη μέλη των Ηνωμένων Εθνών.
 

Από τις Βρυξέλλες, Θάνος Αθανασίου

 

(πηγή φωτογραφίας: Associated Press)

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top