Σε τρεις ερευνητές απο Αμερική, Ελβετία και Βρετανία το Νόμπελ Χημείας για την κρυο-ηλεκτρονική μικροσκοπία

Για την έρευνά στην ανάπτυξη τεχνολογίας που φέρνει επανάσταση στη βιοχημεία - Νέα ενημέρωση 13:05

Η Σουηδική Βασιλική Ακαδημία Επιστημών, αποφάσισε να απονείμει το Νόμπελ Χημείας σε τρεις επιστήμονες απο την Αμερική, τη Βρετανία και την Ελβετία.

Ο Jacques Dubochet (από το Πανεπιστήμιο της Λωζάνης),ο Joachim Frank (από το πανεπιστήμιο Κολούμπια) και ο Richard Henderson από το Εργαστήριο Μοριακής Βιολογίας (του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ), βραβεύτηκαν για την έρευνα που έκαναν πάνω στην ανάπτυξη της κρυο-ηλεκτρονικής μικροσκοπίας στη βιοχημεία η οποία απλοποιεί και βελτιώνει την εικόνα των βιομορίων, εισάγοντας τα σε μια νέα εποχή.

Ο JOACHIM FRANK ME TH ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ CAROL SAGINAW

TI ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;

Ότι μια εικόνα συχνά αποτελεί σημείο-κλειδί στην κατανόηση διαφόρων πραγμάτων. Πολλές επιστημονικές ανακαλύψεις συχνά χτίζουν μια επιτυχημένη οπτικοποίηση των αντικειμένων που είναι αόρατα στο ανθρώπινο μάτι.

Ωστόσο, οι βιοχημικοί χάρτες εδώ και καιρό ήταν «γεμάτοι» με κενά καθώς η διαθέσιμη μέχρι σήμερα τεχνολογία, αδυνατούσε να παράγει εικόνες μεγάλου ποσοστού μοριακών μηχανισμών.

Η κρυο-ηλεκτρονική μικροσκοπία, έρχεται να τα αλλάξει όλα αυτά. Πλέον οι ερευνητές μπορούν να ψύξουν βιομόρια μέσης κίνησης και να οπτικοποιήσουν διαδικασίες τις οποίες στο παρελθόν αδυνατούσαν να δουν. Όλο αυτό το είναι κρίσιμο τόσο για την κατανόηση της ανθρώπινης χημείας, όσο και για την ανάπτυξη πολλών φαρμακευτικών σκευασμάτων.

Να αναφέρουμε ακόμα, ότι μέχρι σήμερα τα μικροσκόπια ηλεκτρονίου ήταν κατάλληλα μόνο για την απεικόνιση της νεκρής ύλης, καθώς η ισχυρή ακτίνα ηλεκτρονίου καταστρέφει το βιολογικό υλικό. Ωστόσο το 1990 o Richard Henderson κατάφερε να χρησιμοποιήσει ένα μικροσκόπιο ηλεκτρονίου για να απεικονίσει μια τρισδιάστατη εικόνα μιας πρωτεϊνης κατά την ανάλυση ενός ατόμου. Αυτό αποτέλεσε το πρώτο βήμα για να αναδειχθούν οι δυνατότητες της εν λόγω τεχνολογίας.

Ο JOACHIM FRANK ME TH ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ CAROL SAGINAW

Ο Joachim Frank ήταν αυτός που στην ουσία κατάφερε να κάνει την τεχνολογία εφαρμόσιμη. Μεταξύ του 1975 και του 1986, ανέπτυξε μια μέθοδο επεξεργασίας εικόνας, στην οποία δυσδιάστατες εικόνες από ένα ασαφές μικροσκόπιο ηλεκτρονίου αναλύθηκαν και οδήγησαν στην αποκάλυψη μια ακριβούς τρισδιάστατης δομής.

Ο Jaques Dubochet ήταν αυτός που πρόσθεσε  το νερό στην εν λόγω τεχνολογία, καθώς το υγρό εξατμίζεται στο κενό αέρος του μικροσκοπίου ηλεκτρονίου, οδηγώντας τα βιομόρια σε κατάρρευση.

Το 1980 ο Dubochet  κατάφερε να υαλοποιήσει το νερό, επιτρέποντας στα βιομόρια να κρατήσουν το αρχικό τους σχήμα ακόμα και σε σωλήνα.

Σήμερα, οι επιστήμονες μπορούν με μια διαδικασία ρουτίνας, να παράγουν τρισδιάστατες απεικονίσεις των βιομορίων.

Πλέον, η βιοχημεία έχει εκρηκτική ανάπτυξη και το μέλλον προμηνύεται συναρπαστικό για τον τομέα αυτό.

Διαβάστε όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο.
Follow us:

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Back to Top