Απεργίες σε Γαλλία και Βέλγιο κατά της πολιτικής λιτότητας

Διαμαρτυρίες κι αντιδράσεις για τις συνεχείς περικοπές στον δημόσιο τομέα - ΝΕΑ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: 17:32

Δέκα ολόκληρα χρόνια είχαν να απεργήσουν οι δημόσιοι υπάλληλοι στη Γαλλία, οι οποίοι απεργούν σήμερα, Τρίτη, για να διαμαρτυρηθούν για τις συνεχείς περικοπές στο δημόσιο τομέα. Κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία έχουν απευθύνει όλα τα συνδικάτα των 5,4 εκατομμυρίων δημοσίων υπαλλήλων.  

Σύμφωνα με τις προβλέψεις, προβλήματα από την απεργία θα δημιουργηθούν στις αερομεταφορές, καθώς αναμένεται να απεργήσουν και οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας.

H Γενική Διεύθυνση Πολιτικής Αεροπορίας έχει ζητήσει από τις αεροπορικές εταιρείες να μειώσουν το 30% των πτήσεων τους, με την Αir France να μπορεί να διασφαλίσει το 75% των πτήσεων μικρής και μεσαίας διάρκειας. Από την πλευρά της, η Easy Jet ακύρωσε 104 πτήσεις από και προς τη Γαλλία και 220 πτήσεις η Ryanair.

Διαφορετική η κατάσταση στους γαλλικούς σιδηροδρόμους. H SNCF ανακοίνωσε το βράδυ της Κυριακής πως δεν αναμένει σημαντικά προβλήματα στα δρομολόγια της, ενώ σχεδόν κανονική αναμένεται η κίνηση στο μετρό, στον προαστιακό, τα λεωφορεία και τα τραμ, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της RATP.

Για συμμετοχή στην απεργία έχουν καλέσει και τα συνδικάτα των εκπαιδευτικών. Στο Παρίσι, το Snuipp-FSU 75, το σημαντικότερο συνδικάτο της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, αναμένει συμμετοχή που θα αγγίξει το 55%, ενώ στην επαρχία αρκετά σχολεία αναμένεται πως δεν θα λειτουργήσουν σήμερα.

Η απεργία αναμένεται να αγγίξει και τα νοσοκομεία. Για πρώτη φορά από το 2009, περίπου δέκα συνδικάτα νοσηλευτών απάντησαν θετικά στο κάλεσμα των συνδικάτων τους. Στην απεργία συμμετέχουν γιατροί, φαρμακοποιοί, οδοντίατροι και παραϊατρικοί κλάδοι. Συνδικαλιστικές οργανώσεις αστυνομικών, στρατιωτικών και πρώην δημόσιων επιχειρήσεων, όπως το La Poste (γαλλικά ταχυδρομεία) και Οrange (οργανισμός τηλεπικοινωνιών) που εξακολουθούν να απασχολούν δημόσιους υπαλλήλους, έχουν απευθύνει κάλεσμα για συμμετοχή στην απεργία επίσης.

Απεργιακές κινητοποιήσεις πραγματοποιούνται σήμερα και στο Βέλγιο, όπου με προβλήματα διεξάγονται τα δρομολόγια στις δημόσιες συγκοινωνίες. Το συνδικάτο CGSP, που πρόσκειται στους σοσιαλιστές, έχει καλέσει σε κινητοποιήσεις. Το  CGSP κατηγορεί την κυβέρνηση για υποβάθμιση των δημόσιων υπηρεσιών με μειωμένους προϋπολογισμούς, έλλειψη επενδύσεων, ιδιωτικοποίηση επιχειρήσεων κ.ά.

 

Από το Παρίσι, Μαρία Δεναξά

 

Δείτε ολόκληρο το μεσημεριανό δελτίο ειδήσεων του Star εδώ.

 

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top