Στον Ρίτσαρντ Θέιλερ το Νόμπελ Οικονομίας

Για τη συνεισφορά του στον κλάδο των συμπεριφορικών οικονομικών - Νέα Ενημέρωση 18:01

Στον καθηγητή του πανεπιστημίου του Σικάγου, Ρίτσαρντ Θέιλερ, απονεμήθηκε φέτος το Νόμπελ Οικονομίας, όπως ανακοίνωσε νωρίτερα η Σουηδική Ακαδημία.

Ο Θέιλερ τιμήθηκε με το Νόμπελ για τη συνεισφορά του στον κλάδο των συμπεριοφορικών οικονομικών, καθώς, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, κατάφερε να χτίσει μια γέφυρα μεταξύ της οικονομικής και ψυχολογικής ανάλυσης στη λήψη οικονομικών αποφάσεων. Λειτουργούν οι αγορές πάντα "λογικά" ή τις επηρρεάζει και ο ανθρώπινος παράγοντας με μία δόση από "συναίσθημα";

«Τα εμπειρικά ευρήματα και οι θεωρητικές γνώσεις του έχουν συνεισφέρει στη δημιουργία του νέου και ταχέως αναπτυσσόμενου τομέα συμπεριφορικής οικονομίας, η οποία έχει βαθιές επιπτώσεις σε πολλούς τομείς της οικονομικής έρευνας και της πολιτικής», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.

Μαζί με το Νόμπελ, ο Θέιλερ θα πάρει και το χρηματικό έπαθλο των 945.000 ευρώ. 

Το Νόμπελ Οικονομίας, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα βραβεία, δε ζητήθηκε ποτέ από τον Άλφρεντ Νόμπελ στη διαθήκη του. Η Τράπεζα της Σουηδίας αποφάσισε να το θεσπίσει το 1968 για τα τριακοσιοστά γενέθλιά της.

Γνωστοί οικονομολόγοι που έχουν βραβευθεί στο παρελθόν από την Τράπεζα της Σουηδίας για τη συνεισφορά τους στις οικονομικές επιστήμες, είναι οι Αμερικανοί Μίλτον Φρίντμαν και, πιο πρόσφατα, ο Πωλ Κρούγκμαν, αλλά και ο Κύπριος Χριστόφορος Πισσαρίδης.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top