Τζον Μπας: "Η απόφαση για τις βίζες δεν ήταν εύκολη" - Γιλντιρίμ: "Θα ρωτήσουμε τους κυρίους;"

Οι Τούρκοι πολίτες, είπε ο Αμερικανός πρέσβης, μπορούν να πάρουν βίζα από άλλα προξενεία - ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:30

«Η απόφαση για αναστολή των αιτήσεων για βίζα δεν ήταν εύκολη» αναφέρει ο Αμερικανός Πρέσβης, Τζον Μπας, και εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα κρατήσει για πολύ. Πάντως, διευκρινίζει ότι οι υπάρχουσες βίζες ισχύουν κι ότι οι Τούρκοι πολίτες μπορούν να ταξιδεύσουν στις ΗΠΑ, ενώ εάν το επιθυμούν μπορούν να υποβάλουν αίτηση για βίζα σε άλλες πρεσβείες. Επισημαίνει, ωστόσο, ότι οι συλλήψεις εργαζομένων στο αμερικανικό προξενείο μπορεί να πλήξουν τις σχέσεις των δύο χωρών.

Σε γραπτή του ανακοίνωση, ο Τζον Μπας αναφέρει ότι, παρά τις προσπάθειές τους, δεν κατάφεραν να βρουν αποδείξεις εναντίον του εργαζομένου τους ενώ δεν επετράπη αρκετά στον εργαζόμενο της αμερικανικής πρεσβείας μετά τη σύλληψή του να συναντήσει τον δικηγόρο του. Αντίθετα, οι τουρκικές αρχές ενημέρωναν τους δημοσιογράφους χωρίς να ενημερώσουν τον ύποπτο ή τον δικηγόρο του. 

Ο Αμερικανός Πρέσβης διερωτάται εάν στόχος αυτών των συλλήψεων είναι πλήξουν τη συνεργασία με τις ΗΠΑ κι αν πρόκειται για μεμονωμένο επεισόδιο ή πρέπει να περιμένουν και άλλες συλλήψεις εργαζομένων στην αμερικανική πρεσβεία. 

«Δεν ήταν μια εύκολη απόφαση η αναστολή της βίζας για τους Τούρκους πολίτες», δήλωσε ο Τζον Μπας, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο προκαλεί θλίψη. 

Ο Τζον Μπας επισημαίνει ότι αυτή η απόφαση δεν είναι απαγόρευση βίζας εναντίον των Τούρκων πολιτών αλλά αναστολή των αιτήσεων για νέες βίζες. Αναφέρει ακόμα ότι, εφόσον οι υπάρχουσες βίζες ισχύουν, μπορούν οι Τούρκοι πολίτες να ταξιδέψουν στις ΗΠΑ και πως, αν θέλουν οι Τούρκοι πολίτες να απευθυνθούν για βίζα σε άλλες πρεσβείες ή προξενεία των ΗΠΑ, μπορούν να το κάνουν. Ο Αμερικανός Πρέσβης επισημαίνει, τέλος, πως αντιλαμβάνονται ότι θα προκαλέσει προβλήματα στους ανθρώπους αυτή η απόφαση και εκφράζει την ελπίδα ότι δεν θα συνεχιστεί για πολύ.

Γιλντιρίμ: Θα πάρουμε άδεια από τους κυρίους;

Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ διερωτήθηκε αν θα πάρουν άδεια από τους Αμερικανούς για να κάνουν συλλήψεις και διερωτήθηκε γιατί οι Αμερικανοί «περιθάλπουν εκεί στις ΗΠΑ τον αρχηγό του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου».

Μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε: «Τι έγινε; Έχει ξεκινήσει δικαστική διαδικασία στο πλαίσιο της έρευνας για το FETO (Κίνημα Γκιουλέν) εναντίον κάποιων ατόμων που εργάζονται στην αμερικανική αποστολή. Και τι έγινε; Η Τουρκία θα δώσει προνόμια σε αυτούς που διαπράττουν έγκλημα σε ένα κράτος δικαίου επειδή είναι στην αμερικανική αποστολή; Δηλαδή θα πάρουμε άδεια από τους κυρίους; Μήπως μας ρωτήσατε όταν συλλάβατε τον βοηθό γενικού διευθυντή τράπεζάς μας, όταν πήγε στη χώρα σας; Πήρατε άδεια από εμάς; Γιατί περιθάλπεται ακόμη εκεί τον αρχηγό του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου;».

 

Από την Τουρκία, Άννα Ανδρέου

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top