Η Γαλλίδα Οντρεΐ Αζουλέ είναι η νέα γενική διευθύντρια της Ουνέσκο

Διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας στην κυβέρνηση Βαλς, υπό την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ

Νέα γενική διευθύντρια της Ουνέσκο η Οντρεΐ Αζουλέ

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της UNESCO εξέλεξε νέα γενική διευθύντρια, την Γαλλίδα Οντρεΐ Αζουλέ.

Στην τελική ψηφοφορία η Αζουλέ βρέθηκε αντιμέτωπη με τον Χάμαντ μπιν Αμπντουλαζίζ αλ Καουάρι από το Κατάρ, αφού νωρίτερα είχε αποκλειστεί από τη διαδικασία η Αιγύπτια Μουσίρα Χάταμπ.

Η Αίγυπτος, που έχει διακόψει τις διπλωματικές σχέσεις της με το Κατάρ, είχε ανακοινώσει ότι στηρίζει την Γαλλίδα υποψήφια.

Σύμφωνα με δύο διπλωματικές πηγές, η Αζουλέ, που είναι πρώην υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, εξελέγη με ψήφους 30 έναντι 28. Ο διορισμός της θα πρέπει να εγκριθεί από τα 195 μέλη της UNESCO στη συνεδρίασή τους στις 10 Νοεμβρίου.

Ποια είναι η Αζουλέ 

Η Αζουλέ είναι 45 ετών και διετέλεσε υπουργός Πολιτισμού της Γαλλίας, στην κυβέρνηση Βαλς, υπό την προεδρία του Φρανσουά Ολάντ.

Η εκλογή της θεωρείται πολιτική για να κατευνάσει την ένταση με ΗΠΑ και το Ισραήλ που αποχώρησαν την Πέμπτη από τον οργανισμό, κατηγορώντας την Unesco για αντι-ισραηλινό χαρακτήρα. Η γιαγιά της Αζουλέ είναι Εβραία και η ίδια είναι Εβραία. Ο πατέρας της είναι στενός σύμβουλος του βασιλιά του Μαρόκου. Η οικογένεια ζει μεταξύ Ραμπάτ και Παρισιού.

Η νεά γενική διευθύντρια έχει  κάνει λαμπρές σπουδές. Όταν αποφοίτησε από την περίφημη σχολή δημόσιας διοίκησης της Γαλλίας, ασχολήθηκε με τον πολιτισμό.  Πριν γίνει υπουργός Πολιτισμού, διετέλεσε σύμβουλος πολιτισμού και επικοινωνίας του Ολάντ. Για την εκλογή της, εκτός από τον Ολάντ, την υποστήριξε και ο νυν πρόεδρος της Γαλλίας,  Εμμανουέλ Μακρόν. 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top