Έντονες αντιδράσεις για την ανακοίνωση Τραμπ σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν

«Δεν μπορείς από μόνο σου να την καταργήσεις», του είπε η Μοργκερίνι

Φωτιές άναψε στη διεθνή κοινότητα για μια ακόμα φορά ο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας χθες ότι οι ΗΠΑ θα είναι πλέον παρατηρητές και δε θα επικυρώσουν εκ νέου τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη συμφωνία ως τη χειρότερη που έχουν διαπραγματευτεί ποτέ οι ΗΠΑ και αποκάλεσε δικτατορικό το καθεστώς του Ιράν.

Η απάντηση από τους ηγέτες των χωρών που έχουν προσυπογράψει τη συμφωνία δεν άργησε.

Η Μόσχα κατήγγειλε τη στρατηγική Τραμπ στο θέμα, ενώ η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Φεντερίκα Μπργκερίνι, ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί μια χώρα να τερματίσει από μόνη της μια συμφωνία και ότι η ΕΕ δεν πρόκειται να επιτρέψει τη διάλυση μιας συμφωνίας που λειτουργεί.

Η πρωθυπουργός της Βρετανίας, Τερέζα Μέι, η Άνγκελα Μέρκελ και ο Εμμανουέλ Μακρόν σε μια έντονη ανακοίνωση υπογράμμισαν ότι παραμένουν δεσμευμένοι στη συμφωνία, ζητώντας την πλήρη εφαρμογή της από όλες της πλευρές, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος είχε και τηλεφωνική επικοινωνία με τον ηγέτη του Ιράν, κατά τη διάρκεια της οποίας τον διαβεβαίωσε για την δέσμευση της Γαλλίας στη συμφωνία του 2015.

Μετά από τις ανακοινώσεις Τραμπ, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Ρεξ Τίλερσον, προσπάθησε να κατευνάσει τις παγκόσμιες ανησυχίες, τονίζοντας ότι «αναμένω οι σύμμαχοι και φίλοι μας στην Ευρώπη και την περιοχή θα στηρίξουν πλήρως τις προσπάθειές μας να αντιμετωπίσουμε τις ιρανικές απειλές», δήλωσε.

Οι μοναδικοί που έδωσε συγχαρητήρια στον Ντόναλντ Τραμπ ήταν ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αλλά και η Σαουδική Αραβία.

Το λόγο πλέον έχει το αμερικανικό Κογκρέσο, που θα πρέπει να αποφάσισει αν θα επιβάλει νέες κυρώσεις στο Ιράν. Προς το παρόν οι Ρεπουμπλικανοί που έχουν την πλειοψηφία στο σώμα δεν φαίνονται διατεθειμένοι να το πράξουν και να θεωρηθούν υπεύθυνοι για την υπονόμευση της συμφωνίας.

Μια λύση που προτείνουν είναι να ψηφιστεί ένα νομοσχέδιο που θα ανοίγει μια νέα πόρτα για την επιβολή κυρώσεων εναντίον του Ιράν. Στόχος των Αμερικανών κοινοβουλευτικών είναι να καταστούν μόνιμοι οι περιορισμοί στην ανάπτυξη του πυρηνικού προγράμματος της Τεχεράνης.

Ο πρόεδρος του Ιράν από την πλευρά του, Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι όσα είπε ο Τραμπ είναι ένα κουβάρι προσβολών και αβάσιμων κατηγοριών.

«Για όσο καιρό εξυπηρετούνται τα συμφέροντά μας, θα παραμείνουμε στη συμφωνία και θα συνεργαζόμαστε με την ΙΑΕΑ, όμως αν μια ημέρα δεν εξυπηρετούνται τα συμφέροντά μας, δεν θα διστάσουμε ούτε δευτερόλεπτο και θα αντιδράσουμε. Η Ισλαμική Δημοκρατία του Ιράν δεν θα είναι η πρώτη που θα αποχωρήσει από τη συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα όμως αν τα δικαιώματα και τα συμφέροντά της δεν γίνονται σεβαστά στο πλαίσιο της, θα αναστείλει όλες τις δεσμεύσεις της και θα ξεκινήσει και πάλι τις ειρηνικές πυρηνικές δραστηριότητες χωρίς κανέναν περιορισμό», τονίζεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Πηγή φωτό, βίντεο: AP, Reuters

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top